![]() |
![]() | |
JO 49 SM 1004 | |
Prisindex och priser på livsmedelsområdet
Års- och månadsstatistik - 2010:02 Price Indices and Prices in the Food Sector - Annual and Monthly Statistics - 2010:02 | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ![]() ![]() |
|
I korta dragPrisutveckling på livsmedelsområdetFigur A visar utvecklingen för samtliga fyra index som presenteras i detta Statistiska Meddelande. Mellan juni 2007 och juni 2008 steg jordbrukets avräkningspriser med i genomsnitt 25,6 % enligt A-index. Samma kraftiga prisökningar skedde i de flesta EU-länder under samma period. De stora prisökningarna fick till följd att priserna steg även i senare led (PPI-J och KPI-J) samt för insatsvaror i jordbruket (PM-index). Det var speciellt insatsvaror med koppling till jordbruksproduktionen, t.ex. djurfoder och utsäde som steg. Men även handelsgödsel och energi blev avsevärt dyrare under perioden. Figur A. Utvecklingen av PM-index, A-index, PPI-J och
KPI-J fr.o.m år 2005 (2005 = 100) Från och med hösten 2008 sjönk åter avräkningspriserna och i slutet av 2009 låg de på nästan samma nivå som innan de kraftiga ökningarna. Även PM-index och PPI-J har sjunkit, om än inte lika kraftigt. För KPI-J kan inte samma prissänkning ses, men KPI-J steg å andra sidan inte så kraftigt som de övriga och torde vara den indexserie som påverkas minst av avräkningsprisernas utveckling. Trots stora skillnader i utveckling mellan indexserierna under perioden 2007-2008, en period med kraftiga förändringar i avräkningspriserna, närmar de sig varann alltmer i nivå idag. I februari 2010 visar A-index, PPI-J och KPI-J en ökning mellan 13-15 procent jämfört med basåret 2005. Prisutveckling på jordbrukets produktionsmedelPriserna på jordbrukets produktionsmedel minskade enligt PM-index med i genomsnitt -4,5 % mellan februari 2009 och februari 2010. Kraftiga prissänkningar på Gödnings- och jordförbättringsmedel (-42,4 %), Utsäde (-10,8 %) samt Djurfoder (-4,9 %) är de viktigaste förklaringarna till detta. Sammantaget har priserna på olika insatsvaror sjunkit med -6,6 % medan priserna på investeringsvaror och investeringstjänster stigit med 3,6 % under perioden. Årsindextalet för 2009 har beräknats till 121,6 vilket innebär att priserna på jordbrukets produktionsmedel enligt PM-index sjönk med -2,9 % i genomsnitt mellan 2008 och 2009. Figur B. Utvecklingen av PM-index åren 2007-2010 (2005 = 100) Utveckling av avräkningspriserAvräkningspriserna på jordbruksprodukter minskade enligt A-index med i genomsnitt -3,8 % mellan februari 2009 och februari 2010. De flesta posterna under vegetabilieproduktion har minskat under perioden och ger därmed sammantaget en genomsnittlig minskning på -10,8 %. Störst minskning står spannmål för som har minskat med -24,4 %. Priserna på animalieproduktion steg i genomsnitt med 1,1 % under samma period. Avräkningspriserna för Nötkreatur (+6,1 %) och mjölk (+2,4 %) stiger medan avräkningspriserna för Svin minskar (-5,9 %). Årsindextalet för A-index 2009 blir preliminärt 114,9. Det innebär att avräkningspriserna i genomsnitt sjunkit med -11,7 % mellan 2008 och 2009. Figur C. Utvecklingen av A-index åren 2007-2010 (2005
= 100) I figur D jämförs utvecklingen av Agricultural Output Price Index i Danmark, Finland, Sverige och Storbritannien. Indexet har en likartad utveckling i alla länderna men det bör poängteras att produktionen är olika sammansatt i de olika länderna och att serierna inte är absolut jämförbara. Figur D. Utvecklingen av Agricultural Output Price
Index (A-index) i Danmark, Finland, Sverige och Storbritannien, kvartalsindex
(2005 = 100) Not: Uppgifter för sista kvartalet 2009 är ännu ej tillgängliga för Danmark. Prisutveckling i senare ledPPI-J minskade med -2,6 % mellan februari 2009 och februari 2010. Alla redovisade poster minskade bortsett från Nötkött och Griskött. De enskilda poster som minskat mest är Matpotatis (-29,6 %) och Ägg (-6,8 %). Årsindextalet för PPI-J 2009 har beräknats till 115,2. Det är en minskning med -1,8 % jämfört med år 2008. KPI-J ökade med 0,5 % mellan februari 2009 och februari 2010. Socker, Ägg och Annat kött är de poster som ökat mest (+3,3 %, +4,0 % respektive +5,2 %). Matpotatis står för den största minskningen (-2,6 %). Den allmänna utvecklingen av konsumentpriserna under samma period, mätt med KPI, har ökat med 1,2 %. Årsindextalet för KPI-J 2009 har beräknats till 113,7. Det är en ökning med +2,0 % jämfört med år 2008. |