![]() |
![]() | |
Prisindex och priser på livsmedelsområdet | JO 49 SM 2006 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Fakta om statistiken
Detta omfattar statistiken Sedan år 1970 har
prisutvecklingen i Sverige på jordbruks- och livsmedelsområdet följts genom ett
system av indexserier. Under prisregleringsperioderna fram till och med 1990
utgjorde detta indexsystem ett viktigt underlag vid prisöverläggningarna.
Förutom A- och PM-index (Avräkningsprisindex och
Produktionsmedelsprisindex) ingår i detta system PPI-J (Producentprisindex för jordbruksreglerade produkter) och KPI-J (Konsumentprisindex för
jordbruksreglerade produkter). A- och
PM-index är anpassade till motsvarande indexserier Input Price Index och Output
Price Index vid EU:s statistikmyndighet Eurostat. Det övergripande syftet med
indexserierna inom jordbruks- och livsmedelsområdet är att kunna följa den
genomsnittliga prisutvecklingen, dels för jordbruks- och livsmedelsprodukter
från jordbrukarledet fram till konsumentledet, dels för jordbrukets
produktionsmedel. Serier över prisindex och
priser används för jämförelser av prisutvecklingen och prisnivån inom
jordbruksområdet mellan EU-länder och för uppföljning av jordbrukspolitiska
frågor samt till kalkyler, prognoser och utredningar. A-index och PM-index samt
vissa avräkningspriser på jordbruksprodukter översänds på kvartals- och årsbasis
till EU:s statistikmyndighet Eurostat och publiceras därefter i Eurostats
statistikdatabas. Detta omfattar statistiken
Definitioner och förklaringar I tabellavsnittet presenteras
följande fyra indexserier som ska visa prisutvecklingen inom jordbrukssektorn
för produkter och produktionsmedel men även för jordbruksprodukter i senare
produktions- och handelsled.
Årsindex för enskilda
produkter i A-index beräknas som vägda aritmetiska medelvärden av
månadsindextalen. För övriga indexserier beräknas årsindex för samtliga poster
som ovägda medeltal av månadsindextalen. Årsindextal för A-index totalt
beräknas från årsindex för de enskilda produkterna. Avräkningspriserna för vegetabilieprodukter och för
djur i tabellerna 8–10 avser vara av viss kvalitet för respektive produktslag. Så görs statistiken
Urval och uppgiftsinsamling Prisuppgifter samlas in
månadsvis via e-postenkät från ett stort antal uppgiftslämnare.
Uppgiftslämnarna är vanligen olika för olika produkter och väljs ut på ett
sådant sätt att få uppgiftslämnare skall täcka en stor del av marknaden. De utvalda prisnoteringarna
samlas in primärt för att belysa prisutvecklingen i form av index så bra som
möjligt och följer därför vanligen ett så strikt definierat pris som möjligt.
Syftet är att följa produktens ”rena” prisutveckling. Prisförändringar beroende
på andra faktorer, som t.ex. kvalitet, försäljningskanal eller förpackning ska
helst inte påverka indexserierna. Statistikens tillförlitlighet
På grund av de metoder som
används vid urval av företag och representantvaror är det inte möjligt att ange
statistiska osäkerhetsmarginaler för de beräknade indextalen. De viktigaste
felkällorna är urvalsfel, täckningsfel, mätfel och bortfallsfel. Det subjektiva
urvalet av uppgiftslämnare och representantvaror torde tillsammans med själva
prismätningen ge det största bidraget till osäkerheten. Både urvalet av
uppgiftslämnare och av representantvaror görs subjektivt efter kriteriet att en
stor del av respektive marknad ska täckas med relativt få prisuppgifter.
