Gå till nästa tabell
4b. Mjölk, grädde, ost, ägg och matfett, kg per person
och år
4b.
Milk, cream, cheese, eggs and fats, kg per capita and year
Vara
|
|
1960
|
1970
|
1980
|
1990
|
2000
|
2010
|
2014
|
2015
|
2016 prel.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
60
|
Jordbrukarnas
direktförsäljning och hemmaförbrukning av mjölk1
|
37,6
|
11,5
|
5,5
|
2,8
|
1,4
|
0,6
|
0,5
|
0,4
|
0,4
|
61
|
Lättmjölk samt minimjölk
<1,0 %1, 2
|
4,6
|
22,2
|
56,1
|
36,3
|
23,7
|
18,5
|
15,9
|
15,6
|
14,5
|
62
|
Mellanmjölk m.m.
1,0—2,0 %1
|
.
|
.
|
.
|
34,2
|
49,8
|
48,3
|
41,5
|
42,0
|
39,4
|
63
|
Standardmjölk >2,0
%1
|
116,1
|
117,3
|
98,7
|
54,3
|
36,8
|
26,4
|
22,2
|
21,8
|
21,6
|
64/66
|
Syrade produkter
<1,0 %1
|
..
|
2,1
|
3,9
|
7,0
|
7,1
|
6,7
|
5,0
|
5,2
|
4,3
|
67
|
Syrade produkter
1,0—2,0 %1
|
..
|
..
|
..
|
1,1
|
4,1
|
5,0
|
6,2
|
6,5
|
5,9
|
65/68
|
Syrade produkter
>2,0 %1, 3
|
7,7
|
11,3
|
18,7
|
19,2
|
18,3
|
21,0
|
21,3
|
19,8
|
20,0
|
69
|
Summa mjölk1
|
166,0
|
164,4
|
182,9
|
154,8
|
141,2
|
126,4
|
112,6
|
111,3
|
106,1
|
70
|
Tunn grädde <29 %4
|
2,7
|
2,0
|
1,7
|
1,3
|
2,0
|
2,0
|
1,9
|
2,2
|
1,6
|
71
|
Gräddfil, inklusive
matyoghurt
|
.
|
0,5
|
0,9
|
1,1
|
1,6
|
1,6
|
1,3
|
1,0
|
1,3
|
72
|
Tjock grädde >29
%4
|
2,9
|
3,7
|
4,8
|
6,2
|
6,3
|
7,0
|
7,1
|
7,6
|
7,8
|
73
|
Summa grädde
|
5,6
|
6,1
|
7,4
|
8,5
|
9,9
|
10,6
|
10,2
|
10,8
|
10,7
|
74
|
Mjölkpulver
|
0,2
|
0,2
|
0,1
|
0,1
|
0,0
|
0,0
|
0,0
|
0,0
|
0,0
|
75
|
Hårdost5
|
6,3
|
7,1
|
11,4
|
13,1
|
12,6
|
12,8
|
13,1
|
13,5
|
13,5
|
76
|
Smältost
|
0,3
|
0,5
|
0,9
|
0,8
|
0,9
|
1,2
|
1,0
|
1,0
|
1,0
|
77-78
|
Ost, andra slag5
|
0,8
|
1,3
|
1,7
|
2,4
|
3,0
|
4,1
|
5,7
|
5,2
|
4,8
|
79
|
Summa ost5
|
7,4
|
8,9
|
14,0
|
16,3
|
16,5
|
18,0
|
19,7
|
19,7
|
19,2
|
80
|
Ägg6
|
10,8
|
11,1
|
11,2
|
11,7
|
10,4
|
10,6
|
11,1
|
11,2
|
11,7
|
82
|
Smör
|
9,3
|
5,4
|
3,5
|
2,2
|
1,3
|
2,3
|
2,5
|
2,6
|
2,6
|
83
|
Hushållsmargarin
exklusive lättmargarin7
|
12,2
|
15,0
|
15,7
|
11,6
|
8,7
|
5,6
|
5,6
|
6,1
|
6,1
|
84
|
Lättmargarin
|
.
|
.
|
1,9
|
4,3
|
4,9
|
3,6
|
4,7
|
4,9
|
4,9
|
85
|
Summa smör och
margarin
|
21,6
|
20,4
|
21,1
|
18,2
|
14,9
|
11,4
|
12,8
|
13,6
|
13,6
|
87
|
Matolja8
|
..
|
..
|
..
|
0,8
|
0,9
|
1,4
|
2,0
|
2,3
|
1,9
|
88
|
SUMMA MATFETT
|
21,6
|
20,4
|
21,1
|
19,0
|
15,8
|
12,8
|
14,9
|
15,9
|
15,6
|
1 Uppgifterna avser liter
per person och år.
2 Inklusive skummjölk
1960–1975.
3 Exklusive import av
frukt- och bäryoghurt år 1970–1980. Uppgiften för år 1960 avser samtliga syrade
produkter.
4 Från och med år 2000
används fetthaltgränsen 29 %, tidigare år gällde 27 %.
5 Uppgifterna 1960–1980
är inte helt jämförbara med dem som redovisats för senare år.
6 Uppgifterna är osäkra på
grund av bristfälligt grundmaterial.
7 Från och med 1980 ingår
Bregott.
8 Uppgifterna från och
med år 2005 är inte helt jämförbara med tidigare år.
|