![]() |
![]() | |
Skörd för ekologisk och konventionell odling 2017 | JO 14 SM 1801 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Statistiken med kommentarer
Begreppsförklaringar
I detta Statistiska meddelande (SM) redovisas slutliga
resultat för 2017 avseende ekologisk och konventionell skörd av spannmål,
trindsäd, oljeväxter, ettåriga grönfodergrödor, matpotatis och slåttervall. Arealer med
ekologisk odling
Skördarna har beräknats för arealer med ekologisk odling
under 2017. Hur stor andel av dessa arealer som också var certifierade och
omställda för ekologisk odling – och därmed godkända för produktion av grödor
som får säljas som ekologiska – varierar från gröda till gröda. Den ekologiska
odlingens omfattning
Totalt odlades 452 100 hektar åkermark ekologiskt.
Arealuppgiften avser odling vid företag som under år 2017 brukade mer än 2,0
hektar åkermark. Jämfört med 2016 är det en ökning med 17 500 hektar eller
4 %. För sammanställning av total ekologisk areal har underlaget till det
Statistiska meddelandet ”Ekologisk växtodling 2017” (JO 13 SM 1801) använts.
Underlaget inhämtas av Jordbruksverket från de tre godkända kontrollorganen,
Kiwa Sverige AB, HS Certifiering AB och SMAK AB. Dessutom tillkommer vissa
ekologiskt odlade grödarealer från Jordbruksverkets administrativa register med
ersättning för ekologisk odling. I figur A visas hur arealen var fördelad
mellan de olika länen. Störst omfattning i hektar hade den ekologiska odlingen
i Västra Götalands län. I Blekinge län var anslutningen minst. Figur A. Åkerareal med ekologisk odling 2017, hektar
Hektar Totalt för riket odlades uppemot 18 % av åkerarealen
ekologiskt under 2017. Det är en ökning med uppemot 1 procentenhet jämfört 2016
men en minskning med 1 procentenhet jämfört med 2005 då andelen åkermark ansluten
till ersättning för ekologisk odling var som störst. Störst andel ekologiskt odlad åkerareal på länsnivå fanns
under år 2017 i Jämtlands län, följt av Värmlands, Gävleborgs, Dalarnas,
Västernorrlands, Västra Götalands, Östergötlands och Jönköpings län. För dessa
län odlades 20 % eller mer av åkerarealen ekologiskt. I Skåne län var
andelen ansluten areal minst, se figur B och karta 2. Figur B.
Andel åkerareal med ekologisk odling 2017, procent
Procent På produktionsområdesnivå var andelen ekologiskt odlad
åkerareal störst i Mellersta Sveriges skogsbygder och i Nedre Norrland, där
andelarna översteg 28 %. I Götalands södra slättbygder var andelen minst,
knappt 5 %. Se även karta 3. Karta 1 visar jordbrukets åtta
produktionsområden, som delar in landet efter de naturliga förutsättningarna
för jordbruk. Ekologisk
produktion godkänd för försäljning med ekologisk märkning
Grödor
som odlats enligt reglerna för ekologisk odling är inte automatiskt godkända
för försäljning som ekologiska. För att få märka och marknadsföra produkter som
ekologiska måste produktionen kontrolleras och godkännas av ett godkänt
kontrollorgan. Under 2017 var Kiwa Sverige AB, SMAK AB och HS Certifiering AB
godkända kontrollorgan inom jordbruksområdet i Sverige. Produktionen måste
certifieras enligt EU:s gemensamma regler för ekologisk produktion, som är en
grundnivå för att få sälja produkterna som ekologiska och få använda EU-märket
för ekologisk produktion. Dessutom kan produktionen certifieras enligt KRAV:s
eller Demeterförbundets regler, som i vissa avseenden är mer långtgående än
EU-reglerna. Då får även KRAV:s respektive Demeterförbundets märke användas. Följande begrepp används parallellt inom området ekologisk
odling och kan därmed behöva förtydligas. Omställd ekologisk areal: Från dessa arealer är produktionen
godkänd för försäljning med ekologisk märkning. Omställningsareal eller karensareal: Den första tiden arealen
odlas enligt certifieringsreglerna. Produktionen från arealen får inte säljas
med ekologisk märkning. Under omställningstiden sker kontroll precis som för
den omställda arealen. Uppgifterna om ”total skörd från certifierad areal” och
”certifierad ekologisk skörd” i SM:en om Skörd för ekologisk och konventionell
odling för åren 2003–2008 är jämförbara med ”total skörd från omställd areal”
respektive ”ekologisk skörd godkänd för försäljning” i motsvarande SM från och
