Statens Jordbruksverk
Sveriges officiella statistik - Statistiska meddelanden
Livsmedelskonsumtion och näringsinnehåll

JO 44 SM 1701

 

pil.gifFörsta sidan - I korta drag pil.gifStatistiken med kommentarer
pil.gifTabeller pil.gifDiagram pil.gifFakta om statistiken
pil.gifKontaktpersoner, mer information pil.gifIn English

Gå till nästa tabell

 

15. Kolhydrattillförsel 1960-2016 per person och dag

15. Supply of carbohydrates 1960-2016 per capita and day

 

Gram per person och dag

Procent

1960

1970

1980

1990

2000

2010

2014

2015

2016

2016

 prel.

 prel.

Bröd och spann-målsprodukter

141

133

134

147

154

172

164

165

163

46

Kött och köttvaror

3

3

5

4

4

5

4

4

4

1

Fisk, kräft- och blötdjur1

0

0

1

1

1

2

3

2

2

1

Mjölk

22

22

25

22

21

19

17

16

15

4

Grädde och mjölkpulver

1

1

1

1

1

1

1

1

1

0

Ost

1

1

1

1

1

1

2

2

2

0

Ägg

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Matfett2

0

0

0

0

0

1

1

1

1

0

Köksväxter

34

47

9

12

11

11

11

11

11

3

Frukt och bär

..

..

36

40

38

35

34

35

33

9

Potatis och potatisprodukter

38

33

31

30

26

31

31

31

32

9

Socker och sirap

78

58

54

39

29

19

17

16

17

5

Andra livsmedel3

16

24

32

36

44

50

47

46

48

14

Malt- och läskedrycker4

124

224

115

165

235

255

265

265

265

7

Totalt livsmedel

346

344

340

349

354

370

357

357

356

99

Alkoholhaltiga drycker

..

..

24

34

34

44

24

24

24

1

Totalt

..

..

342

352

357

373

359

358

356

100


Anm. Från och med 1995 ingår inte kostfibrer i kolhydratvärdet.

1 Inklusive konserver och andra beredningar.

2 Smör, Bregott och övrigt matfett.

3 Kaffe, te, kakaopulver, honung, choklad- och konfektyrvaror, vissa såser och glass.

4 Inklusive starköl vars kolhydratinnehåll enligt äldre beräkningar (då energin från alkohol räknades som kolhydrater) utgör 0,4 g (1960), 1,3 g (1970) resp. 3,6 g (1980) och enligt nya beräkningar ca 1–2,8 g per person och dag 1980- 2015.

5 Exklusive starköl (se not 4).