![]() |
![]() | |
Skörd för ekologisk och konventionell odling 2015 | JO 14 SM 1601 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Fakta om statistiken
Detta omfattar statistiken Sedan 2003 genomförs årligen undersökningar om skörd från
arealer med ersättning för ekologisk odling. Genom specialbearbetning av
underlaget från de ordinarie skördeundersökningarna beräknas även skörd från
konventionell odling. Totalskördarna i tabellerna avser skörd från arealer med
ekologisk odling under 2015. Hur stor del av denna areal som dessutom är omställd
och därmed godkänd för produktion av grödor för försäljning med ekologisk
märkning varierar från gröda till gröda. Detta omfattar statistiken
Definitioner och förklaringar
Den population som statistiken för ekologisk odling ska
belysa utgörs av jordbruksföretag med ekologisk odling under 2015, som detta år
brukar mer än 2,0 hektar åkermark. Den population, som statistiken för konventionell odling ska
belysa, utgörs av jordbruksföretag med konventionell odling under 2015 som
detta år ingick i Lantbruksregistret. Statistiken bygger på en
specialbearbetning av den ordinarie skördeundersökningen för 2015. Areal för
vilken det inte sökts ersättning för ekologisk odling har vid bearbetningen
betraktats som konventionell odling. Med jordbruksföretag avses en inom jordbruk, husdjursskötsel
eller trädgårdsodling bedriven verksamhet under en och samma driftsledning. För riket totalt och uppdelat på län
och produktionsområden redovisas i detta Statistiska meddelande följande
huvudvariabler: – Odlad areal (hektar) – Totalskörd (ton) – Hektarskörd (kg/ha) – Hektarskörd (kg/ha), reducerad
(endast för matpotatis) – Totalskörd (ton) och hektarskörd
(kg/ha) för återväxt (för slåttervall) – Andel ekologisk areal av total
grödareal – Kvot mellan ekologisk och konventionell hektarskörd
(procent) – Obärgad areal (hektar och procent) – Grönfoderareal (hektar och procent) Utöver detta redovisas uppgifter om urvalsstorlekar med mera. När hektarskörden beräknas ingår eventuell obärgad areal i
skattningen. Stora obärgade arealer sänker därmed den skattade hektarskörden.
Hektarskörd per skördad areal redovisas inte. Uppgifter
redovisas för kärnskörd av grödorna höstvete (inklusive speltvete/dinkelvete),
vårvete, råg, vårkorn, havre, rågvete och blandsäd till mognad, samt ärter och
åkerbönor till mognad. Uppgifter om fröskörd redovisas för höstraps och höstrybs.
Uppgifter om skörd av grönfoder redovisas för stråsädesgrödor exklusive majs,
majs och för andra grödor än stråsädesgrödor skördade som grönfoder. Uppgifter
om skörd redovisas även för matpotatis och slåttervall. Med blandsäd avses stråsädesblandningar och
stråsäd/baljväxtblandningar. Med grönfoder avses skörd av hela växten som
grovfoder. Med trindsäd menas baljväxter som
odlas för frönas skull till mogen skörd. I grödgruppen trindsäd ingår
ärter och åkerbönor för skörd av mogen gröda. Med ärter avses kokärter och
foderärter (ej konservärter). Till matpotatis räknas förutom färskpotatis och höst- och
vinterpotatis för direkt konsumtion även potatis för tillverkning av mos, chips,
pommes frites med mera samt foderpotatis och utsädesodlingar av
matpotatissorter. Så görs statistiken
Som urvalsram användes Jordbruksverkets administrativa
register för ersättning för ekologisk odling (certifierad ekologisk produktion
och kretsloppsinriktad produktion) avseende 2015. Tre olika urval drogs; ett
för spannmål, trindsäd och oljeväxter (1 847 företag), ett för matpotatis
(152 företag) och slutligen ett för slåttervall. Den ekologiska och
konventionella skörden av slåttervall beräknas från och med i år utifrån samma
urval som den ordinarie skörden. Urvalet är stratifierat på om gården odlar
ekologiskt eller konventionellt för att öka precisionen i skattningarna. Totalt
ingick 1 269 företag i urvalet, varav 476 företag med ekologisk vallodling. Vid insamling av uppgifter och vid beräkning av resultat har
samma metoder använts som vid den ordinarie officiella skördestatistiken. Jordbrukarna
har lämnat sina skördeuppgifter på en särskild internetsida eller genom
telefonintervjuer utförda av SCB:s intervjuare. Från varje jordbruksföretag
