Sammanfattning
Livsmedelskonsumtionens utveckling
Under perioden 1980-2006 har totalkonsumtionen per person
och år av mjöl och gryn ökat med 12 % till drygt 71 kg, kött med 34 % till
drygt 85 kg, köksväxter med 84 % till drygt 75 kg och frukt med 27 % till 106
kg. Totalkonsumtionen av mjölk har under samma period minskat från 185 till 136
liter per person och år, en minskning med 26 %. Även konsumtionen av matfett
har minskat relativt kraftigt under perioden, från 24,5 till 16,4 kg per person
och år, en minskning med 33 %.
Totalkonsumtionen av socker och sirap år 2006 var 41,8 kg
per person och år och har varierat mellan 40-45 kg under perioden
1980-2006. Samtidigt har konsumtionen av choklad och konfektyrvaror samt
läskedrycker cider m.m. ökat kraftigt, det förefaller dock som att den
uppåtgående trenden bröts år 2003 för båda grupperna. För choklad- och
konfektyrvaror har konsumtionen minskat de tre senaste åren, medan
konsumtionen av läskedrycker cider m.m. minskade under två år för att under år
2006 åter öka. År 2006 var per capita konsumtionen av choklad- och
konfektyrvaror 15,1 kg och av läskedrycker cider m.m. 89,7 liter, vilket
var 54 % resp. 203 % högre än år 1980.
I diagrammet på följande sida redovisas totalkonsumtionen
per person av vissa varugrupper åren 1980, 1990, 2000 och 2006. Med
totalkonsumtion av en vara eller varugrupp avses den totala åtgången av råvaror
för humankonsumtion. Till exempel inkluderas i totalkonsumtionen av socker
inte enbart den direkta konsumtionen av inhemskt producerat socker och
importerat socker utan även en uppskattning av sockerinnehållet i sylt,
konfektyrvaror, bakverk och andra livsmedel.
Näringsvärdeberäkningar för år 2006 kommer inte att
redovisas i denna rapport på grund av att Livsmedelsverket, som gör dessa
beräkningar, håller på att lägga om sitt beräkningsprogram med nya näringsdata.
Avsnittet "Näringsinnehåll i livsmedelskonsumtionen" samt tabeller och diagram
som visar näringsinnehåll kommer därför att visa 2005 års siffror. Förändringarna
mellan två enskilda år är dessutom inte så stora.
Under perioden 1980-2005 har den totala energitillförseln
från livsmedel ökat från 12 000 till 12 500 kJ per person och dag, motsvarande
drygt 4 %. Av den totala energitillförseln kommer 30 % från bröd och
spannmålsprodukter, 12 % från kött och köttvaror och 22 % från mjölk,
mjölkprodukter, ägg och matfett. Socker, sirap, choklad- och konfektyrvaror,
glass samt malt- och läskedrycker m.m. svarar tillsammans för drygt 16 % av den
totala energitillförseln.
Figur A. Totalkonsumtion av vissa varor 1980, 1990,
2000 och 2006, kg (liter) per person och år