med 2009. Konventionell
odling
Åkerareal för vilken det inte sökts ersättning för ekologisk
odling har vid bearbetningen betecknats som konventionell odling. Bland dessa odlingar finns
arealer som ligger nära den ekologiska odlingen vad gäller insatser av produktionsmedel. Jämförelser mellan
ekologisk och konventionell odling
De
skattningar som gjorts i detta SM avser den faktiska odlingen och redovisas
både för riket totalt och regionalt uppdelat. Inom forsknings- och försöksverksamheten
försöker man undvika skillnader som beror av belägenhet, jordartsskillnader,
markstruktur med mera då olika typer av odlingssystem jämförs i planerade
fältförsök. Så är inte fallet i denna redovisning eftersom uppgifterna avser
den faktiska odlingen. Inte bara
odlingsmetoden påverkar resultaten
Förutom
de skillnader som finns i avkastning mellan de två odlingssystemen ekologisk
och konventionell odling finns några andra aspekter som är värda att beakta när
man ska analysera skillnader i skördenivå mellan ekologiskt och konventionellt odlade grödor i praktisk odling. Vid jämförelse av odlingens belägenhet framgår det att
arealerna med ekologisk odling i något större utsträckning ligger i skogsbygd.
Eftersom skördenivån normalt är lägre i skogsbygd än i slättbygd kan
belägenheten medverka till en skillnad i skördenivå mellan odlingsmetoderna. På
samma sätt inverkar förhållandet att norra Sverige vanligen har en större andel
areal med ekologisk odling än de södra delarna av landet, se figur B. En
tendens under senare år är dock att andelen ekologisk odling ökat i en del
slättbygdsregioner, till exempel i Östergötlands och Skåne län. En
annan aspekt som påverkar skördenivån i såväl konventionell som ekologisk
odling är odlingens struktur.
Hektarskörden ökar oftast med ökad odlingsstorlek. För potatis är
odlingsarealen per gård vanligen mindre vid ekologisk odling än vid
konventionell. Kommentarer kring resultaten
Rekordhög
hektarskörd av ekologiskt odlat höstvete på riksnivå
Hektarskördarna
för de höstsådda spannmålsgrödorna var under 2017 överlag något högre än föregående
års resultat, då höstgrödorna istället gav låga skördenivåer. De höstsådda
grödorna mognar tidigare än de vårsådda, och hann i något högre grad tröskas
innan höstregnen började försvåra skördearbetet. Inom den ekologiska odlingen
var hektarskörden av höstvete rekordhög på riksnivå. På länsnivå var
avkastningen av ekologiskt odlad höstvete rekordhög i Östergötlands, Skåne och
Västra Götalands län. I Skåne län var även den ekologiskt odlade
rågveteavkastningen rekordhög. I Västra Götalands län var hektarskörden av
ekologiskt odlad råg den högsta någonsin. För landet som helhet var
hektarskörden av ekologiskt odlad höstvete 18 % högre än 2016 och
25 % högre än femårsgenomsnittet. Hektarskörden av ekologiskt odlad råg
var på riksnivå 15 % högre än 2016 och 18 % högre än femårsgenomsnittet. Groningsskador i fält och stora obärgade arealer
Våren
var ovanligt torr och kall och det förekom frostskador på bland annat vår-korn,
ärter, höstraps, vårraps och oljelin. Det torra och kalla vädret fortsatte
under sommaren och på en del håll drabbades grödorna av vattenbrist och
bråd-mognade. När skördeperioden närmade sig började det regna, vilket ofta
ledde till höga vattenhalter i de skördade kvantiteterna. Regnväder fortsatte
sedan att komma in över landet periodvis under hela hösten. För de grödor som
inte kunde skördas före höstregnen ökade problemen med liggsäd och grödorna
började i många fall gro ute på fälten, med kvalitetsproblem som följd. De helt
obärgade arealerna blev större än vad som är normalt både inom den ekologiska
och den konventionella odlingen. Låga hektarskördar i län med stora obärgade arealer
Stora obärgade arealer sänker hektarskördarna, och när det
gäller skördeutfallet för vårkorn och havre märks effekterna av de svåra
skördeförhållandena i norra Sverige. I Norrbottens län blev hektarskörden av
konventionellt odlat vårkorn 51 %
lägre än 2016 och 44 %
lägre än femårsgenomsnittet. I Västerbottens län blev hektarskörden av
konventionellt odlat vårkorn 34 %
lägre än 2016 och 31 %
lägre än femårsgenomsnittet. Länets hektarskörd av konventionellt odlad havre
blev 990 kilo
