![]() |
![]() | |
JO 49 SM 0604 | |
Prisindex och priser inom livsmedelsområdet
Års- och månadsstatistik - 2006:2 Price Indices and Prices in the Food Sector - Annual and Monthly Statistics - 2006:2 | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ![]() ![]() |
|
I korta drag Prisutveckling på produktionsmedelPriserna på jordbrukets produktionsmedel fortsätter att stiga och har, enligt PM-index, ökat med 2,5 % mellan februari 2005 och februari 2006. Mest har priserna ökat för energi och smörjmedel (12,4 %). På ett fåtal poster har priserna också sjunkit mellan februari 2005 och februari 2006 varav Andra varor och tjänster sjönk mest (1,5 %). Diagram 1. Utvecklingen av PM-index åren 2003-2006
(2000 = 100). Utveckling av avräkningspriserAvräkningspriserna på jordbruksprodukter ökade enligt A-index med i genomsnitt 2,6 % mellan februari 2005 och februari 2006. Detta beror i första hand på högre priser på spannmål och nötkött. Av spannmålsprodukterna har framför allt havre stigit mycket i pris (17,4 %). Priserna på vegetabilieprodukter ökade i genomsnitt med 2,4 %. Samma förhållande gällde för animalieprodukter som i genomsnitt ökade med 2,8 %. Diagram 2. Utvecklingen av A-index åren 2003-2006
(2000 = 100). PPI-J ökade med 0,4 % mellan februari 2005 och februari 2006. Största ökningen hade ägg (5,9 %) samt griskött (3,8 %) medan de produkter som sjönk mest var matpotatis (7,8 %) och fjäderfäkött (5,0 %). I övrigt var förändringarna små under perioden. KPI-J sjönk mellan februari 2005 och februari 2006 med 1,1 %. I allmänhet var variationerna i prisförändringar mellan enskilda produkter låga. Priserna på matpotatis har dock sjunkit med 8,5 % och priserna på nötkött har ökat med 3,1 %. Medan KPI-J sjunkit med 1,1 % har den allmänna utvecklingen av konsumentpriserna under samma period, mätt med KPI, stigit med 0,6 %. |