Gå till nästa tabell
9b. Totalkonsumtion av vissa varor, kg eller liter per
person och år
9b.
Total consumption of some products, kg or liters per capita and year
|
1960
|
1970
|
1980
|
1990
|
2000
|
2010
|
2014
|
2015
|
2016 prel.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kg per person
och år
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vetemjöl1
|
50,9
|
45,4
|
47,0
|
51,7
|
59,6
|
48,2
|
46,1
|
44,4
|
45,1
|
Rågmjöl1
|
15,3
|
11,3
|
12,3
|
10,0
|
8,3
|
7,0
|
6,5
|
6,4
|
6,6
|
Gryn och mjöl av ris
|
1,4
|
1,7
|
2,3
|
4,2
|
4,3
|
5,9
|
5,9
|
6,2
|
6,6
|
Gryn och mjöl av havre
och
korn m.m.2
|
3,1
|
2,3
|
2,0
|
2,7
|
3,2
|
5,0
|
5,8
|
6,3
|
5,6
|
Summa mjöl och gryn
|
70,7
|
60,7
|
63,6
|
68,6
|
75,4
|
66,1
|
64,3
|
63,3
|
63,9
|
Nötkött, vara med ben3
|
15,0
|
16,8
|
16,9
|
16,5
|
22,6
|
25,7
|
26,2
|
26,1
|
25,9
|
Kalvkött, vara med ben3
|
3,8
|
2,2
|
1,4
|
0,8
|
..
|
..
|
..
|
..
|
..
|
Fårkött, vara med ben
|
0,3
|
0,5
|
0,6
|
0,8
|
0,9
|
1,4
|
1,7
|
1,8
|
1,9
|
Hästkött, vara med ben
|
1,9
|
0,9
|
0,4
|
0,4
|
0,3
|
0,2
|
0,1
|
0,1
|
0,1
|
Griskött, vara med ben
|
24,5
|
28,0
|
34,5
|
30,6
|
35,3
|
37,0
|
35,1
|
34,1
|
33,5
|
Renkött, vara med ben4
|
0,3
|
0,3
|
0,2
|
0,3
|
0,2
|
0,2
|
0,1
|
0,1
|
0,1
|
Fjäderfäkött, urtagen
vara15
|
1,6
|
3,3
|
4,9
|
5,9
|
12,8
|
18,4
|
21,4
|
22,4
|
23,6
|
Kött av vilt4, 5
|
0,7
|
0,8
|
2,4
|
2,8
|
2,1
|
2,0
|
1,8
|
1,8
|
1,7
|
Inälvor4, 5
|
2,7
|
3,0
|
2,6
|
2,1
|
1,8
|
1,6
|
1,4
|
1,3
|
1,3
|
Summa kött
|
50,8
|
55,8
|
64,0
|
60,2
|
75,9
|
86,4
|
87,9
|
87,7
|
88,2
|
Fisk, färsk och fryst 5,
6
|
16,5
|
16,9
|
18,5
|
17,3
|
..
|
..
|
..
|
..
|
..
|
Konserver och beredd
fisk 5, 6
|
7,8
|
9,8
|
10,0
|
12,8
|
..
|
..
|
..
|
..
|
..
|
Summa fisk5, 6
|
24,3
|
26,7
|
28,5
|
30,2
|
..
|
..
|
..
|
..
|
..
|
Liter per
person och år
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Konsumtionsmjölk7
|
169,8
|
151,6
|
162,1
|
130,0
|
113,9
|
95,7
|
82,0
|
81,6
|
77,6
|
Syrade produkter
|
..
|
13,6
|
22,9
|
27,2
|
29,8
|
33,9
|
34,1
|
33,0
|
31,6
|
Kg per person
och år
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tjock grädde8
|
3,5
|
4,2
|
5,3
|
6,5
|
7,1
|
8,0
|
7,7
|
8,2
|
8,5
|
Tunn grädde8
|
2,7
|
2,5
|
2,6
|
2,6
|
3,7
|
3,7
|
3,2
|
3,3
|
2,9
|
Ost (inklusive
margarinost)
|
7,4
|
9,3
|
14,1
|
16,5
|
16,8
|
18,8
|
20,3
|
20,2
|
19,7
|
Smör
|
9,7
|
5,5
|
3,6
|
2,4
|
1,4
|
2,4
|
2,6
|
2,8
|
2,7
|
Hushållsmargarin och
Bregott
|
12,2
|
15,0
|
15,8
|
11,8
|
8,7
|
5,8
|
5,7
|
6,2
|
6,2
|
Lättmargarin
|
.
