Gå till nästa tabell
18. Tillförsel av järn 1960-2016 per person och dag
18.
Supply of iron 1960-2016 per capita and day
|
Milligram per
person och dag
|
Procent
|
|
|
1960
|
1970
|
1980
|
1990
|
2000
|
2010
|
2014
|
2015
|
2016
|
2016
|
|
prel.
|
prel.
|
|
Bröd och
spann-målsprodukter
|
4,5
|
7,2
|
10,1
|
10,6
|
4,2
|
4,7
|
4,2
|
4,1
|
4,1
|
28
|
|
Kött och köttvaror
|
3,0
|
3,3
|
3,3
|
3,0
|
3,7
|
4,5
|
4,3
|
4,4
|
4,2
|
29
|
|
Fisk, kräft- och
blötdjur1
|
0,4
|
0,4
|
0,3
|
0,4
|
0,4
|
0,6
|
0,5
|
0,5
|
0,5
|
3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mjölk
|
0,5
|
0,4
|
0,5
|
0,4
|
0,2
|
0,2
|
0,1
|
0,1
|
0,1
|
1
|
|
Grädde och mjölkpulver
|
0,0
|
0,0
|
0,0
|
0,0
|
0,0
|
0,0
|
0,0
|
0,0
|
0,0
|
0
|
|
|
Ost
|
0,2
|
0,2
|
0,2
|
0,1
|
0,1
|
0,1
|
0,2
|
0,2
|
0,2
|
1
|
|
Ägg
|
0,7
|
0,7
|
0,5
|
0,5
|
0,5
|
0,4
|
0,4
|
0,5
|
0,5
|
3
|
|
Matfett2
|
0
|
0
|
0,1
|
0,1
|
0,0
|
0,0
|
0,0
|
0,0
|
0,0
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Köksväxter
|
0,9
|
1,2
|
0,7
|
0,9
|
1,1
|
1,1
|
1,1
|
1,1
|
1,1
|
7
|
|
Frukt och bär
|
0,7
|
0,8
|
0,6
|
0,6
|
0,7
|
0,9
|
1,2
|
1,2
|
1,1
|
8
|
|
Potatis och
potatisprodukter
|
1,7
|
1,5
|
1,0
|
1,0
|
0,8
|
0,3
|
0,8
|
0,8
|
0,8
|
5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Socker och sirap
|
0,0
|
0,0
|
0,1
|
0,0
|
0,0
|
0,0
|
0,0
|
0,0
|
0,0
|
0
|
|
Andra livsmedel3
|
0,2
|
0,3
|
0,9
|
1,1
|
1,3
|
1,5
|
1,3
|
1,3
|
1,3
|
9
|
|
Malt- och läskedrycker
|
0,0
|
0,0
|
0,1
|
0,1
|
0,3
|
0,4
|
0,4
|
0,4
|
0,4
|
3
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Totalt livsmedel
|
12,8
|
16
|
18,4
|
18,8
|
13,3
|
14,9
|
14,6
|
14,4
|
14,3
|
98
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alkoholhaltiga drycker
|
..
|
..
|
0,3
|
0,4
|
0,6
|
0,8
|
0,4
|
0,4
|
0,4
|
2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Totalt
|
..
|
..
|
18,7
|
19,2
|
13,9
|
15,7
|
15,0
|
14,7
|
14,6
|
100
|
|
Anm.
Från och med 1995 har järnberikning av siktat mjöl och mjölprodukter upphört.
1 Inklusive konserver och
andra beredningar.
2 Smör, Bregott och
övrigt matfett.
3 Kaffe, te, kakaopulver,
honung, choklad- och konfektyrvaror, vissa såser och glass.
|