per hektar, vilket är 66 %
lägre än fjolårsresultatet. Det ekologiskt odlade vårkornet i länet gav 35 % lägre
hektarskörd än året innan. Detta trots att de grödor som kunde skördas ofta
hade en ovanligt hög avkastning per hektar. Exempel på andra län med stora obärgade arealer är
Västernorrlands, Gävle-borgs, Kronobergs och Kalmar län. I dessa län ligger
årets hektarskördar av vårkorn vanligen nära femårsgenomsnitten i sina
respektive län. I de övriga länen är årets hektarskördar av vårkorn ofta högre
än femårsgenomsnitten. Rekordhöga hektarskördar av ekologiskt odlat vårkorn
noteras i Uppsala och Örebro län. Hektarskördarna av ekologiskt odlad havre var
rekordhöga i Östergötlands och i Västmanlands län. Den ekologiskt
odlade spannmålsskörden ökade
Under
2017 odlades uppemot 11 %
av den totala spannmålsarealen ekologiskt. Jämfört med genomsnittet för de fem
föregående åren ökade den ekologiskt odlade spannmålsarealen med 18 %. Detta ledde det till en
totalskörd på 390 600 ton, vilket överstiger fjolårsresultatet med
17 % och femårsgenomsnittet med 39 %. Det är den högsta totala
spannmålsskörden från ekologiskt odlade arealer som redovisats under de 15 år
som undersökningen om skördenivåer vid ekologisk odling genomförts. Mer höstvete bidrog till högre spannmålsskörd
Arealen med ekologiskt odlat höstvete uppgick under 2017
till 28 810 hektar, vilket är den största någonsin. Den ekologiska
höstvetearealen ökade med 24 % jämfört med 2016 års areal, och med 64 %
jämfört med femårsgenomsnittet. Totalskörden av ekologiskt odlat höstvete har
beräknats till 134 700 ton, vilket är drygt 43 000 ton mer än förra
årets totalskörd. Mer än en tredjedel av 2017 års totala ekologiska spannmålsskörd
utgörs av höstvete. Uppemot 7 % av spannmålsskörden
från ekologiskt odlade arealer
Totalt för riket motsvarar skörden av spannmål från
arealer med ekologisk odling 6,6 % av den totala spannmålsskörden i landet
(inklusive majs). Andelen har varierat mellan 4,7 och 6,1 % under de tre föregående
åren. Havre alltjämt
vanligaste spannmålsgrödan inom den ekologiska odlingen
Den enskilda spannmålsgröda som det odlades mest av inom
den ekologiska odlingen var under 2017 liksom tidigare år havre. Drygt 29 %
av den ekologiskt odlade spannmålsarealen utgjordes av havre. Men höstvete
knappar in och under 2017 var totalskörden av ekologiskt odlad höstvete större
än totalskörden av ekologiskt odlad havre. Havre gav näst störst total skörd bland spannmålsgrödorna
från arealer med ekologisk odling. Havreskörden från ekologisk odling uppgick
under 2017 till 98 700 ton, vilket är i nivå med föregående års totalskörd
från ekologiskt odlade arealer. Blandsäd är den spannmålsgröda som hade störst andel
ekologisk produktion. I tablå A visas totalskördar för olika spannmålsgrödor
vid ekologisk odling, samt andelarna av motsvarande totala produktion. Majs hade
för få observationer och redovisas därför inte separat. I rågvete ingår
höstrågvete och vårrågvete. Speltvete (dinkel) ingår i höstveteskörden, trots att även
en del vårsådd dinkel odlas. Utifrån de kommentarer till skördeuppgifterna som
lantbrukarna lämnar framgår det att ovanliga och mer lågavkastande sorter
förekommer oftare inom den ekologiska odlingen än inom den konventionella. Det
gäller förutom dinkel även till exempel borstvete, Ölandsvete, emmer,
nakenhavre och nakenkorn. I råg ingår även midsommarråg. Tablå A. Totala spannmålsskördar från arealer med
ekologisk odling och totala spannmålsskördar från omställd ekologisk areal 2017
![]() 1) Uppgifterna avser 14,0 % vattenhalt. 2) Total skörd har redovisats i JO 16 SM 1801. 3) Källa för omställd ekologisk areal: Uppgifter från
Kiwa Sverige, SMAK och HS Certifiering. Uppgifterna här avser företag med mer
än 2,0 hektar åkermark. 4) Majs ingår i de totala spannmålsskördarna från
ekologiskt odlad areal och från omställd areal. Den ekologiska
spannmålsproduktionen godkänd för försäljning ökade
För 2017 har den ekologiska spannmålsskörden godkänd för
försäljning med ekologisk märkning beräknats till totalt 323 300 ton eller
5,4 % av den totala spannmålsskörden. Det motsvarar en ökning med 15 %
jämfört med 2016 och en ökning med 31 % jämfört med femårsgenomsnittet.
