![]() |
![]() | |
JO 44 SM 1901 | |
Livsmedelskonsumtion och näringsinnehåll
Uppgifter till och med 2018 Food consumption and nutritive values, data up to 2018 | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
|
I korta drag
Minskad totalkonsumtion av kött
Totalkonsumtionen av kött,
som mäter den totala förbrukningen av råvaror för humankonsumtion, har under
perioden 1980–2018 ökat med 32 % till 84 kg per person och år. Emellertid har konsumtionen
minskat sedan 2016. Från råvaror till förädlade livsmedel
För många varugrupper syns en
långsiktig utveckling från livsmedel av råvarukaraktär till mer förädlade
produkter. Totalkonsumtionen av socker
och sirap har varierat mellan 38–49 kg per person och år under perioden
1980–2018, medan direktkonsumtionen av socker
(bland annat strö- och bitsocker) har minskat med 74 %. Samtidigt har
direktkonsumtionen av choklad och
konfektyrvaror samt läskedrycker,
cider m.m. ökat kraftigt, även om ökningstakten inte varit lika dramatisk
efter år 2000. Samma utvecklingsmönster kan
även urskiljas för varugrupperna potatis,
bröd och spannmålsprodukter samt mejeriprodukter. Under perioden 1980–2018
har en kontinuerlig minskning av konsumtionsmjölk
skett, medan konsumtionen av ost har
ökat. Ökad energitillförsel
Från 1980 till 2018 har den
totala energitillförseln från livsmedel (exklusive alkohol) ökat från 12 300
till 13 100 kJ per person och dag. Det är främst energitillförseln från
protein som ökat under perioden, detta kan till stor del förklaras av ökad
köttkonsumtion. |