![]() |
![]() | |
JO 44 SM 1801 | |
Livsmedelskonsumtion och näringsinnehåll
Uppgifter till och med 2017 Food consumption and nutritive values, data up to 2017 | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ![]() ![]() |
|
I korta drag
Ökad totalkonsumtion av köksväxter
Totalkonsumtionen som mäter
den totala förbrukningen av råvaror för humankonsumtion, av köksväxter har
under perioden 1980–2017 nästan fördubblats till 80 kg. Sedan 2011 har dock
konsumtionen varit i stort sett oförändrad mellan 80–82 kg per person och år. Från råvaror till förädlade livsmedel
För många varugrupper syns en
långsiktig utveckling från livsmedel av råvarukaraktär till mer förädlade
produkter. Totalkonsumtionen av socker
och sirap har varierat mellan 38–49 kg per person och år under perioden
1980–2017, medan direktkonsumtionen av socker
(bland annat strö- och bitsocker) har minskat med 67 %. Samtidigt har
direktkonsumtionen av choklad och
konfektyrvaror samt läskedrycker,
cider m.m. ökat kraftigt, även om ökningstakten inte varit lika dramatisk
efter år 2000. Samma utvecklingsmönster kan
även urskiljas när det gäller för varugrupperna potatis, bröd och
spannmålsprodukter samt mejeriprodukter.
Under perioden 1980–2017 har kontinuerlig minskning av mjölk skett, medan konsumtionen av ost har ökat. Ökad energitillförsel
Från 1980 till 2017 har den
totala energitillförseln från livsmedel (exklusive alkohol) ökat från
12 000 till 13 300 kJ (eller 2 900 till 3 200 kcal) per
person och dag. Det är främst energitillförseln från protein som ökat under
perioden, detta kan till stor del förklaras av ökad köttkonsumtion. |