Det är den största kvantiteten som hittills redovisats. I tablå A visas uppgifter för olika spannmålsgrödor
avseende ekologiska totalskördar godkända för försäljning med ekologisk
märkning under 2017. Höstvete gav störst totalskörd bland spannmålsgrödorna
också när det gäller kvantiteter godkända för försäljning med ekologisk
märkning. Höstveteskörden uppgick till 111 500 ton, vilket är en rekordhög
totalskörd. Vid rangordning av spannmålsgrödorna efter andelen av den totala
skörden av respektive gröda blir turordningen som följer: blandsäd, havre,
vårvete, rågvete, råg, vårkorn, höstvete, höstkorn. Uppgifterna om omställda ekologiska grödarealer baseras på
information från kontrollorganen. Dessa arealer har dock reducerats med
skattade arealer skördade som grönfoder. Utvecklingen av
den ekologiska spannmålsproduktionen för försäljning
Den omställda ekologiska spannmålsproduktionens andel av
den totala spannmålsskörden har under de närmast föregående åren varit mellan
4 och 5 %. I tablå B redovisas utvecklingen för olika grödor under åren
2013–2016. Tablå B. Spannmålsskördar godkända för försäljning med
ekologisk märkning 2013–2016 samt andelar av de totala skördarna
![]() 1) Uppgifterna avser 14,0 % vattenhalt. 2) Total skörd har redovisats i serien JO 16 SM. 3) Källa för omställd ekologisk areal: Uppgifter
från Kiwa Sverige, SMAK och HS Certifiering. Uppgifterna här avser företag med
mer än 2,0 hektar åkermark. 4) Höstkorn och majs ingår i den totala
spannmålsskörden. Uppåtgående
trend för ekologisk spannmål godkänd för försäljning
Andelen
certifierad och omställd spannmålsproduktion som får säljas med ekologisk
märkning har efterhand ökat under de år som skörderesultat för ekologisk odling
redovisats. I
figur C visas en tidsserie med den totala ekologiskt odlade spannmålsproduktionen
där storleken av den certifierade och omställda spannmålsproduktionen också
framgår. För år 2007 saknas arealunderlag för beräkning av certifierad och
omställd spannmålsproduktion. En tänkbar
förklaring till att andelen omställd produktion ökat under de senaste åren kan
vara att ersättningen till ekologisk odling differentierades från och med år
2007. Ändringen i ersättningsnivåerna innebär att certifierad produktion från
och med år 2007 ger högre ersättning än så kallad kretsloppsinriktad produktion.
