![]() |
![]() | |
Livsmedelskonsumtion och näringsinnehåll | JO 44 SM 1801 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Fakta om statistiken
Detta omfattar statistiken Detta omfattar statistiken
Statistiken över livsmedelskonsumtionen är av stort
allmänintresse. De senaste åren är det framförallt konsumtionens påverkan på
klimat och miljö, samt konsumtionens betydelse för hälsan som varit i fokus.
Användare är bland annat massmedia, forskare och allmänheten. Statistiken
används i utredningar och analyser. Statistiken redovisas aktuellt år som totalvärde för hela
riket samt medelvärde för Sveriges befolkning och tillåter inte uppdelning på
kön, ålder, geografisk belägenhet etc. Definitioner och förklaringar
Beräkningarna av livsmedelskonsumtionen redovisas på
följande sätt:
Med direktkonsumtion avses:
De konsumerade kvantiteterna redovisas, så långt
beräkningsunderlaget tillåter, i den form som produkterna når konsumenten, det
vill säga. som jordbruksprodukter, halvfabrikat, djupfrysta varor och
färdiglagad mat. Uppgifterna avser i princip varornas nettovikter (exkl.
emballage) vid leveransen till den slutlige konsumenten. Med totalkonsumtion avses den totala förbrukningen av
olika råvaror för humankonsumtion. Detta innebär att totalkonsumtionen
innefattar:
Råvaruinnehållet i importerade förädlade livsmedel
inkluderas i konsumtionen medan råvaruinnehållet i exporterade förädlade
produkter exkluderas. Beräkning av totalkonsumtionen sker enligt principen: produktion + råvaruimport + råvaruinnehåll i förädlade
livsmedel – råvaruexport – råvaruinnehåll i förädlade livsmedel Med konsumtion per person och år avses: All konsumtion för respektive vara eller varugrupp fördelas
på den genomsnittliga befolkningen i Sverige aktuellt år. För att få fram den
genomsnittliga befolkningen under aktuellt år hämtas data från SCB:s
befolkningsstatistik, medelvärdet för befolkningstal avseende 1 januari
respektive 31 december används. De
befolkningstal som har använts i tabellerna för respektive år finns angivna i
tusental nedan:
Socker
Totalkonsumtion
Totalkonsumtionen av socker beskriver den sammanlagda
konsumtionen av rent socker och socker som är tillsatt till bearbetade
produkter, medan inneboende socker från naturprodukter som frukt och bär inte är medräknat, oavsett om
produkterna är bearbetade eller inte. Statistiken är en blandning med avseende
på vilka sockerarter som ingår. För åren efter 1994 inkluderas samtliga
sackaros-, fruktos-, glukos-, maltos- och maltodextrinprodukter, medan
statistiken för åren före 1995 enbart räknar med sackaros och sackarosderiverade
produkter. Konsumtionen beräknas i princip genom att summera
produktion, handel och lagring av socker och bearbetade produkter med tillsatt
socker under respektive kalenderår. Eftersom vi inte har tillgång till
uppgifter för industriell användning av socker (för t.ex. produktion av
drivmedelsetanol och djurfoder) eller svinn i olika led av sockerhanteringen
ingår dessa i statistiken, som därför är att betrakta som en överskattning av
den faktiska mänskliga konsumtionen av socker. Jordbruksverket har bara tillgång till lagringsuppgifter för
vissa sockerråvaror där uppgifter om lagerdifferenser (ingående lager minus
utgående lager) beräknas årligen. Däremot beräknas vare sig lagring av övrig
råvara eller av bearbetade produkter (innehållande socker). Detta innebär att
stora delar av det socker som i själva verket lagrats räknas som konsumerat
under innevarande år, vilket i sin tur leder till felskattningar av
konsumtionen mellan enskilda år. Andelen av sockerkonsumtionen som härstammar från bearbetade
produkter med tillsatt socker har ökat påtagligt sedan mitten av 1900-talet.
För att skatta mängden socker i dessa produkter används schabloner för
sockerinnehåll kopplade till en produktlista som utgår från KN[1]-nomenklaturen.
