![]() |
![]() | |
Prisindex och priser på livsmedelsområdet | JO 49 SM 1305 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Fakta om statistiken
Detta omfattar statistiken Sedan år 1970 har prisutvecklingen i Sverige på jordbruks-
och livsmedelsområdet följts genom redovisning av ett system av indexserier.
Under prisregleringsperioderna fram t.o.m. 1990 utgjorde detta indexsystem ett
viktigt underlag vid prisöverläggningarna. Förutom A- och PM-index
(Avräkningsprisindex och Produktionsmedelsprisindex) ingår i detta system PPI-J (Producentprisindex för
jordbruksreglerade produkter) och KPI-J
(Konsumentprisindex för jordbruksreglerade produkter). Tidigare har även PR-index (Primärförädlingsprisindex,
tidigare benämnt Prisregleringsprisindex) ingått. A- och PM-index är numera
anpassade till motsvarande indexserier Input Price Index och Output Price Index
vid EU:s statistikmyndighet Eurostat. Det övergripande syftet med indexserierna inom jordbruks-
och livsmedelsområdet är att kunna följa den genomsnittliga prisutvecklingen,
dels för jordbruks- och livsmedelsprodukter från jordbrukarledet fram till konsumentledet,
dels för jordbrukets produktionsmedel. Serier över prisindex och priser används för jämförelser av
prisutvecklingen och prisnivån inom jordbruksområdet mellan EU-länder och för
uppföljning av jordbrukspolitiska frågor samt till kalkyler, prognoser och utredningar. A- och PM-index samt vissa avräkningspriser på
jordbruksprodukter översänds kvartals- eller årsvis till EU:s
statistikmyndighet Eurostat och publiceras därefter i Eurostats publikation
”Agricultural Statistics, Quarterly bulletin” (ISSN 1607-2307) samt i Eurostats
statistikdatabas NewCronos. Detta omfattar statistiken
Definitioner och förklaringar
I tabellavsnittet presenteras följande fyra indexserier,
vilka avses visa prisutvecklingen inom jordbrukssektorn för produkter och
produktionsmedel och för jordbruksprodukter i senare produktions- och
handelsled.
Årsindex för enskilda produkter i A-index beräknas som
ovägda eller vägda aritmetiska medelvärden av månadsindextalen. För övriga
indexserier beräknas årsindex för samtliga poster som ovägda medeltal av
månadsindextalen. Årsindextal för A-index totalt beräknas från årsindex för de
enskilda produkterna. Avräkningspriserna för vegetabilieprodukter och för djur i tabellerna
8-10 avser vara av viss kvalitet för respektive produktslag medan
avräkningspriserna i tabell 11 avser faktiska genomsnittpriser för alla
kvaliteter inom respektive djurslag. Så görs statistiken
Urval och uppgiftsinsamling
Prisuppgifter samlas in månadsvis via postenkät från ett
stort antal uppgiftslämnare. Uppgiftslämnarna är vanligen olika för olika
produkter och väljs ut på ett sådant sätt att få uppgiftslämnare skall täcka en
stor del av marknaden. De utvalda prisnoteringarna samlas in primärt för att belysa
prisutvecklingen i form av index så bra som möjligt och följer därför vanligen
ett så strikt definierat pris som möjligt. Syftet är att följa produktens
”rena” prisutveckling. Prisförändringar beroende på andra faktorer, som t.ex.
kvalitet, försäljningskanal eller förpackning ska helst inte påverka
indexserierna. Statistikens tillförlitlighet
På grund av de metoder som används vid urval av företag och
representantvaror är det inte möjligt att ange statistiska osäkerhetsmarginaler
för de beräknade indextalen. De viktigaste felkällorna är urvalsfel,
täckningsfel, mätfel och bortfallsfel. Det subjektiva urvalet av
uppgiftslämnare och representantvaror torde tillsammans med själva
prismätningen ge det största bidraget till osäkerheten. Både urvalet av uppgiftslämnare och av representantvaror
görs subjektivt efter kriteriet att en stor del av resp. marknad ska täckas med
relativt få prisuppgifter. Uppgiftslämnare blir därför vanligen de större
företagen på marknaden eller branschorganisationer och de s.k.
representantvarorna utgörs av de vanligast förekommande varorna och tjänsterna. Priset ska avse av jordbruksföretagen faktiskt erhållna
eller utbetalda priser, men i vissa fall anger uppgiftslämnarna listpriser.