Under åren som följde efter ändringen i ersättningsnivåerna ökade andelen
certifierade arealer. Av
figuren framgår att 2017 är det år då den största kvantiteten med ekologiskt
odlad spannmål godkänd för försäljning med ekologisk märkning skördades. Figur C. Total ekologiskt odlad
spannmålsskörd, godkänd respektive ej godkänd för försäljning med ekologisk
märkning 2003–2017 Tusentals ton Anm.: Uppgifterna avser
14,0 % vattenhalt. För 2007 saknas arealunderlag för beräkning av spannmålsskörd
godkänd för försäljning med ekologisk märkning. Lägre avkastning
vid ekologisk odling
Skördeutbytet per hektar är vanligen lägre för den
ekologiska odlingen än för den konventionella. Det beror bland annat på att
kemiska växtskyddsmedel och syntetiskt framställda mineralgödselmedel inte
används inom ekologisk odling. Som exempel kan nämnas att hektarskörden av vårkorn
under 2017 var 35 % lägre i Svealands slättbygder och 31 % lägre i Götalands
skogsbygder vid ekologisk odling. Skillnaderna är
ofta större i slättbygderna än i skogsbygderna
För vårkorn, som är vanligt förekommande i alla delar av
landet, brukar skillnaderna i skördenivå mellan ekologisk och konventionell
odling vara större i slättbygderna än i skogsbygderna och större i de södra
delarna av landet än i de norra. Det gäller i någon mån även för år 2017,
vilket visas i figur D, där hektarskördarna för vårkorn enligt de två
odlingsmetoderna jämförs i de åtta produktionsområdena. I Götalands södra slättbygder var hektarskörden 41 %
lägre vid ekologisk odling av vårkorn, medan motsvarande skillnad i Nedre
Norrland var 25 %. Skillnaderna i avkastningsnivå är statistiskt
signifikanta i alla produktionsområden utom för Övre Norrland. Figur D.
Hektarskördar för vårkorn från arealer med ekologisk odling och från
konventionell odling 2017 kg/ha Anm.: Uppgifterna avser
14,0 % vattenhalt. I skogsbygderna bedrivs den konventionella odlingen
vanligen mindre intensivt, med mindre mängd växtskyddsmedel och syntetiska
mineralgödselmedel. En av förklaringarna till att skillnaden för vårkorn är mindre
i skogsbygdsområdena och i norrlandsområdena kan vara att de två
odlingsmetoderna är mer lika varandra i dessa regioner. Skillnaderna
mellan odlingsmetodernas hektarskördar påverkas av odlingarnas belägenhet
Då skördenivåer vid ekologisk respektive konventionell
odling jämförs bör arealernas belägenhet för de olika odlingsmetoderna beaktas.
Särskilt på riksnivå påverkas sådana jämförelser starkt av var i landet den
ekologiska respektive den konventionella odlingen huvudsakligen är belägen. Det är därför lämpligt att samtidigt studera kolumnen
”Andel av total grödareal” samt areal konventionell odling för de olika länen
och produktionsområdena. Som exempel kan ges att om det finns ett område med
omfattande odling, där andelen ekologiskt odlad areal är liten samtidigt som
den konventionellt odlade arealen är stor, påverkas kvoten för hela riket i hög
grad av den konventionella hektarskörden för grödan i det aktuella länet eller
produktionsområdet. Även inom län och produktionsområden har arealernas
belägenhet betydelse då hektarskördar vid ekologisk respektive konventionell
odling jämförs. Andelen ekologisk
odling har minskat i Norrland
Andelen ekologiskt odlad spannmålsareal har under åren
2007–2014 visat en nedåtgående trend i Nedre Norrland och Övre Norrland. I de
övriga produktionsområdena kan tvärtom en svagt ökande arealandel noteras
under samma tidsperiod. De tre senaste åren har andelen ekologiskt odlad
spannmålsareal däremot ökat i alla de åtta produktionsområdena. Generellt är
dock fortfarande andelen ekologiskt odlad spannmålsareal lägre i söder och
högre i de norra delarna av landet. Numera är andelen ekologiskt odlad
spannmålsareal störst i Mellersta Sveriges skogsbygder och i Nedre Norrland. Variationen mellan år är ofta lika för ekologisk och konventionell odling
Under de år då det funnits skördestatistik för ekologisk
odling har de ekologiska och konventionella skördenivåerna ofta följts åt. År
med bra avkastning inom konventionell odling har vanligen gett bra skörd även
för den ekologiska odlingsformen – och tvärtom. Exempel på det visas i figur E
för grödorna vårvete och havre. Årsmånen i form av nederbörd, torka och värme påverkar
ekologisk och konventionell odling på liknande sätt. Den låga avkastningen
under 2006 var främst en följd av för torrt sommarväder. Figur E.