samlades information in om total bärgad kvantitet av varje gröda. För spannmål
omräknas de uppgivna kvantiteterna till 14,0 % vattenhalt. För trindsäd
görs omräkning till 15,0 % vattenhalt och för oljeväxter till 9,0 %. För
skörd av grönfoder och slåttervall efterfrågas kvantiteternas
torrsubstanshalter. För grönfoder omräknas kvantitetsuppgifterna till 30,0 %
torrsubstanshalt och för slåttervall till standardvattenhalten 16,5 %
(83,5 % torrsubstanshalt motsvarande vikt som hö). Med ledning av varje företags grödarealer framräknades för
granskning företagets hektarskörd för varje gröda. Arealuppgifterna är i regel
desamma som lantbrukaren redovisat i sin ansökan om ersättning för ekologisk
odling tidigare under året. På basis av skattade hektarskördar per
redovisningsområde och aktuella ekologiskt odlade grödarealer har totala
skördar beräknats. För beräkning av total skörd för den ekologiska odlingen har
grödarealer från två olika datakällor använts Dels ekologiskt odlade arealer
enligt de tre godkända kontrollorganen, Kiwa Sverige AB, HS Certifiering AB och
SMAK AB. Dels ekologiskt odlade arealer enligt Jordbruksverkets administrativa
register för ersättning till kretsloppsinriktad produktion. Vid redovisning av kärnskörd
respektive fröskörd för spannmål, trindsäd och oljeväxter har dessa grödarealer
minskats med arealer skördade som grönfoder. För matpotatis framräknas reducerade hektarskördar, som
erhålls genom att korrigera den totala hektarskörden för bortsortering och
småfallande knölar. Reduceringarna sker med hjälp av standardtal, som baseras
på uppgifter från 1987–1998 års ordinarie objektiva skördeuppskattningar där
både ekologiska och konventionella odlingar ingick. Samma standardtal har
använts både för konventionell och ekologisk odling eftersom det inte finns
något underlag för beräkning av standardtal för respektive odlingssystem. För
matpotatis görs inte någon korrigering för småfallande knölar när potatisen
skördats som färskpotatis. Hela skörden av färskpotatis betraktas som säljbar. För slåttervall har undersökningen begränsats till att
endast omfatta slåttervall, det vill säga första skörd samt återväxt på
slåttervallen. Återväxt som tillvaratagits genom bete eller rena betesvallar
ingår inte. Det är alltså inbärgad skörd som skattats. Redovisning sker av
hektarskörd och total första skörd, hektarskörd och total skörd av återväxt
samt hektarskörd och total skörd för hela den inbärgade vallskörden. Vid flera
återväxtskördar är dessa sammanslagna och redovisas som en återväxtskörd.
Dessutom redovisas den totala ekologiskt odlade vallarealen med uppdelning på
slåttervall, betesvall respektive ej utnyttjad vall. Statistikens tillförlitlighet
I dessa undersökningar kan det
förekomma urvalsfel, bortfallsfel, täckningsfel, mätfel och bearbetningsfel. Av
dessa fel torde i första hand urvalsfelen, men till viss del även mätfelen,
påverka tillförlitligheten i statistiken. Tillförlitligheten redovisas
kvantitativt enbart genom precisionen (relativa medelfelet) i skattningarna,
som främst avspeglar urvalsfel och effekten av andra slumpmässiga fel, däremot
inte systematiska fel såsom mätfel. Medelfel
Medelfelet anges i procent av den skattade skörden. Med
hjälp av medelfelet kan ett konfidensintervall beräknas. För till exempel en
skattad hektarskörd på 4 500 kg/ha och ett medelfel på 3,0 %
(dvs. 135 kg/ha) kan man med 95 % sannolikhet säga att intervallet
4 500 + 2 x 135 (dvs. 4 230–4 770
kg/ha) omfattar den verkliga hektarskörden. För spannmål, trindsäd och oljeväxter kan medelfelet för
totalskörden ofta vara större än medelfelet för hektarskörden. Anledningen är
en osäkerhet i justeringen av grödans areal för arealer skördade som grönfoder.
För slåttervallen kan medelfelet för totalskörden vara större än medelfelet för
hektarskörden som en följd av en osäkerhet i uppdelningen av vallarealen då den
fördelats på slåttervallareal, areal betesvall och ej utnyttjad vallareal. Bortfall
För undersökningen om spannmål, trindsäd och oljeväxter från
ekologiskt odlade arealer blev bortfallet av jordbruksföretag 5,8 % (108
företag), varav vägrare 2,4 % (45 företag).