|
.
|
1,9
|
4,3
|
5,0
|
3,6
|
4,7
|
4,9
|
4,9
|
Bagerimargarin
|
3,6
|
2,9
|
2,1
|
2,1
|
2,3
|
1,3
|
0,6
|
0,5
|
0,5
|
Bageri- och matolja14
|
0,7
|
0,9
|
0,8
|
0,7
|
1,0
|
2,2
|
2,5
|
2,8
|
2,5
|
Kokosfett,
friteringsfett m.m.14
|
0,3
|
0,4
|
0,4
|
0,3
|
0,5
|
1,5
|
0,6
|
0,6
|
0,4
|
Ägg4, 9
|
11,8
|
12,7
|
13,2
|
13,6
|
12,0
|
13,4
|
13,9
|
14,3
|
14,7
|
|
1960
|
1970
|
1980
|
1990
|
2000
|
2010
|
2014
|
2015
|
2016 prel.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Färskpotatis inklusive
skalad potatis
|
86,8
|
68,8
|
64,9
|
60,4
|
47,1
|
43,3
|
45,1
|
45,1
|
47,1
|
Potatisinnehåll i
förädlade produkter
|
3,0
|
15,5
|
18,7
|
23,2
|
36,5
|
40,3
|
38,5
|
38,5
|
36,5
|
Summa matpotatis4
|
89,8
|
84,3
|
83,6
|
83,6
|
83,6
|
83,6
|
83,6
|
83,6
|
83,6
|
Köksväxter, färska och
frysta5, 10
|
23,9
|
32,4
|
32,2
|
42,6
|
53,3
|
59,7
|
66,6
|
66,4
|
66,0
|
Köksväxter, beredda5,
11, 12
|
4,6
|
7,1
|
8,9
|
12,4
|
12,5
|
15,4
|
15,1
|
15,5
|
16,4
|
Frukter och bär,
färska och
frysta4, 5, 10
|
51,4
|
57,2
|
53,9
|
55,1
|
60,7
|
62,8
|
67,3
|
68,4
|
68,6
|
Frukter och bär,
beredda5, 11, 12, 13, 14
|
12,7
|
25,7
|
29,5
|
35,2
|
34,7
|
35,7
|
41,4
|
41,6
|
36,1
|
Socker och sirap
(vitsockervärde)5
|
44,9
|
44,0
|
42,1
|
42,6
|
48,2
|
47,5
|
43,2
|
41,3
|
42,8
|
Kaffe, rostat
|
8,0
|
10,8
|
9,6
|
9,0
|
7,0
|
8,8
|
7,5
|
7,5
|
8,1
|
Te
|
0,1
|
0,2
|
0,3
|
0,3
|
0,4
|
0,4
|
0,3
|
0,3
|
0,3
|
1 Uppgifterna från och
med år 1995 baseras på en ny insamlingsmetod, därför är de inte helt jämförbara
med tidigare år.
2 Från och med år 1998
ingår gryn av vete och råg.
3 Från och med år 1995
redovisas kalvkött tillsammans med nötkött.
4 Uppgifterna baseras på
ett bristfälligt underlag och är därför osäkra.
5 Från och med 1995 har
beräkningarna räknats om enligt nya metoder och är inte helt jämförbara med
tidigare års siffror, se även Fakta om statistiken.
6 Redovisas omräknat till
hel färskvikt.
7 Inklusive jordbrukarnas
hemmaförbrukning och direktförsäljning.
8 Från och med. år 2000
används fetthaltgränsen 29 %, tidigare år gällde 27 %.
9 Uppgifterna från och
med år 1994 är inte helt jämförbara med tidigare år. Från och med år 1995 ingår
inte ägginnehållet i importerade och exporterade livsmedelsprodukter i
beräkningarna.
10 Uppgifterna från och
med. år 1988 är inte helt jämförbara med tidigare år.
11 Från och med år 2000
redovisas saft och juice av köksväxter tillsammans med beredda frukter och bär.
13 Köttsoppor ingår från
och med år 1960.
14 Uppgifterna från och
med år 2005 är inte helt jämförbara med tidigare år.
15 Från och med. år 2005
ingår inte kasserade slaktkycklingar, dessutom har vissa ändringar gjorts i
underlaget.
|