![]() |
![]() | |
JO 49 SM 0707 | |
Prisindex och priser inom livsmedelsområdet
Års- och månadsstatistik - 2007:5 Price Indices and Prices in the Food Sector - Annual and Monthly Statistics - 2007:5 | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ![]() ![]() |
|
I korta dragPrisutveckling på produktionsmedelPriserna på jordbrukets produktionsmedel fortsätter att stiga och har, enligt PM-index, ökat med 4,5 % mellan maj 2006 och maj 2007. Mest har priserna ökat för posten djurfoder (13,8 %). Även index för ekonomibyggnader steg relativt mycket (8,8 %). Energi- och smörjmedel var den post som sjönk mest (5,6 %) mellan maj 2006 och maj 2007, vilket är en följd av lägre priser på diesel och elektricitet. Diagram 1. Utvecklingen av PM-index åren 2004-2007
(2000 = 100). Utveckling av avräkningspriserAvräkningspriserna på jordbruksprodukter ökade enligt
A-index med i genomsnitt 4,5 % mellan maj 2006 och maj 2007. Den främsta
orsaken till den stora ökningen är att spannmålspriserna och priserna på matpotatis
stigit med 41,5 % respektive 85,1 %. För sockerbetor sjönk priserna
med 28,7 % jämfört med maj föregående år, vilket är en effekt av den
sockerreform som genomförs. Priserna på vegetabilieprodukter ökade i genomsnitt med 14,3 %, medan priserna på animalieprodukter minskade med 2,0 % under perioden. På animaliesidan var det främst priserna på nötkreatur och svin som påverkade indexnedgången. Diagram 2. Utvecklingen av A-index åren 2004-2007
(2000 = 100). PPI-J ökade med 3,1 % mellan maj 2006 och maj 2007. Matpotatis (65,6 %) samt griskött (7,4 %) svarade för den största ökningen, medan den produkt som sjönk mest var fjäderfäkött (2,7 %). För övriga produkter var förändringarna små under perioden. KPI-J ökade med 1,7 % mellan maj 2006 och maj 2007. I allmänhet var variationerna i prisförändringar mellan enskilda produkter låga. Priserna på matpotatis har dock ökat med 28,4 %. Den allmänna utvecklingen av konsumentpriserna under samma period, mätt med KPI, har stigit med 1,7 %. |