Uppgiftslämnare blir därför vanligen de större företagen på marknaden eller
branschorganisationer och de så kallade representantvarorna utgörs av de
vanligast förekommande varorna och tjänsterna. Priserna ska avse de priser
som jordbruksföretagen faktiskt erhåller för en produkt eller betalar för en
insatsvara, men i vissa fall anger uppgiftslämnarna listpriser. Eventuella
rabatter ska då vara fråndragna men är det inte alltid. Vidare ska priset i
princip avse samma vara över tiden och inte inkludera kvalitetsförändringar. Om
kvaliteten på en representantvara ändras, används olika metoder för att
korrigera det erhållna priset i samband med indexberäkningen beroende på vilken
information som föreligger. Priserna vi samlar in används
primärt som grund för att belysa prisutvecklingen i form av index och är, som
tidigare nämnts, i en del fall baserade på listpriser. För exempelvis animalier
är det oftast grundnoteringar från avräkningsprislistor från ett antal utvalda
slakterier som används. Priserna inom en produkt ges olika vikter som i grunden
baseras på de marknadsförhållanden, som enligt vår vetskap, råder mellan
företagen omkring basåret. Dessa vikter ligger sedan fast hela basårstiden
enligt den metodologi som används. Dessa faktorer kan bidra till att prisnivån
på vissa genomsnittliga priser vi redovisar skiljer sig ifrån det faktiska
genomsnittliga pris som utbetalats till producenten. Ju längre ifrån basåret vi
befinner oss desto större är risken att priset eventuellt är missvisande, till
exempel om marknadsförhållandena mellan dessa företag förändras under
basårstiden samtidigt som produkten har olika prisutveckling hos de olika
företagen. I A-index har de flesta
produkter olika vikter varje månad, så kallad säsongsvariation. Detta innebär
att priser endast ingår i indexberäkningen de månader då respektive produkt
finns på marknaden. Indexjämförelser bör därför inte göras mellan närliggande
perioder. Denna beräkningsmetod har föreslagits av EU:s statistikmyndighet
Eurostat att användas i samtliga medlemsländer. Bortfallet är litet. Vid bortfall någon månad används vanligen
prisutvecklingen hos andra företag och/eller liknande produkter, vilka
revideras då prisuppgiften senare erhålls. Denna felkälla torde ge ett
obetydligt bidrag till osäkerheten. Försvinner ett företag som
prisuppgiftslämnare behandlas den saknade prisuppgiften som ett bortfall till
dess att vi hittat en ny prisuppgiftslämnare. Finns det inga bra ersättare inom
denna produkt används befintliga uppgiftslämnares prisuppgifter som underlag om
de anses tillräckliga. Bra att veta
I Jordbruksverkets
statistikdatabas finns alltid uppdaterade priser och prisindex. De Statistiska
meddelandena däremot revideras ej bakåt i tiden utan avser hur det såg ut vid
publiceringsdatumet. Det vill säga att om vi efter publiceringsdatumet får in
slutliga priser eller får in ett pris vi saknat för den månad publika-tionen
avser sker ingen ompublicering av det månadsmeddelandet. Däremot kommer de
nytillkomna prisuppgifterna, som avser tidigare månader, generera uppdaterade
priser och prisindex för dessa månader i databasen vid nästa
publiceringstillfälle. Vid jämförelser mellan
prisutvecklingen på jordbruks- och livsmedelsprodukter enligt de olika
indexserierna bör hänsyn tas till bland annat följande:
Basår 2015=100 Från och med december 2018
redovisas samtliga prisindex i detta Statistiska meddelande med basår 2015=100.
För PM-index och A-index innebär också basårsbytet en större revidering av
metoder, källor för prisinsamling och vikter som används vid beräkningarna av
priserna och indexen. Vikterna bestämmer bland annat hur uppgiftslämnarnas
priser ska viktas ihop gentemot varandra och hur produkterna ska viktas ihop
till aggregerade nivåer. Dessa vikter baseras på de värdevolymer som beräknas i
de ekonomiska kalkylerna för jordbrukssektorn (EAA). Eftersom vikterna ändrats
både inom och emellan de olika produktkategorierna har både priserna och
indexen reviderats. Därför kan både priserna och prisutvecklingen skilja sig
jämfört med när basåret var 2010. Indexen och priserna med basår 2015=100 finns
tillgängliga i vår databas från 2010 och framåt.. Tidigare revideringar
Revidering av PPI-J På grund av felaktiga
vägningstal för Producentprisindex för livsmedelsindustrin, jordbruksreglerade
livsmedel (PPI-J), för januari 2020, tvingas vi nu att revidera dessa.
