![]() |
![]() | |
Prisindex och priser inom livsmedelsområdet | JO 49 SM 0503 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Fakta om statistikenDetta omfattar statistiken Sedan år 1970 har prisutvecklingen i Sverige på jordbruks- och livsmedelsområdet följts genom redovisning av ett system av indexserier. Under prisregleringsperioderna fram t.o.m. 1990 utgjorde detta indexsystem ett viktigt underlag vid prisöverläggningarna. Förutom A- och PM-index (Avräkningsprisindex och Produktionsmedelsprisindex) ingår i detta system PPI-J (Producentprisindex för jordbruksreglerade produkter) och KPI-J (Konsumentprisindex för jordbruksreglerade produkter). Tidigare har även PR-index (Primärförädlingsprisindex, tidigare benämnt Prisregleringsprisindex) ingått. A- och PM-index är i och med senaste basårsbytet helt anpassat till motsvarande indexserier Input Price Index och Output Price Index vid EUs statistikmyndighet Eurostat. Det övergripande syftet med indexserierna inom jordbruks- och livsmedelsområdet är att kunna följa den genomsnittliga prisutvecklingen, dels för jordbruks- och livsmedelsprodukter från jordbrukarledet fram till konsumentledet, dels för jordbrukets produktionsmedel. Serier över prisindex och priser används för jämförelser av prisutvecklingen och prisnivån inom jordbruksområdet mellan EU-länder och för uppföljning av jordbrukspolitiska frågor samt till kalkyler, prognoser och utredningar. A- och PM-index samt vissa producentpriser på jordbruksprodukter översänds månadsvis till EUs statistikmyndighet Eurostat och publiceras därefter i Eurostats publikation "Agricultural Statistics, Quarterly bulletin" (ISSN 1607-2307) samt i Eurostats statistikdatabas NewCronos. Detta omfattar statistikenDefinitioner och förklaringarI tabellavsnittet presenteras följande fyra indexserier, vilka avses visa prisutvecklingen inom jordbrukssektorn för produkter och produktionsmedel och för jordbruksprodukter i senare produktions- och handelsled. Från och med JO 49 SM 0403 är basåret 2000 för samtliga serier. Tidigare basår var 1995.
Årsindex för enskilda produkter i A-index beräknas som ovägda eller vägda aritmetiska medelvärden av månadsindextalen. För övriga indexserier beräknas årsindex för samtliga poster som ovägda medeltal av månadsindextalen. Årsindextal för A-index totalt beräknas från årsindex för de enskilda produkterna. Avräkningspriserna för vegetabilieprodukter och för djur i tabellerna 9 och 10 avser vara av viss kvalitet för respektive produktslag medan avräkningspriserna i tabell 11 avser faktiska genomsnittpriser för alla kvaliteter inom respektive djurslag. Så görs statistikenUrval och uppgiftsinsamlingPrisuppgifter samlas in månadsvis via postenkät från ett stort antal uppgiftslämnare. Uppgiftslämnarna är vanligen olika för olika produkter och väljs ut på ett sådant sätt att få uppgiftslämnare skall täcka en stor del av marknaden. Statistikens tillförlitlighetPå grund av de metoder som används vid urval av företag och representantvaror är det inte möjligt att ange statistiska osäkerhetsmarginaler för de beräknade indextalen. De viktigaste felkällorna är urvalsfel, täckningsfel, mätfel och bortfallsfel. Det subjektiva urvalet av uppgiftslämnare och representantvaror torde tillsammans med själva prismätningen ge det största bidraget till osäkerheten. Både urvalet av uppgiftslämnare och av representantvaror görs subjektivt efter kriteriet att en stor del av resp. marknad ska täckas med relativt få prisuppgifter. Uppgiftslämnare blir därför vanligen de större företagen på marknaden eller branschorganisationer och de s.k. representantvarorna utgörs av de vanligast förekommande varorna och tjänsterna. Priset ska avse av jordbruksföretagen faktiskt erhållna eller utbetalda priser, men i vissa fall anger uppgiftslämnarna listpriser. Eventuella rabatter ska då vara fråndragna men är det inte alltid. Vidare ska priset i princip avse samma vara över tiden och inte inkludera kvalitetsförändringar. Om kvaliteten på en representantvara ändras, används olika metoder för att korrigera det erhållna priset i samband med indexberäkningen beroende på vilken information som föreligger. På grund av att priserna varierar med säsongen för trädgårdsprodukter, används för denna delserie i A-index den s.k. korgmetoden. Denna innebär att priser endast ingår i indexberäkningen de månader då resp. produkt finns på marknaden. För denna produktgrupp baseras därför vanligen index på priser från olika produkter under på varandra följande månader. Indexjämförelser bör därför inte göras för närliggande perioder. Denna beräkningsmetod har föreslagits av EU:s statistikmyndighet Eurostat att användas i samtliga medlemsländer. Bortfallet är litet. Vid bortfall någon månad används vanligen föregående månads prisuppgift, vilken revideras då prisuppgiften senare erhålls. Denna felkälla torde ge ett obetydligt bidrag till osäkerheten. Bra att vetaVid jämförelser mellan prisutvecklingen på jordbruks- och livsmedelsprodukter enligt de olika indexserierna bör hänsyn tas till bl.a. följande:
Annan statistikLängre serier publiceras som Excel-filer och kan hämtas på Jordbrukverkets webbplats, www.sjv.se. I två särskilda publikationer, "Prisindex på jordbruks- och livsmedelsområdet 1966/67 - 2000" och "Prisindex på jordbruks- och livsmedelsområdet 1995 - 2002", ges ytterligare information om statistiken och dess kvalitet. Dessa publikationer finns också på Jordbruksverkets webbplats www.sjv.se. Elektronisk publiceringDetta statistiska meddelande finns kostnadsfritt åtkomligt på Jordbruksverkets webbplats http://www.sjv.se under Statistik & fakta samt på SCB:s webbplats http://www.scb.se under Jord- och skogsbruk, fiske. Statistiska meddelanden inom området jordbruksstatistik trycks fr.o.m. 2002 inte längre upp för distribution. I stället för att prenumerera på tryckta Statistiska meddelanden finns det möjlighet att, vid varje tillfälle som officiell jordbruksstatistik publiceras, utan avgift erhålla ett meddelande om detta per e-post tillsammans med publikationen i pdf-format. De som önskar ingå i denna form av prenumerationsservice skall sända en anmälan per e-post till gunilla.thorsell@sjv.se. Mer information om statistiken och dess kvalitet ges i en särskild Beskrivning av statistiken. |