Gå till nästa tabell
4a. Mjölk, grädde, ost, ägg och matfett, miljoner kg
4a.
Milk, cream, cheese, eggs and fats, million kg
Vara
|
1960
|
1970
|
1980
|
1990
|
2000
|
2009
|
2010
|
2011 prel.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
60
|
Jordbrukarnas
direktförsäljning och hemmaförbrukning av mjölk1
|
281,3
|
92,2
|
45,6
|
24,0
|
12,1
|
6,1
|
5,7
|
5,3
|
61
|
Lättmjölk samt
minimjölk
<1,0 %1, 2
|
34,3
|
178,5
|
465,9
|
310,9
|
210,2
|
179,0
|
173,3
|
165,3
|
62
|
Mellanmjölk m.m.
1,0—2,0 %1
|
.
|
.
|
.
|
292,3
|
441,8
|
448,2
|
452,7
|
436,9
|
63
|
Standardmjölk <2,0
%1
|
868,4
|
943,5
|
820,5
|
464,4
|
326,5
|
240,0
|
247,3
|
235,1
|
64/66
|
Syrade produkter
<1,0 %1
|
..
|
17,0
|
32,8
|
59,5
|
63,0
|
67,7
|
62,7
|
59,4
|
67
|
Syrade produkter
1,0—2,0 %1
|
..
|
..
|
..
|
9,2
|
36,7
|
44,7
|
47,0
|
49,4
|
65/68
|
Syrade produkter
>2,0 %1, 3
|
57,5
|
91,2
|
155,1
|
164,2
|
162,1
|
191,2
|
197,1
|
200,1
|
69
|
Summa mjölk1
|
1 241,5
|
1 322,4
|
1 520,0
|
1 324,5
|
1 252,4
|
1 176,9
|
1 185,8
|
1 151,5
|
70
|
Tunn grädde <29 %4
|
20,0
|
15,9
|
14,3
|
10,7
|
17,9
|
19,8
|
18,8
|
18,4
|
71
|
Gräddfil, inklusive
matyoghurt
|
.
|
4,0
|
7,4
|
9,2
|
14,0
|
14,9
|
14,7
|
13,8
|
72
|
Tjock grädde >29
%4
|
21,7
|
29,5
|
40,0
|
53,1
|
55,7
|
62,9
|
66,0
|
68,3
|
73
|
Summa grädde
|
41,7
|
49,4
|
61,7
|
73,0
|
87,6
|
97,6
|
99,5
|
100,5
|
74
|
Mjölkpulver
|
1,2
|
1,4
|
1,1
|
0,7
|
0,3
|
0,1
|
0,1
|
0,1
|
75
|
Hårdost5
|
47,2
|
57,0
|
94,7
|
111,7
|
111,6
|
116,3
|
129,4
|
118,4
|
76
|
Smältost
|
2,0
|
4,1
|
7,5
|
7,2
|
8,1
|
11,4
|
11,0
|
10,5
|
77-78
|
Ost, andra slag5
|
5,8
|
10,4
|
13,9
|
20,3
|
26,6
|
38,9
|
38,1
|
43,3
|
79
|
Summa ost5
|
55,0
|
71,5
|
116,1
|
139,2
|
146,3
|
166,6
|
178,5
|
172,2
|
80
|
Ägg6
|
81,1
|
89,0
|
93,4
|
99,9
|
92,6
|
94,0
|
99,2
|
101,3
|
82
|
Smör
|
69,6
|
43,3
|
29,1
|
19,2
|
11,4
|
20,9
|
21,2
|
23,7
|
83
|
Hushållsmargarin
exklusive lättmargarin7
|
91,6
|
120,9
|
130,3
|
99,7
|
77,5
|
51,5
|
52,4
|
55,4
|
84
|
Lättmargarin
|
.
|
.
|
15,7
|
36,8
|
43,7
|
35,2
|
33,5
|
37,2
|
85
|
Summa smör och
margarin
|
161,2
|
164,2
|
175,1
|
155,7
|
132,6
|
107,6
|
107,0
|
116,4
|
87
|
Matolja8
|
..
|
..
|
..
|
6,8
|
8,0
|
18,1
|
13,4
|
24,8
|
88
|
SUMMA MATFETT
|
161,2
|
164,2
|
175,1
|
162,5
|
140,6
|
125,7
|
120,4
|
141,1
|
1. Uppgifterna avser miljoner liter.
2. Inkl. skummjölk 1960–1975.
3. Exkl. import av frukt- och bäryoghurt 1970–1980.
Uppgiften för år 1960 avser samtliga syrade produkter.
4. Fr.o.m. år 2000 används fetthaltsgränsen 29 %,
tidigare år gällde 27 %.
5. Uppgifterna 1960–1980 är inte helt jämförbara med dem
som redovisats för senare år.
6. Uppgifterna är osäkra p.g.a. bristfälligt
grundmaterial.
7. Fr.o.m. 1980 ingår Bregott.
8. Uppgifterna fr.o.m. år 2005 är inte helt jämförbara
med tidigare år.
|