![]() |
![]() | |
Livsmedelskonsumtion och näringsinnehåll | JO 44 SM 1901 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Statistiken med kommentarer
Allmänt Allmänt
I denna rapport redovisas
Jordbruksverkets beräkningar av konsumerade kvantiteter[1] livsmedel i landet till och med år 2018. Redovisade
uppgifter för år 2018 är preliminära. Konsumtionsberäkningarnas
tillförlitlighet varierar från vara till vara på grund av att kvaliteten i det
underlag som används är varierande. Under åren har översyner av och
förändringar i underlag och metoder för beräkningarna genomförts ett flertal
gånger. Rådet till användarna av statistiken är därför att tolka förändringar
mellan enskilda år med försiktighet. Fokus bör snarare ligga på den långsiktiga
konsumtionsutvecklingen (se avsnitten Statistikens tillförlitlighet samt Bra
att veta). Konsumtionsberäkningarna
redovisas på följande sätt: ·
Direktkonsumtion av livsmedel[2] ·
Totalkonsumtion av livsmedel[3] ·
Näringsinnehåll i livsmedelskonsumtionen Begreppen direktkonsumtion
och totalkonsumtion beskrivs mer ingående i avsnittet Fakta om statistiken. Totalkonsumtionen av livsmedel
Totalkonsumtionen av vissa livsmedel
redovisas för riket i tabell 9a och per person och år i tabell 9b samt i vissa
av diagrammen 1–18. I Figur A redovisas
totalkonsumtionen per person av vissa varugrupper åren 1980, 1990, 2000, 2010
och 2018. Med totalkonsumtion av en vara eller varugrupp avses den totala förbrukningen
av råvaror för humankonsumtion. Exempelvis mjöl inkluderar således inte enbart
inhemskt producerat mjöl och importerat mjöl utan även en uppskattning av
mjölinnehållet i importerat bröd, pasta och liknande spannmålsprodukter. Figur A.
Totalkonsumtion av vissa varor 1980, 1990, 2000, 2010 och 2018, kg/liter per
person och år Under perioden 1980–2018 har
totalkonsumtionen av kött ökat med 31 % till 84 kg per person
och år, de senaste åren har emellertid en minskning skett. Fjäderfäkött är den undergrupp inom kött som har ökat mest, drygt en femdubbling har skett sedan år
1980. Totalkonsumtionen av köksväxter har ökat med 88 % till 77 kg
och frukt har ökat med 19 % till 99 kg per person och år. Däremot
har mjölk och syrade produkter
minskat från 185 till 101 liter per person, en minskning med 45 %. Även matfett
har minskat under samma period, från 25 till 16 kg per person och år.
Detta motsvarar en minskning med 35 %. Mjöl
och gryn var som högst i början av 2000–talet, för att sedan minska och 2018
uppgå till 62 kg per person och år vilket är i nivå med 1980. Totalkonsumtionen av socker och
sirap har varierat mellan 38–49 kg per person under perioden 1980–2018. År 2018
var den 40 kg per person. 2016 har en översyn gjorts för beräkningen av socker
och data har reviderats från och med 1995, därför är uppgifterna för åren före
1995 inte helt jämförbara med senare år. Se även avsnittet ”Socker” under Fakta
om statistiken på sidan 55. Direktkonsumtionen av livsmedel
Direktkonsumtionen av
livsmedel redovisas för riket i tabellerna 1a–8a och per person och år i
tabellerna 1b–8b. Nedan i resten av avsnittet kommenteras utvecklingen per
person och år, främst för perioden 1980–2018. Utvecklingen presenteras även i avsnittet
”Diagram” med början på sidan 44. Konsumtionen av bröd och
konditorivaror har under perioden 1980–2018 ökat med 47 % till 74 kg
per person, medan mjöl och gryn har minskat med 25 % till 16 kg.
Övriga mjölprodukter, där bl.a. pasta ingår, har mer än fördubblats
till 13 kg per person. Konsumtionen av färskt och
fryst kött har ökat med 87 % till 51 kg per person och år. Hela denna ökning
skedde under perioden 1990–2018. Fjäderfäkött är det köttslag som har ökat mest,
från 4 till 21 kg per person och år. Nötkött har fördubblats från drygt 6 till
12 kg medan griskött har varierat mellan 9–17 kg per person och år. Övrigt färskt och fryst kött[4] har minskat från omkring 5 till 2 kg per person
och år. Konsumtionen av charkuterivaror
och konserver[5] har åren 1980–2018 varierat mellan 19–25 kg per
person och år. Konsumtionen av frysta
köttprodukter och fryst färdiglagad mat nådde en högsta nivå på cirka 18 kg
per person och år i mitten av 2000-talet. Denna ökning med över 200 % sedan år
1980 har sedan följts av en minskning. Figur B.
Direktkonsumtion av kött, kg per person och år Konsumtionen av filead
fryst fisk har under perioden 1980–2018 varierat mellan 2 och 4 kg per
person och år, medan beredd eller konserverad fisk och beredda eller
konserverade kräft- och blötdjur sammanlagt har ökat med 22 % till 9
kg per person. Sedan år 2000 görs inga beräkningar av konsumtionen av färsk
fisk, eftersom metoden och dataunderlaget för sådana beräkningar anses vara
alltför otillförlitligt. Konsumtionen av mjölk toppade
runt 1980 med omkring 180 liter per person och år, varefter den minskat med 46
% till 98 liter år 2018. Däremot har grädde ökat, totalt sett med 27 %
till 9 kg sedan år 1980. För tunn grädde
minskade emellertid konsumtionen under 1980-talet, för att därefter ligga på en
konstant nivå till mitten av 1990-talet och öka
något i början av 2000-talet. Konsumtionen av tjock grädde ökade under 1980- och 1990-talen. Under perioden 2000–2005 skedde en minskning för att
därefter öka igen. Sedan år 1980 har ost ökat med 32 % till 19 kg medan smör
och margarin minskat med 38 % till 13 kg per person och år. De
senaste åren har dock konsumtionen av matfett legat relativt konstant. Konsumtionen av färska
köksväxter har ökat stadigt. Sedan år 1980 har färska köksväxter mer än fördubblats till 45 kg per person och år.