Schablonerna är mycket svåra att fastställa och är känsliga för förändringar i
produktinnehåll och produktsammansättning. Nuvarande schabloner har använts
oförändrade från och med 1995. Innan dess användes en annan produktlista med en
annan uppsättning schabloner. Totalt sett påverkas vår statistik för totalkonsumtion av
socker av många felkällor, varav flera kan verka i olika riktningar och
dessutom variera över tid. I sin helhet utgör statistiken troligtvis en
överskattning av den sanna sockerkonsumtionen, främst på grund av att vi inte
förmår korrigera för industriell användning och svinn. Statistikens redovisade
värden lämpar sig alltså inte för att
användas i direkta jämförelser med andra undersökningar eller andra länders
konsumtion, utan enbart för att skatta trenden för sockerkonsumtion i Sverige
under den redovisade perioden, och även då med viss försiktighet. För mer information om hur Jordbruksverket beräknar
totalkonsumtionen av socker hänvisar vi till statistikrapport 2016:02
”Jordbruksverkets sockerstatistik, en metodöversikt”, som finns fritt
tillgänglig på Jordbruksverkets webbplats. Direktkonsumtion
Direktkonsumtionen av sockerprodukter (bit-, strö, farin-,
flor- och pärlsocker samt sirap) definieras som det socker som konsumeras i
dagligvaruhandeln och i storhushåll. Sockerprodukter som går in i
livsmedelsindustrin som en del i exempelvis konfektyrer och glass är inte
inkluderade i direktkonsumtionens kvantiteter. Så görs statistiken
Direktkonsumtion
När det gäller direktkonsumtionen är målet att redovisa de
konsumerade kvantiteterna, så långt beräkningsunderlaget tillåter, i den form
som produkterna når konsumenten, det vill säga som jordbruksprodukter,
halvfabrikat, djupfrysta varor och färdiglagad mat. De beräkningsmetoder som används varierar för olika livsmedel.
För flertalet produkter kan man förenklat säga att direktkonsumtionen
uppskattas genom att den inhemska produktionen justeras för utrikeshandel och
svinn (inte hushållssvinn). För livsmedel i form av råvaror eller av
råvarukaraktär (t.ex. kött) görs även ett avdrag för råvaruåtgången till
förädlade produkter (konserver, beredningar med mera). Totalkonsumtion
Målet med totalkonsumtionsberäkningarna
är att mäta den totala förbrukningen av olika råvaror för
humankonsumtion. Beräkningsmetoderna skiljer sig även i detta fall en hel del
från vara till vara. Totalkonsumtionen av mjöl, kött, socker och ägg beräknas
genom att den inhemska produktionen justeras dels för importerade och
exporterade kvantiteter av varan, dels för råvaruinnehållet i importerade och
exporterade förädlade produkter. Totalkonsumtionen av exempelvis mjöl
inkluderar således inte enbart konsumtion av inhemskt producerat mjöl och
importerat mjöl utan även en uppskattning av mjölinnehållet i importerat bröd,
pasta och liknande spannmålsprodukter. För övriga produkter beräknas inte totalkonsumtionen enligt
ovan beskrivna metod. I vissa fall är totalkonsumtionen för en produktgrupp
beräknad som summan av direktkonsumtionen för motsvarande produkter (t.ex.
köksväxter, frukter och bär). Kostens näringsinnehåll
Kostens näringsinnehåll beräknas genom att konsumtionen av
olika livsmedel eller livsmedelsgrupper multipliceras med innehållstal
avseende olika näringsämnen. Beräkningarna baseras dels på Jordbruksverkets
direktkonsumtionsberäkningar dels på en vid Livsmedelsverket utvecklad
livsmedelsdatabas som innehåller näringsvärden för cirka 1 800 livsmedel
och maträtter. Näringsvärdena baseras på Livsmedelsverkets egna analyser
kompletterade med värden från nordiska och andra utländska tabeller. Då
beräkningarna baseras på direktkonsumtionen, och därmed på de kvantiteter som
är tillgängliga för konsumtion i detaljhandelsledet eller i storhushåll,
beaktas inte svinn i enskilda hushåll eller i storhushåll. Konsumtionen av
vitaminpreparat och liknande ingår inte i beräkningarna. Beräkningsunderlag
Beräkningarna av livsmedelskonsumtionen baseras på ett
flertal källor och för många av de redovisade varugrupperna kombineras flera
källor för att nå slut-resultatet. Följande uppräkning ger ingen heltäckande
bild av underlaget till beräkningarna men pekar ändå på de viktigaste källorna. Externa källor:
Jordbruksverkets egna undersökningar/registerdata:
Statistikens tillförlitlighet
Tillförlitlighet i stora drag
Beräkningarna över livsmedelskonsumtionen publiceras ungefär
ett år efter det aktuella beräkningsårets slut, vilket är en följd av att inte
alla datakällor är tillgängliga tidigare. Detta minskar statistikens
aktualitet, men ökar samtidigt dess tillförlitlighet. Beräkningsresultatens kvalitet är i stor utsträckning
beroende av kvaliteten i de underlag som valts som grund för beräkningarna samt
i vilken utsträckning dessa underlag går att kombinera. Två av de viktigaste underlagen till beräkningarna av
livsmedelskonsumtionen är utrikeshandelsstatistiken och statistiken över
industrins varuproduktion, som tas fram av SCB. Under åren har det i dessa
undersökningar skett förändringar både i det sätt man klassificerar varor och
de metoder som används för insamling av uppgifter. Dessa förändringar har dels
påverkat beräkningarnas kvalitet dels medfört ändringar av innehållet i de
varugrupper för vilka uppgifter redovisas, vilket påverkat jämförbarheten
mellan åren. Mer om detta redovisas under det kommande avsnittet Bra att veta. Råvaror för vidareförädling av livsmedel
Vid beräkningarna av direktkonsumtionen av livsmedel i form
av råvaror eller av råvarukaraktär (t.ex. kött) ingår inte den del av råvaran
som används inom förädlingsindustrin för produktion av varor som redovisas separat
(konserver, charkprodukter med mera). För att uppskatta råvaruåtgången av kött
för produktion av charkvaror, konserver och färdiglagad mat har Jordbruksverket
med några års mellanrum genomfört undersökningar för att uppdatera åtgångstalen
i förädlingsindustrin. På flera andra områden, exempelvis vissa köksväxter,
frukter och bär, är dock tillgången till uppgifter om råvaruåtgången i
förädlingsindustrin bristfällig. I många fall innebär detta att schablonvärden
som legat konstanta under en längre tid används. Förändringar i konsumtionsmönster
Enligt definitionen av direktkonsumtionen ska kvantiteterna
redovisas i den form som produkterna når konsumenten (se avsnittet Definitioner
och beräkningsmetoder). Det underlag som används för beräkningarna har dock
brister när det gäller möjligheten att följa vissa aspekter på förändrade
konsumtionsmönster. Till exempel. kan man inte följa förändringar av
konsumtionen inom enskilda hushåll respektive storhushåll (restauranger,
skolor, sjukhus med mera), eftersom beräkningsunderlaget inte tillåter en sådan
uppdelning. Beräkningarna kan vidare ge viss information om t.ex. i vilken
omfattning konsumtionen av mer förädlade produkter ökat (konserver,
färdiglagade rätter med mera). Men om förädlingen inte sker i ”industriledet”,
det vill säga inte ingår i statistiken över industrins varuproduktion, så
kommer den förädlade produkten i statistiken att redovisas under respektive
råvara som ingår i produkten. Den fyllda baguetten som äts på vägen mellan
jobbet och hemmet återfinns i statistiken sannolikt under flera varugrupper
såsom t.ex. mjukt matbröd, charkuterivaror, matfett, ost och köksväxter. Totalkonsumtion
Vid beräkningarna av totalkonsumtionen för en viss vara av
råvarukaraktär justeras den inhemska produktionen av denna råvara dels för
importerade och exporterade kvantiteter av varan, dels för innehållet av denna
råvara i importerade och exporterade förädlade produkter (se avsnittet
Definitioner och beräkningsmetoder). Uppskattningarna av råvaruinnehållet i
förädlade produkter är förhållandevis grova och därmed följer en viss osäkerhet
i statistiken. För en del varor, t.ex. mjöl och kött, omfattar beräkningarna av
råvaruinnehållet i förädlade produkter ett relativt stort antal varor medan
motsvarande beräkning för t.ex. ägg är betydligt mer begränsad. Kostens näringsinnehåll
Kostens näringsinnehåll beräknas genom att
direktkonsumtionen av olika livsmedel eller livsmedelsgrupper multipliceras med
innehållstal avseende olika näringsämnen. Detta innebär att förändringar i de
beräkningsmetoder och det beräkningsunderlag som används i direktkonsumtionen
även påverkar kvaliteten och jämförbarheten över tiden i beräkningarna av
kostens näringsinnehåll. Livsmedelsverket, som genomför dessa beräkningar, gör
fortlöpande analyser av livsmedel och revideringar av näringsinnehållstalen.
