![]() |
![]() | |
Skörd av trädgårdsväxter 2019 | JO 37 SM 2001 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Statistiken med kommentarer
Bra att veta Bra att veta
I den här rapporten redovisar vi arealer och skördar för
några av de mest producerade ätliga grödorna i svensk trädgårdsodling.
Statistiken omfattar produktionen från alla kända yrkesmässiga odlare av
trädgårdsgrödor med en yta om minst 0,25 hektar på friland eller 200
kvadratmeter i växthus. Resultaten baseras på en enkätundersökning som
skickades ut till en dryg femtedel av dessa odlare (slumpmässigt utvalda), där
vi frågade efter hur stor areal som ägnats åt odling av respektive gröda, samt
hur stor skörd man producerat år 2019. Utifrån de insamlade uppgifterna har vi
sedan skattat totala arealer och total produktion av respektive gröda. I texten noteras förändringar i jämförelse med tidigare år
eller perioder i de fall dessa kan anses vara statistiskt säkerställda utifrån
de skattade värdena och deras medelfel. I detta fall innebär en statistiskt
säkerställd skillnad att man med 95 % säkerhet kan säga att förändringarna
är en följd av skillnader i data, och inte en följd av urvalsfel i undersökningen.
Detta gäller dock inte avkastningsberäkningarna, där vi inte har uppskattat den
statistiska osäkerheten. Därför ska skillnader i avkastning beaktas med
försiktighet. Produktionen redovisas i form av bruttoskördar, det vill
säga mängden gröda direkt efter skörd innan sortering, tvättning och rensning. Växthusodling
I den här undersökningen har vi tittat på växthusodlingen av
gurka, kruksallat, kryddväxter och tomat, som är de största svenska
växthusgrödorna. Växthusytorna som användes för odling av gurka och tomat var 695 000
respektive 408 500 kvadratmeter under 2019, vilket var i stort sett
oförändrat jämfört med året innan (Tabell 1 i tabellavsnittet). Växthusytorna
för såväl gurka som tomat har visat upp en långsamt ökande trend under det
senaste decenniet (Figur A visar utvecklingen mellan 2002 och 2018 som
indexerade femåriga löpande medelvärden). Figur
A. Utveckling för ytor och skördar i växthusodlingen Ytorna för odling av kruksallat och kryddväxter förändrades
ganska mycket mellan 2018 och 2019 (Tabell 1). Den samlade växthusytan för
odling av kruksallat och kryddväxter, som till stor del odlas i samma
odlingssystem, visade förvisso inte upp någon påtaglig förändring jämfört med
tidigare år. Men om man istället ser till de enskilda grödorna minskade
växthusytan för odling av kruksallat med 34 %, medan ytan för odling av
kryddväxter istället ökade med 22 % (Tabell 1; Figur A). Vare sig skörden av gurka eller tomat visade upp någon
statistiskt signifikant skillnad mellan 2018 och 2019 (Tabell 2 i
tabellavsnittet). Skörden av kruksallat minskade med 39 %, medan skörden av
kryddväxter ökade med 12 % mellan 2018 och 2019. Sett över en längre
period har skörden av kruksallat minskat så gott som kontinuerligt sedan en
topp 2011 och var nu den lägsta sedan 2000-talets början. För kryddväxter är
situationen i princip omvänd; skörden har ökat påtagligt under hela 2000-talet
och var 2019 den högsta hittills. (Tabell 2; Figur A). Avkastningen för gurka var 45,9 kg per kvadratmeter under
2019, vilket är ovanligt högt (Tablå A). Avkastningen för tomat var 41,4 kg per
kvadratmeter, något lägre än 2018 men påtagligt högre än genomsnittet för de
senaste tio åren. Tablå
A. Avkastning för växthusgrödor år 2003–2019
![]() Anm.
”Kruksallat+kryddväxter” motsvarar den sammanräknade avkastningen för
kruksallat och kryddväxter. Avkastningen för kryddväxter och kruksallat är att
betrakta som osäker, eftersom den baseras på växthusyta och inte på den
faktiska odlade ytan. Den samlade avkastningen för
kruksallat och kryddväxter var 401 krukor per kvadratmeter, vilket var i linje
med avkastningen de föregående 3 åren, men 10 % högre än genomsnittet för
de föregående 10 åren (Tablå A). Kryddväxter och kruksallat odlas till
stor del i rörliga system vilket leder till att den totala odlade ytan skiljer
sig markant från den växthusyta som presenteras här och att beräkningarna av
avkastning därför kan vara missvisande. Frilandsodling
Sedan en lång tid tillbaka är jordgubbar, morot och äpple de
tre trädgårdsgrödor som odlas på störst areal i Sverige. Under 2019 skördades
jordgubbar på 2 351 hektar, medan morot respektive äpple skördades på
1 709 hektar respektive 1 517 hektar (Tabell 1). Den arealmässigt största förändringen stod produktkategorin
”Annan sallat” för. I den kategorin ingår alla sallatssorter utom
isbergssallat, inklusive olika typer av småbladssallat. Mellan 2018 och 2019
ökade den skördade arealen från 842 hektar till 1 262 hektar, en
ökning med 50 %. Övriga frilandsgrödor visade upp relativt små
förändringar mellan 2018 och 2019 (Figur B; Tabell 1). Figur
B. Utveckling för arealer och skördar i frilandsodlingen Kvantitetsmässigt var morot den största ätbara trädgårdsgrödan
2019 med en skörd på 106 700 ton, en återgång till en mer normal skördenivå
jämfört med torråret 2018 (Tabell 2). På samma sätt ökade skörden av
isbergssallat jämfört med 2018 för att nå en mer normal nivå på
22 000 ton. Produktionen av matlök blev 54 900 ton under 2019,
vilket var i princip oförändrat sedan 2018. För blomkål och äpplen gick skörden
ner mellan 2018 och 2019, som en följd av minskad avkastning (Tablå B). Skörden
av blomkål minskade till 5 000 ton, en nedgång med 22 %. Äppelskörden
minskade från 2018 års rekordskörd 30 600 ton till betydligt beskedligare 22 200
ton, en minskning med 27 % och den tredje lägsta skörden under det senaste
decenniet. Tablå B. Avkastning i ton per hektar för frilandsgrödor år 2003–2019
![]() Sett i ett längre perspektiv har
produktionen av framför allt matlök, jordgubbar och äpple ökat mycket. Medan
produktionen – mätt som femåriga genomsnitt – av jordgubbar och äpple har gått
upp med ungefär 45 respektive 27 % mellan 2002 och 2019, har
lökproduktionen ökat till mer än det dubbla under samma period (Figur B). Ingen
av de undersökta grödorna har visat upp någon drastiskt sjunkande produktion
under perioden, men de genomsnittliga skördarna för frilandsgurka och vitkål
var 28 respektive 14 % lägre under perioden 2015–2019 jämfört med
2002–2006. |