Hektarskördar för vårvete och havre från arealer med ekologisk odling och från
konventionell odling, samt från den ordinarie officiella skördestatistiken 2003–2017
kg/ha Havre kg/ha Anm.: Uppgifterna avser 14,0 % vattenhalt. Konventionell hektarskörd
högre än ordinarie officiell hektarskörd
För grödor som har en stor arealandel med ekologisk odling
är hektarskörden för konventionell odling ofta högre än hektarskörden enligt
den ordinarie officiella statistiken. Den ordinarie skördestatistiken baseras
på resultat från ekologisk och konventionell odling utifrån den fördelning av
odlingsformerna som finns i landet. I figur F jämförs hektaravkastningen för konventionell
odling av vårvete med motsvarande ordinarie officiella statistik för de län där
det finns tillräckligt med observationer för både ordinarie och konventionell hektarskörd.
I Värmlands län var hektarskörden vid konventionell odling av vårvete 18 %
högre än den ordinarie officiella hektarskörden av vårvete. I Västmanlands län
var motsvarande skillnad 9 %. För dessa två län är skillnaderna
statistiskt signifikanta, medan skillnaderna för de övriga länen ligger inom
felmarginalen. I Västra Götalands och Dalarnas län var 33 % av den
totala vårvetearealen ekologiskt odlad. I Värmlands län var motsvarande andel 31 %.
I Västmanlands län odlades 19 % av vårvetearealen ekologiskt. Bland länen
som redovisas i figur F var andelen ekologiskt odlad vårveteareal minst i
Blekinge län, endast knappt 1 %. Där är också de skattade hektarskördarna
lika inom den ordinarie och den konventionella odlingen. Figur F. Hektarskördar för vårvete från konventionell
odling och från den ordinarie officiella statistiken 2017
kg/ha
Blandsäden blir ofta grönfoder
Den totala tröskade skörden av blandsäd från ekologisk
odling har beräknats till 18 400 ton. De redovisade skördeuppgifterna för
blandsäd innefattar stråsädesblandningar och stråsäd/baljväxtblandningar till
mognad. Mer än hälften av landets blandsädesareal som var avsedd
att tröskas odlades ekologiskt. Drygt 66 % av den totala ekologiskt odlade
blandsädesarealen skördades som grönfoder under 2017. Arealer som skördats som grönfoder
redovisas separat. Majs odlas mest inom konventionell odling
Under 2007 ingick majs i skördestatistiken för första
gången. Majs är en gröda som under senare år börjat odlas alltmer. Den totala arealen
uppgick under 2017 till nästan 18 000 hektar, varav endast cirka 380
hektar odlades ekologiskt. Merparten av majsarealen skördas som grönfoder, men omkring
1 100 hektar av den konventionella majsarealen tröskades under 2017. Kärnmajs
odlas framförallt i södra Sverige. I Skåne uppgick avkastningen av
konventionellt odlad tröskad majs till 7 570 kilo per hektar. Majs är en
förhållandevis värmekrävande gröda, och en del av de odlare som rapporterat in
skördeuppgifter för tröskad majs har lämnat kommentarer om att skörden var lägre
än normalt. Totalskörden av ekologiskt odlade ärter minskade
För landet som helhet var 2017 års skördeavkastning av
ärter från ekologisk odling i samma storleksordning som föregående års nivå,
men 12 % högre än femårsgenomsnittet. Den totala skörden av ärter från
ekologisk odling uppgick till 7 900 ton, vilket är 11 % mindre än
föregående års totalskörd. Närmare 13 % av den totala arealen ärter
odlades ekologiskt under 2017. Den totala produktionen av ärter godkänd för
försäljning med ekologisk märkning har för år 2017 skattats till 5 200
ton. Arealerna av de ekologiskt odlade ärterna var störst i
Östergötlands och Västra Götalands län. Arealerna av de konventionellt odlade
ärterna var störst i Uppsala och Östergötlands län. Skillnaden i hektaravkastning mellan ekologisk och
konventionell odling är vanligen något mindre för ärter och åkerbönor än för de
övriga grödorna. Under 2017 var hektarskörden från ärtarealen med ekologisk
odling 950 kilo per hektar eller motsvarande 27 % lägre än den
konventionella hektarskörden på riksnivå. Arealen med ekologiskt odlade åkerbönor fortsatte att öka
Hektarskörden av ekologiskt odlade åkerbönor var under
2017 i nivå med fjolårsresultatet och 7 % lägre än femårsgenomsnittet.
