Sammanfattning
Livsmedelskonsumtionens utveckling
Under perioden 1980-2009 har
totalkonsumtionen per person och år av mjöl och gryn ökat med 5 % till 67 kg,
kött med 30 % till 83 kg, köksväxter med 85 % till 76 kg och frukt med 10 %
till 92 kg. Totalkonsumtionen av mjölk har under samma period minskat från 185
till 130 liter per person och år, en minskning med 30 %. Även konsumtionen av
matfett har minskat relativt kraftigt under perioden, från knappt 25 till 17 kg
per person och år, en minskning med 30 %.
Totalkonsumtionen av socker och sirap år
2009 var 40 kg per person och år och har varierat mellan 37-45 kg under
perioden 1980-2009. Samtidigt har konsumtionen av choklad och konfektyrvaror
samt läskedrycker cider m.m. ökat kraftigt, dock har ökningstakten inte varit
lika dramatisk efter år 2000. År 2009 var konsumtionen av choklad- och konfektyrvaror
15 kg per person, vilket var en ökning på 54 %. Konsumtionen av läskedrycker,
cider m.m. har tredubblats till 91 liter från år 1980 till år 2009. Häri
ingår också konsumtion av mineralvatten och kolsyrat vatten med tillsats av
socker eller aromämnen.
I figur A redovisas totalkonsumtionen per
person av vissa varugrupper åren 1980, 1990, 2000 och 2009. Med totalkonsumtion
av en vara eller varugrupp avses den totala åtgången av råvaror för
humankonsumtion. Till exempel inkluderas i totalkonsumtionen av socker inte enbart
den direkta konsumtionen av inhemskt producerat socker och importerat socker
utan även en uppskattning av sockerinnehållet i sylt, konfektyrvaror, bakverk
och andra livsmedel.
Näringsvärdesberäkningar för år 2009 samt
uppdaterade siffror för 2008 redovisas i denna rapport. Däremot finns inte
siffrorna för år 2006 och 2007 klara ännu. Livsmedelsverket, som gör dessa
beräkningar, håller på att lägga om sitt beräkningsprogram med nya näringsdata.
Avsnittet "Näringsinnehåll i konsumerade livsmedel" samt tabeller och diagram
som visar näringsinnehåll kommer därför att visa siffror fram till år 2005 samt
2008 och 2009 års siffror. Förändringar mellan enskilda år bedöms inte som så
stora.
Under perioden 1980-2009 har den totala
energitillförseln från livsmedel ökat från 12 000 till 13 200 kJ per person och
dag, motsvarande 10 %. Av den totala energitillförseln kommer 29 % från bröd
och spannmålsprodukter, 13 % från kött och köttvaror och 21 % från mjölk,
mjölkprodukter, ägg och matfett. Socker, sirap, choklad- och konfektyrvaror,
glass samt malt- och läskedrycker m.m. svarar tillsammans för 16 % av den
totala energitillförseln.
Figur A. Totalkonsumtion av vissa varor 1980, 1990,
2000 och 2009, kg (liter) per person och år