Eventuella rabatter ska då vara fråndragna men är det inte alltid. Vidare ska
priset i princip avse samma vara över tiden och inte inkludera
kvalitetsförändringar. Om kvaliteten på en representantvara ändras, används
olika metoder för att korrigera det erhållna priset i samband med indexberäkningen
beroende på vilken information som föreligger. Priserna vi samlar in används primärt för att ligga till
grund för att belysa prisutvecklingen i form av index och är som tidigaren
nämnts i en del fall baserade på listpriser. För animalier t.ex. är det oftast
grundnoteringar från avräkningsprislistor från ett antal utvalda slakterier som
används. Lägg där till att priserna viktas ihop enligt de marknadsförhållanden
som enligt vår vetskap rådde år 2005 mellan de företag vi samlar in
prisuppgifter ifrån och dessa vikter ligger sedan fast hela basårstiden enligt
den metodologi som används. Båda dessa faktorer kan bidra till att prisnivån på
vissa genomsnittliga priser vi redovisar skiljer sig lite ifrån det faktiska genomsnittliga
pris som utbetalats till producenten. Och ju längre ifrån basåret 2005=100 vi
befinner oss desto större är risken. T.ex. om detta marknadsförhållande mellan
dessa företag förändras under basårstiden samtidigt som produkten har olika
prisutveckling hos de olika företagen. Eftersom priserna kan variera ganska kraftigt med säsongen
för trädgårdsprodukter, används för denna delserie i A-index den s.k.
korgmetoden. Denna innebär att priser endast ingår i indexberäkningen de
månader då resp. produkt finns på marknaden. För denna produktgrupp baseras
därför vanligen index på priser från olika produkter under på varandra följande
månader. Indexjämförelser bör därför inte göras mellan närliggande perioder.
Denna beräkningsmetod har föreslagits av EU:s statistikmyndighet Eurostat att
användas i samtliga medlemsländer. Bortfallet är litet. Vid bortfall någon månad används
vanligen prisutvecklingen hos andra företag och/eller liknande produkter, vilka
revideras då prisuppgiften senare erhålls. Denna felkälla torde ge ett
obetydligt bidrag till osäkerheten. Bra att veta
I Jordbruksverket statistikdatabas finns alltid uppdaterade
priser och prisindex. De Statistiska meddelandena däremot revideras ej bakåt i
tiden utan avser hur det såg ut vid publiceringsdatumet. Det vill säga att om
vi efter publiceringsdatumet får in slutliga priser eller får in ett pris vi
saknat för den månad publikationen avser sker ingen ompublicering av det
månadsmeddelandet. Däremot kommer de nytillkomna prisuppgifterna, som avser
tidigare månader, generera uppdaterade priser och prisindex för dessa månader i
databasen vid nästa publiceringstillfälle. Vid jämförelser mellan prisutvecklingen på jordbruks- och
livsmedelsprodukter enligt de olika indexserierna bör hänsyn tas till bl.a.
följande:
Annan statistik
Fullständiga indexserier med nuvarande liksom tidigare basår
publiceras i Jordbruksverkets statistikdatabas som du hittar på www.jordbruksverket.se under
ämnesområdet Statistik. Även längre prisserier återfinns i statistikdatabasen. I publikationen JO 46 SM publiceras med jämna mellanrum
längre prisindexserier. Den senaste, Prisindex på jordbruks- och
livsmedelsområdet 1966/67 – 2003, publicerades år 2004. För internationella jämförelser rekommenderas i första hand
EU:s statistikorgan Eurostats webbsida. Elektronisk publicering
Detta Statistiska meddelande finns kostnadsfritt åtkomligt
på Jordbruksverkets webbplats www.jordbruksverket.se
under Statistik samt på SCB:s webbplats www.scb.se
under Jord- och skogsbruk, fiske. Mer information om statistiken och dess kvalitet ges i en
särskild Beskrivning av statistiken. |