Bortfallet av undersökningsenheter för matpotatis var 9,9 % (15 företag). För
vallundersökningen var bortfallet 12,0 % (57 företag). Bortfallet bedöms
inte leda till några systematiska fel. Övertäckning och undertäckning
Mellan tidpunkten för urvalsramens upprättande och
undersökningstillfället sker förändringar i företagsbeståndet. Nystartade
företag utgör undertäckning och företag som upphört eller inte odlar grödan
utgör övertäckning. I och med att årets aktuella uppgifter om
jordbruksföretagens arealer används som underlag för urvalet blir både
övertäckningen och undertäckningen begränsad. För undersökningen om spannmål,
trindsäd och oljeväxter för ekologiskt odlade arealer var övertäckningen 2,2 %
(40 företag). Övertäckningen var 9,2 % (14 företag) för undersökningen om
matpotatis. För vallundersökningen om skörd från ekologiskt odlade arealer var övertäckningen
3,6% (17 företag). Över- och undertäckningen bedöms påverka resultaten i mycket
liten utsträckning. Vid jordbruksföretag som inte ansöker om ersättning för
ekologisk odling kan det förekomma odlingar som ligger mycket nära den
ekologiska odlingen vad gäller brukningssätt. Dessa arealer ingår i
skattningarna för konventionell odling. Mätning
Många jordbrukare uppger att det är svårt att bedöma
skördens storlek för grödor som används som foder på den egna gården. Även för
avsalugrödor kan det vara svårt för jordbrukaren att lämna säkra uppgifter i de
fall grödan ännu inte sålts vid intervjutillfället. Uppgiftslämnarfel och
eventuella intervjuareffekter kan inte kvantifieras. Bearbetning
I samband med granskningen görs manuella och maskinella
kontroller. I vissa fall kan uppgifterna rättas med
hjälp av kommentarer som lämnats. I övriga fall tas telefonkontakt med
uppgiftslämnarna varvid uppgifterna bekräftas, rättas eller kompletteras.
Uppgiftsmaterialet används sedan till de statistiska sammanställningarna.
Säkerheten i bearbetningsprocessen bedöms vara god. Bra att veta
Jämförbarhet
Den redovisade statistiken baseras på den faktiska odlingen.
Vid jämförelser av hektarskördar för olika odlingsformer bör man tänka på att
även andra aspekter än själva odlingstekniken kan ha inverkat på skillnaden i
skördenivå. I och med att den ekologiskt odlade arealen i något större
utsträckning är belägen i skogsbygd jämfört med den konventionella odlingen kan
en del av skillnaden i skördenivå förklaras av att skogsbygderna i allmänhet
visar en lägre skördeavkastning än slättbygderna. En annan faktor som
samvarierar med skördenivån är odlingsarealen. För potatis finns en tendens att
odlingsarealen vid ekologisk odling är mindre än vid konventionell odling,
vilket också bör vägas in då hektarskördarna från de olika odlingsformerna
jämförs. De grödarealer och totalskördar vid ekologisk odling som
redovisas för 2003 avser all areal med miljöersättning för ekologisk odling
medan motsvarande resultat som redovisas för åren 2004–2007 avser jordbruksföretag
med mer än 2,0 hektar åkermark. De grödarealer och totalskördar vid ekologisk
odling som redovisas 2008-2014 avser grödarealer med ersättning för ekologisk
odling som ingick i Lantbruksregistret. Annan statistik
Slutlig skördestatistik för 2015 från de ordinarie
skördeundersökningarna där både den ekologiska och den konventionella odlingen
ingår har redovisats i Statistiska meddelanden JO 16 SM 1601. Slutliga uppgifter om åkerarealens användning 2015 har
redovisats i Statistiska meddelanden JO 10 SM 1601. Omställda arealer och arealer under omställning avseende
år 2015 har redovisats i Statistiska meddelanden JO 13 SM 1601;
Ekologisk växtodling 2015. Med skördestatistiken för en lång följd av år som underlag
beräknar SCB normskördar. Med normskördar menas den skörd som man kan förvänta
sig under normala väderbetingelser. Resultaten redovisas i juni varje år i
Statistiskt meddelande, senast JO 15 SM 1601. Redovisning sker
för skördeområden, län, produktionsområden och riket. Från och med år 2008
redovisas femårsmedelvärden och från och med år 2013 redovisas trimmade
tioårsmedelvärden för skörd per hektar från konventionellt odlade arealer. Elektronisk publicering
Detta Statistiska meddelande finns kostnadsfritt åtkomligt
på Jordbruksverkets webbplats http://www.jordbruksverket.se
under Ta del av statistiken samt på SCB:s webbplats http://www.scb.se
under Jord- och skogsbruk, fiske. Mer information om statistiken och dess kvalitet ges i en
särskild Beskrivning av statistiken. |