Förändringar i dessa kan ha flera orsaker, t.ex. kan fördelningen av ingående
livsmedel inom en varugrupp ändras eller så kan livsmedlet förändras,
exempelvis genom ändrad sammansättning eller berikning. Vidare kan förbättrade
analysmetoder leda till ändringar av innehållstalen. Bra att veta
Metodförändringar
Översyner av beräkningsunderlag och beräkningsmetoder har
genomförts ett flertal gånger under åren vilket påverkar jämförbarheten mellan
i första hand närliggande år. Därför bör förändringar mellan närliggande år
tolkas med försiktighet. Fokus bör snarare ligga på den långsiktiga
konsumtionsutvecklingen. Översynerna har medfört förändringar i beräkningsmetoder,
beräkningsunderlag och varuindelning med mera Nedan redovisas kortfattat några
viktiga resultat från de översyner som genomförts med betoning på översyner av
mer övergripande karaktär samt översyner som ligger närmast i tiden. Inför beräkningarna för åren 1988–1991 gjordes en översyn av
beräkningsunderlaget bl.a. med anledning av ny industristatistik enligt det nya
HS-systemet. Denna översyn redovisades i Jordbruksverkets rapport 1992:10
(Livsmedelskonsumtionen 1988–1991). Inför beräkningarna av 1993 och 1998 års konsumtion gjordes
revideringar beträffande konsumtionen av charkvaror. Information om detta finns
i Jordbruksverkets rapport 2000:13 (Konsumtionen av livsmedel m.m. 1996–1999). Åren 1995 och 1996 genomfördes stora förändringar i
produktions- och utrikeshandelsstatistiken. I samband med det svenska
EU-medlemskapet år 1995 infördes EU:s kombinerade nomenklatur (KN) för
klassificering av varor i utrikeshandelsstatistiken och från och med år 1996
redovisas även produktionsstatistiken enligt KN-systemet. Bytet av nomenklatur
har orsakat förändringar i direktkonsumtionsberäkningarnas varuindelning. I samband med beräkningarna avseende år 2000 genomfördes ett
mindre översynsarbete som har lett till vissa förändringar i varuindelningen.
Den främsta orsaken till dessa har varit svårigheter att skilja vissa
varor/varugrupper från varandra i den nu rådande nomenklaturen (KN) på
utrikeshandelsstatistikområdet. Vidare har redovisningen av färsk fisk upphört.
Anledningen till detta är att beräkningarna av konsumtionen av färsk fisk var
mycket osäkra och i flera fall gav helt orimliga resultat när de baserades på
den officiella fångststatistiken och utrikeshandelsstatistiken. I samband med beräkningarna avseende år 2003 genomfördes
förändringar i varuindelningen för mjölkprodukter (revideringar har gjorts
bakåt till och med år 2000). Vid beräkningarna avseende år 2005 genomfördes förändringar
i varuindelningen för syrade produkter. Revideringar bakåt har gjorts. I samband med beräkningarna avseende år 2007 förändrades
underlaget till fjäderfäkött (vara 25). Kasserade slaktkycklingar ingår inte
längre, revideringar har gjorts bakåt till och med år 2005. Vid 2009 års
beräkningar gjordes också revideringar bakåt till och med år 2005 på grund av
reviderade källuppgifter angående slaktvikter för fjäderfä. Vid beräkningarna 2015 gjordes en översyn av
totalkonsumtionen av socker, siffror från och med 1995 och framåt reviderades
och är inte helt jämförbara med tidigare år. Se även avsnittet ”Socker” på
sidan 53. Annan statistik
Animalieproduktion, års- och månadsstatistik 2018:09. JO 48
SM 1811 Skörd av trädgårdsväxter 2016. JO 37 SM 1701 Skörd av spannmål, trindsäd, oljeväxter, potatis och
slåttervall 2017, slutlig statistik. JO 16 SM 1801 Sveriges utrikeshandel med jordbruksvaror och livsmedel
2014–2016, Rapport 2017:20. Jordbruksverkets sockerstatistik, en metodöversikt.
Statistikrapport 2016:02. Elektronisk publicering
Detta Statistiska meddelande finns kostnadsfritt åtkomligt
på Jordbruksverkets webbplats http://www.jordbruksverket.se
under Ta del av statistiken samt på SCB:s webbplats http://www.scb.se under Jord- och
skogsbruk, fiske. Mer information om statistiken och dess kvalitet ges i en
särskild Kvalitetsdeklaration. [1]
KN (kombinerade nomenklaturen) är ett av flera system för klassificering av
varor i till exempel utrikeshandelsstatistiken. |