Indextalen för januari 2020 är dock oförändrade och påverkas således inte av de
reviderade vägningstalen. Denna revidering genomfördes
i samband med publiceringen av prisindex och priser avseende februari 2020. Revidering avräkningspriser mjölk på helårsbasis På grund av att vi missat att
inkludera efterlikvider för samtliga kategorier av mjölk för helårspriserna
2018 och 2019 tvingas vi nu revidera dem. De numera inkluderade efterlikviderna
innebär en högre prisnivå på 22,6 öre för både 2018 och 2019. Då
efterlikviderna för 2019 inte är fastställda ännu har vi applicerat 22,6 öre
även för 2019 men denna efterlikvid kommer att revideras någon gång under 2020
när den är fastställd. Revideringen avser endast helårspriserna för 2018 och
2019 och berör alltså inte månadspriserna. Denna revidering genomfördes
i samband med publiceringen av prisindex avseende januari 2020. Revidering av Andra djur i A-index Till följd av att en
uppgiftslämnare har reviderat priser för 11 av 23 månader i tidsspannet oktober
månad 2017 till och med september månad 2019, revideras index för Andra djur.
Revideringen medför att index för Andra djur som mest ökar med 0,2 och som mest
minskar med 0,4 indexenheter. Revideringen medför även att index för Djur som
mest minskar med 0,1 indexenheter. Index för Animalieproduktion och A-index
totalt påverkas inte. Denna revidering genomfördes
i samband med publiceringen av prisindex avseende oktober 2019. Revidering av Sammansatta gödningsmedel På grund av att en
uppgiftslämnare meddelat oss felaktigt pris för juli månad 2019, reviderar vi
index för Sammansatta gödningsmedel. Revideringen medför att index för
Sammansatta gödningsmedel avseende juli månad minskar med 3,8 indexenheter.
Även index för Gödnings- och jordförbättringsmedel påverkas och minskar med 1,5
indexenheter. PM-index totalt minskar med 0,1 indexenheter. Denna revidering genomfördes
i samband med publiceringen av prisindex avseende augusti 2019. Revidering av totalt index för Spannmål i A-index På grund av felaktiga
månadsvikter för Spannmål blir A-index reviderat. Revideringen avser alla
månader under aktuellt basår. Störst förändring sker för juli månad medan
övriga månader påverkas mycket mindre. Revideringen för juli är upp till -12
indexenheter medan övriga månader förändras med mellan -6 till +2 indexenheter.
Årssiffrorna påverkas inte. Index för de olika grödorna som ingår i spannmål
ändras inte. Index för vegetabilieproduktion
påverkas med mellan -4 till +1 indexenheter medan A-index totalt påverkas med
mellan -2 till +1 indexenheter. Det är främst juli månad som påverkas. Denna revidering genomfördes
i samband med publiceringen av prisindex och priser avseende juli 2019. Revidering av absoluta priser för grisar klass S och E Leveranstillägg för de
absoluta priserna avseende gris klass S och E har tagits bort. Priserna avser
nu fritt gård istället för fritt slakteri. Revidering har skett för alla priser
under basår 2015=100. Denna revidering genomfördes i samband med
publiceringen av prisindex och priser avseende juni 2019. Revidering av index för Frukt och bär En uppgiftslämnare har lämnat
felaktiga uppgifter för åren 2017 till 2019. På månadsbasis gör detta att index
för Frukt och bär kan stiga med upp till 10 indexenheter. Index för
vegetabilieproduktion stiger med ungefär 0,2 indexenheter. På årsbasis stiger samma
index med 5 indexenheter. Index för vegetabilieproduktion stiger med ungefär
0,2 indexenheter. Denna revidering genomfördes i samband med
publiceringen av prisindex och priser avseende juni 2019. Annan statistik
Fullständiga indexserier med
nuvarande liksom tidigare basår publiceras i Jordbruksverkets statistikdatabas
som du hittar på www.jordbruksverket.se under ämnesområdet Statistik. Även längre prisserier
återfinns i statistikdatabasen. För internationella
jämförelser rekommenderas i första hand EU:s statistikorgan Eurostats webbsida,
http://ec.europa.eu/eurostat/data/database. Elektronisk publicering
Detta Statistiska meddelande
finns kostnadsfritt åtkomligt på Jordbruksverkets webbplats http://www.jordbruksverket.se under Ta del av statistiken samt på SCB:s webbplats http://www.scb.se under Jord- och skogsbruk, fiske. Mer information om
statistiken och dess kvalitet ges i en särskild Kvalitetsdeklaration. |