Odlingen av åkerbönor har ökat under de senaste åren och nådde även under 2017
en rekordnivå inom den ekologiska odlingen. Arealen av de konventionellt odlade
åkerbönorna blev däremot kvar på samma nivå som 2016. Mer än 37 % av
totalarealen odlades ekologiskt. Totalskördarna av ekologiskt och konventionellt odlade
åkerbönor har skattats till 32 500 ton respektive 74 400 ton för
2017. I figurerna G och H visas utvecklingen av de båda trindsädesgrödorna
inom ekologisk respektive konventionell odling från år 2003 och framåt. Figur G. Totalskördar för ärter
och åkerbönor från arealer med ekologisk odling 2003–2017 Ton Figur H. Totalskördar för ärter och åkerbönor från
arealer med konven-tionell odling 2003–2017 Ton Anm.: Uppgifterna avser
15,0 % vattenhalt. Åkerbönor har ingått i skördestatistiken sedan år 2004. Hektarskörden av åkerbönor vid ekologisk odling var på
riksnivå 2 850 kilo per hektar, vilket är 1 040 kilo eller 27 % lägre
än vid konventionell odling. För både ekologisk och konventionell odling var
arealerna störst i Västra Götalands län under 2017. Totalskörden av de ekologiskt odlade åkerbönorna motsvarar
nästan 30 % av den totala skörden av åkerbönor. Den ekologiska skörden av
åkerbönor godkänd för försäljning med ekologisk märkning har beräknats till 25 200
ton. I tablå C visas totalskördar på riksnivå för ekologiskt odlade ärter och
åkerbönor samt andelarna av motsvarande totala produktion. Tablå C. Totala trindsädesskördar från arealer med
ekologisk odling och totala trindsädesskördar från omställd ekologisk areal 2017
![]() 1) Uppgifterna avser 15,0 % vattenhalt. 2) Total skörd har redovisats i JO 16 SM 1801. 3) Källa för omställd ekologisk areal: Uppgifter
från Kiwa Sverige, SMAK och HS Certifiering. Uppgifterna här avser
lantbruksföretag med mer än 2,0 hektar åkermark. Rekordstor areal av ekologiskt odlad höstraps
De fyra senaste åren har den ekologiskt odlade arealen av höstraps
ökat och uppgick under 2017 till 7 690 hektar, vilket är en rekordhög areal.
Hektarskörden blev på riksnivå 2 310 kilo per hektar, vilket är i nivå
med femårsgenomsnittet. Problem med sniglar och utvintringsskador har ibland
angetts som förklaring till låga skördenivåer. Kommentarer om skador av
jordloppor, frost vid blomningen, vivlar och andra växtskadegörare har också
varit vanliga. Inom den konventionella odlingen var 2017 års
höstrapsavkastning 3 510 kilo per hektar, vilket är 14 % högre än
2016 års ovanligt låga avkastningsnivå. Rekordhög totalskörd av ekologiskt odlad raps och rybs
Totalskörden av raps och rybs från arealer med ekologisk odling
har beräknats till 19 000 ton. Det är 50 % mer än föregående år
och den största skörden av ekologisk raps och rybs som redovisats. Ökningen
beror främst på att odlingsarealerna ökade med 36 %, och att det
framförallt var den högavkastande höstrapsen som stod för arealökningen. I
figur I visas utvecklingen av den totala produktionen av höstraps samt summan
av raps- och rybsproduktionen från ekologiskt odlade arealer sedan starten av
undersökningen år 2003. Figur I. Total skörd från
ekologiskt odlad areal av höstraps och övriga raps- och rybsgrödor 2003–2017 Ton Anm.:
Uppgifterna avser 9,0 % vattenhalt I tablå D visas ekologiska totalskördar på riksnivå för höstraps,
höstrybs vårrybs och för raps och rybs sammantaget, samt andelarna av
motsvarande totala produktion. Vårraps hade för få observationer och redovisas
därför inte separat. Den totala skörden från arealer med ekologisk odling
motsvarade 5,0 % av den totala skörden av raps och rybs. Nästan hela den
ekologiskt odlade skörden var också certifierad och omställd så att den kan
säljas med ekologisk märkning. Tablå D. Total raps- och rybsskörd från arealer med
ekologisk odling och total raps- och rybsskörd från omställd ekologisk areal 2017
![]() 1) Uppgifterna avser 9,0 % vattenhalt. 2) Total skörd har redovisats i JO 16 SM 1801. 3) Källa för omställd ekologisk areal: Uppgifter
från Kiwa Sverige, SMAK och HS Certifiering. Uppgifterna här avser
lantbruksföretag med mer än 2,0 hektar åkermark. 4) Vårraps ingår i den totala skörden från
ekologiskt odlad areal av raps och rybs och i den totala skörden från omställd areal
av raps och rybs. Höstraps är den dominerande grödan, och totalskörden som
är omställd och godkänd för försäljning med ekologisk märkning ökade med
4 500 ton eller 41 % mellan 2016 och 2017. För höstraps finns förutom redovisningen på riksnivå också
redovisning på länsnivå för Östergötlands, Gotlands, Skåne och Västra
Götalands län. Det var i Västra Götalands län som den ekologiska odlingen av
höstraps hade störst omfattning under 2017. Oljelinarealen som odlats ekologiskt uppgick till 70 hektar
totalt i landet, vilket motsvarar runt 2 % av den totala oljelinarealen.