Konsumtionen av rotfrukter har också ökat under tid och låg år 2018 på 10
kg per person. Inom området frukt och bär har den största förändringen skett
för bananer, meloner och övriga frukter, som sedan år 1980 har ökat från
9 till 26 kg per person. Konsumtionen av äpplen och päron har emellertid
minskat från 22 till 12 kg per person från 1980 till 2018 vilket är en
minskning med 46 %. Direktkonsumtionen av socker
har minskat sedan år 1960. Under de senaste åren har dock minskningen
avstannat. Från år 1980 har minskningen varit 74 % och var 5 kg per
person år 2018. Samtidigt har konsumtionen av choklad och konfektyrvaror
samt läskedrycker, cider m.m. ökat kraftigt, dock har ökningstakten inte
varit lika dramatisk efter år 2000. År 2018 var konsumtionen av choklad- och konfektyrvaror 15 kg per
person, vilket motsvarar en ökning på 52 % sedan 1980. Konsumtionen av läskedrycker, cider m.m. har under samma period mer än tredubblats till 99 liter år
2018. Mineralvatten och kolsyrat vatten med tillsats av socker eller aromämnen
kan inte särskiljas från denna varugrupp och har i viss mån bidragit till den
kraftiga ökningen totalt sett. Näringsinnehåll i konsumerade livsmedel
Näringsinnehållet i
konsumerade livsmedel redovisas i tabellerna 10–23. Det ska påpekas att näringsinnehållet
baseras på leveranser av livsmedel från producenter till enskilda hushåll och
storhushåll och står inte för vad som faktiskt äts då svinn i hushåll och
storhushåll inte är avdraget. Den totala energitillförseln
från livsmedel (exklusive alkoholhaltiga drycker) ökade under perioden 1980–2018
från 12 000 (2 900 kcal) till 12 600 kJ (3 000 kcal)
per person och dag. En översyn av beräkningarna har emellertid gjorts förra
året så uppgifterna från och med 2017 är inte helt jämförbara med tidigare år.
Av energitillförseln år 2018 kom 28 % från bröd och spannmålsprodukter, 12
% från kött och köttvaror samt 21 % från mjölk, mjölkprodukter, ägg och
matfett. Socker, sirap, choklad- och konfektyrvaror, glass samt malt- och
läskedrycker m.m. svarar tillsammans för 17 % av den totala
energitillförseln. Sedan år 1980 har energitillförseln från protein ökat, de
senaste åren har dock ökningen avstannat. Energitillförseln från kolhydrater
ökade till mitten av 2000‑talet för att
sedan minska. Energitillförseln från fett har minskat från år 1980 för att de
senaste åren återigen öka något. Den totala proteintillförseln
från livsmedel (exklusive alkoholhaltiga drycker) ökade under perioden 1980–2018
från 87 till 103 g per person och dag, Av proteintillförseln år 2018 kom 22 %
från bröd och spannmålsprodukter, 30 % från kött och köttvaror samt 24 % från
mjölk, mjölkprodukter, ägg och matfett. Den totala fettillförseln har
under perioden 1980–2018 ökat från 126 och 131 g per person och dag. Av
fettillförseln kom 12 % från bröd och spannmålsprodukter, 19 % från kött och
köttvaror, 21 % från matfett och 21 % från övriga mjölkprodukter samt ägg. År 2018 uppgick den totala
kolhydrattillförseln från livsmedel (exklusive alkoholhaltiga drycker) till 345
g per person och dag. Av kolhydrattillförseln kom 46 % från bröd och
spannmålsprodukter, 5 % från mjölkprodukter, 23 % från frukt och grönt
(inklusive potatis) och sammanlagt 24 % från socker, malt- och läskedrycker
samt andra livsmedel (främst choklad, konfektyrvaror och glass). Tillförseln av C-vitaminer har
ökat mellan åren 1980 och 2018, vilket främst är en följd av ökad konsumtion av
gruppen frukt och grönt (inklusive potatis). År 2018 svarade denna grupp för 96
% av tillförseln av C-vitamin. Tillförseln av kalcium har varit i stort sett
konstant under perioden 1980–2018. Den klart viktigaste kalciumkällan är
mjölkprodukter som år 2018 svarade för 63 % av den totala tillförseln.
Grupperna bröd och spannmålsprodukter samt frukt och grönt (inklusive potatis)
svarade båda för 10 % vardera av kalciumtillförseln. [1]
Fram till och med redovisningsår 1999 innefattade beräkningarna av
direktkonsumtionen både konsumerade kvantiteter av livsmedel samt ett till
detaljhandelspris uppskattat värde av konsumtionen. Från och med redovisningsår
2000 redovisas endast beräkningar av konsumerade kvantiteter. [2]
Redovisning av konsumerade kvantiteter i den form som produkterna når
konsumenten, det vill säga. som jordbruksprodukter, halvfabrikat, djupfrysta
varor och färdiglagad mat. [3]
Förbrukning av råvaror för humankonsumtion. [4]
Får-, ren- och viltkött samt hemslakt (kalv, gris och får). [5]
Inklusive innanmat |