STATISTIK FRÅN |
JORDBRUKSVERKET | |||
Statistikrapport 2008:3 | |||
Trädgårdsundersökningen 2006 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Fakta om statistikenFakta om statistikenJordbruksverket genomför årligen en undersökning avseende trädgårdsnäringen där beräkningar görs av produktion, pris och värdevolym för enskilda produkter och totalt för trädgårdssektorn. Uppgifterna samlas in från ca 70 aktörer på den svenska marknaden, framförallt från odlarföreningar, konservföretag och grossister. Beräkningen ligger bl.a. till grund för Jordbruksverkets konsumtionsberäkningar samt kalkyler över jordbrukets intäkter och kostnader (EAA-kalkylen) vilka i sin tur ligger till grund för jordbrukets andel i nationalräkenskaperna. Jordbruksverket
genomför följande tre statistiska undersökningar avseende trädgårdssektorn:
Jämförbarheten mellan årenJordbruksverket har gjorts vissa förändringar i Trädgårdsproduktion 2005 jämfört med föregående inventeringar/räkningar. Vissa produkter redovisas nu separat efter att vid tidigare inventeringar/räkningar redovisats under gruppen övriga medan andra produkter som redovisats separat nu ingår i gruppen övriga. Dessa förändringar gör att värdena för 2005 i denna rapport inte alltid är helt jämförbara med tidigare års värden. Följande förändringar har gjorts i Trädgårdsproduktion 2005;
UndersökningsmetodSom underlag för kvantiteterna som redovisas i denna rapport används den tidigare nämnda Trädgårdsproduktionen 2005, som har redovisats i statistiskt meddelande JO 33 SM 0601. I denna uppskattas produktionen i kg eller styck samt arealer för ett stort antal produkter vart tredje år. Uppgifter av de största produkterna från Trädgårdsproduktionen redovisas i tabell 5. För att beräkna värdet till denna trädgårdsundersökning insamlas prisuppgifter från ett antal aktörer på marknaden. Dessa priser ligger till grund för beräkningen av värdevolymen avseende 2005 års produktion. De aktörer som ingår i denna undersökning är inte valda enligt någon statistiskt slumpmässig urvalsmetod. KöksväxterI insamlingsförfarandet avseende köksväxter görs i denna trädgårdsundersökning en åtskillnad mellan den produktion som går till konservindustrin och den produktion som går till färskvarumarknaden. Anledningen är den prisskillnad i produktionen som kan uppstå mellan dessa grupper - en prisskillnad som kan bero på andra kvalitetskrav eller effektivare produktion. Jordbruksverket går i denna undersökning ut till samtliga konservföretag eller föreningar som är knutna till konservföretagen varför det i beräkningarna antas att hela denna marknad fångas in. Den del av produktionen som gick till färskvarumarknaden 2005 antas därför vara skillnaden mellan den totala produktionen enligt Trädgårdsproduktionen (JO 33 SM 0601) och summan av konservindustrins produktion enligt trädgårdsundersökningen. De formler som använts för att beräkna värden, kvantiteter och priser för 2005 års produktion redovisas sist i detta avsnitt. I denna undersökning har priser på köksväxter erhållits för kvantiteter som uppgår till mellan 25 % och 95 % av motsvarande av kvantiteter i Trädgårdsproduktionen (JO 33 SM 0601) beroende på produkt. Frukt och bärFör frukt och bär har också utgåtts från Trädgårdsproduktionens arealer och kvantiteter. För frukt har prisuppgifter erhållits för ca 50 % av hela produktionen, frånsett för körsbär där endast 11 % av marknaden nåtts. Priset är beräknat inklusive sortering, packning och emballage. För bär har prisuppgifter erhållits för endast ca 20 % av den totala produktionen varför undersökningens resultat inte på ett tillfredställande sätt kan användas för att uppskatta värdet av produktionen. Uppskattningar av pris och produktion av jordgubbar, svarta vinbär och hallon utgår därför i högre utsträckning från bedömningar av olika marknadsaktörer. BlommorVärdet av snitt- och lökblommor
beräknas på samma sätt som för frukt, dvs. för varje enskild produkt. För Rosor
och Alstromeria är
värdeberäkningen något osäker p.g.a. att inte För krukväxter och utplanteringsväxter är de insamlade kvantiteterna mellan 20 och 100 % med en generellt sett högre andel för krukväxter. Plantor som säljs till konsumenter redovisas under "Utplanteringsväxter" medan plantor som säljs till andra företag redovisas under "Sticklingar och småplantor". Eftersom det är värdevolymen för den produktion som lämnar sektorn som beräknas, ingår inte gruppen "Sticklingar och småplantor" i totalsammanställningen. Detta görs för att undvika dubbelräkning. För plantskoleväxter gjordes en förändring i insamlingen till år 1999 så att skördad kvantitet togs in i Trädgårdsproduktionen (tidigare benämnd Trädgårdsräkning) från att tidigare uppskattats genom en insamling av växtinspektionen på Jordbruksverket. Detta medför att jämförelser med tidigare år är något osäkra. Gruppen övrigaFör ett flertal produktgrupper finns en "övriggrupp" där de produkter som ej specificerats i undersökningen ingår. För beräkning av värdet på dessa produkter utnyttjas de arealuppgifter som finns i Trädgårdsproduktion 2005 för övriga produkter inom samma produktgrupp. Värdet per arealenhet för "övriggruppen" antas vara ungefär lika stor som för de andra produkterna inom samma produktgrupp. Detta gäller dock inte för grupperna lökblommor, krukväxter och utplanteringsväxter där inga arealvärden finns att tillgå. För dessa grupper används istället värdet per styck. FormlerFöljande formler visar hur värdevolym, kvantitet resp pris beräknas för 2006 på varje produkt inom gruppen köksväxter; där
|