![]() |
![]() | |
JO 14 SM 1701 | |
Skörd för ekologisk och konventionell odling 2016
Production of organic and non-organic farming 2016 Cereals, dried pulses, oilseed crops, table potatoes and temporary grasses | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ![]() ![]() |
|
I korta drag
Ökad produktion av ekologiskt odlad spannmål
Den totala spannmålsskörden från ekologiskt odlade arealer uppgick
under 2016 till 335 100 ton. Den är 8 % större än förra årets totalskörd,
30 % större än femårsgenomsnittet och den största som redovisats. Havre
svarar för merparten av ökningen, både genom en rekordstor areal och en hög skörd
per hektar på riksnivå. Drygt 10 % av spannmålsarealen odlades ekologiskt
under 2016. Höga skördenivåer av ärter
Hektarskördarna av ärter var för landet som helhet höga –
inom den ekologiska såväl som inom den konventionella odlingen. Nästan
13 % av arealen odlades ekologiskt under 2016 och totalskörden därifrån
var 8 900 ton. Mer än 36 % av den totala arealen åkerbönor odlades
ekologiskt 2016 och totalskörden från den ekologiskt odlade arealen blev
32 100 ton. Odlingen av ekologisk höstraps ökade
Den ekologiskt odlade arealen av höstraps har ökat de tre
senaste åren och var under 2016 den största någonsin. Hektarskörden av
ekologiskt odlad höstraps var däremot 17 % lägre än föregående års höga
nivå. Totalskörden av ekologiskt odlad raps och rybs uppgick till 12 700
ton – varav 11 600 ton utgjordes av höstraps. Uppemot 7 % av den
totala raps- och rybsarealen odlades ekologiskt under 2016. Ekologiska matpotatisskörden ökade även 2016
Totalskörden för matpotatis från arealer med ekologisk
odling beräknas för riket till 35 900 ton, vilket är mer än en fördubbling
av totalskörden jämfört med femårsgenomsnittet. Sedan undersökningen om skörd
från arealer med ekologisk odling infördes 2003 har totalskördenivån legat
tämligen konstant omkring 2–3 %
av rikets totala skörd. De senaste åren har den ekologiska matpotatisproduktionens
andel av rikets totala skörd ökat och svarade för mer än 6 % av den totala
skörden år 2016. Störst omfattning hade odlingen i Skåne och Västra Götalands
län med 390 hektar vardera. Uppemot 10 % av matpotatisarealen i landet
odlades ekologiskt under 2016. En femtedel av vallskörden ekologiskt odlad
Under 2016 kom 20 % av slåttervallsskörden från ekologiskt odlade arealer. Avkastningen varierade mellan produktionsområden på grund av torka. På riksnivå uppgick den ekologiska hektarskörden till 5 220 kilo per hektar. Den konventionella skörden av slåttervall uppgick till 6 110 kilo per hektar. |