![]() |
![]() | |
Prisindex och priser inom livsmedelsområdet | JO 49 SM 0303 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Fakta om statistikenDetta omfattar statistiken Det övergripande syftet med indexserierna inom jordbruks- och livsmedelsområdet är att kunna följa den genomsnittliga prisutvecklingen, dels för jordbruks- och livsmedelsprodukter från jordbrukarledet fram till konsumentledet, dels för jordbrukets produktionsmedel. Prisindex- och prisserierna används för jämförelser av prisutvecklingen och prisnivån inom jordbruksområdet mellan EU-länder och för uppföljning av jordbrukspolitiska frågor samt till kalkyler, prognoser och utredningar. A- och PM-index samt vissa priser översänds månadsvis till EUs statistikmyndighet, Eurostat, och publiceras därefter i Eurostats publikation "Agricultural Statistics, Quarterly bulletin" (ISSN 1607-2307) samt i Eurostats statistikdatabas NewCronos. Detta omfattar statistikenDefinitioner och förklaringarI tabellavsnittet presenteras följande fyra indexserier. Basår för samtliga serier är 1995.
Årsindextal för A-index beräknas inte från månadsindextalen för A-index totalt, utan från årsindex för de enskilda produkterna. Årsindex för enskilda produkter i A-index beräknas som ovägda eller vägda aritmetiska medelvärden av månadsindextalen. För övriga indexserier beräknas årsindex för samtliga poster som ovägda medeltal av månadsindextalen. Avräkningspriserna för djur i tabell 10 avser vara av viss kvalitet för respektive djurslag medan avräkningspriserna i tabell 11 avser faktiska genomsnittpriser för alla kvaliteter för respektive djurslag. Så görs statistikenUrval och uppgiftsinsamlingPrisuppgifter samlas månadsvis in från ett stort antal uppgiftslämnare. Uppgiftslämnarna är vanligen olika för olika produkter och väljs ut på ett sådant sätt att få uppgiftslämnare skall täcka en stor del av marknaden. Statistikens tillförlitlighetPå grund av de metoder som används vid urval av företag och representantvaror är det inte möjligt att ange statistiska osäkerhetsmarginaler för de beräknade indextalen. De viktigaste felkällorna är urvalsfel, täckningsfel och mätfel p.g.a. kvalitetsförändringar på de varor och tjänster som prismäts. Urvalsfel beror såväl på urvalet av inköps- och försäljningsställen som på urvalet av varor och tjänster. Båda urvalen görs subjektivt efter kriteriet att en stor del av resp. marknad skall täckas med relativt få prisuppgifter. Uppgiftslämnare blir därför vanligen de större företagen på marknaden eller branschorganisationer och de s.k. representantvarorna utgörs av de vanligast förekommande varorna och tjänsterna. Bortfallet är litet. Vid bortfall någon månad används vanligen föregående månads prisuppgift, vilken revideras då prisuppgiften senare erhålls. Denna felkälla torde ge ett obetydligt bidrag till osäkerheten. Bra att vetaVid jämförelser mellan prisutvecklingen på jordbruks- och livsmedelsprodukter enligt de olika indexserierna bör hänsyn tas till bl.a. följande:
Annan statistikMer information om statistiken och dess kvalitet ges i en särskild Beskrivning av statistiken på SCB:s webbplats, www.scb.se. Längre serier publiceras som Excel-filer och kan hämtas på Jordbrukverkets webbplats, www.sjv.se. I en särskild publikation, "Prisindex på jordbruks- och livsmedelsområdet 1966/67 - 2000", ges ytterligare information om statistiken och dess kvalitet. Denna publikation finns också på Jordbruksverkets webbplats www.sjv.se. |