Antalet observationer är inte tillräckligt för redovisning av skörderesultat. Skörden av grönfoder redovisas numera i skördestatistiken
Att tillvarata stråsäd i form av grovfoder har blivit allt
vanligare under senare år. Odlingen av majs har också ökat, och det är en gröda
som oftast skördas som grönfoder. Skörd av ettåriga grönfoderväxter ingick för
första gången i skördestatistiken under 2011. De grödor och grödgrupper som
redovisas är stråsädesgrödor (exklusive majs) till grönfoder, majs till
grönfoder och andra grödor än stråsädesgrödor skördade som grönfoder.
Skörderesultaten redovisas med 30,0 % torrsubstanshalt (ts-halt), och
uppgick under 2017 till totalt omkring 375 000 ton vid ekologisk odling.
Omräknat till ts-skörd motsvarar den totala ekologiskt odlade skörden av
ettåriga grönfoderväxter drygt 11 % av den totala ekologiska grovfoderskörden
av slåttervall och ettåriga grönfoderväxter. Den konventionellt odlade skörden
av ettåriga grönfoderväxter motsvarar över 10 % av den konventionellt
odlade totala grovfoderskörden. Det är för båda odlingsformerna en något högre
andel än vad som är normalt, och beror på att fler lantbrukare skördade
grödorna som grönfoder eftersom arealerna inte kunde tröskas på grund av den
regniga hösten. Medelfelen för skördestatistiken gällande andra grödor än
stråsädesgrödor skördade som grönfoder är ovanligt höga, vilket beror på stor
variation mellan skördenivåerna för olika lantbruksföretag. Inom grödgruppen stråsädesgrödor (exklusive majs) till
grönfoder är blandsäd den vanligaste grödan, ofta med blandningar av stråsäd
och baljväxter. På riksnivå var hektarskörden för denna grödgrupp runt 13 ton
per hektar både vid ekologisk konventionell odling. Inom den ekologiska odlingen kom de största kvantiteterna av
ettåriga grönfoderväxter från grödgruppen stråsädesgrödor (exklusive majs). På
regional nivå finns för denna grödgrupp flera exempel på att de genomsnittliga
hektarskördarna från de ekologiskt odlade arealerna är i nivå med eller över
hektarskördarna från de konventionella arealerna. Inom den konventionella
odlingen är det istället majs till grönfoder som dominerar kvantitetsmässigt.
Hektarskörden av konventionellt odlad grönfodermajs var på riksnivå närmare 38 ton
per hektar, med ts-halten 30 %. Uppgifterna om andra grödor än stråsädesgrödor som skördats
som grönfoder består mest av skörd från arealer som lantbrukarna i sina
ansökningar om arealstöd redovisat som just ”Grönfoder”. Det saknas information
om vilka grödor det gäller. Till denna grödgrupp räknas även ärter, åkerbönor
och oljeväxter som skördats som grönfoder. Skörden av ettåriga grönfoderväxter som var certifierade och
omställda för ekologisk odling uppgick till runt 300 000 ton med ts-halten
30 %. Totalskörden för matpotatis från arealer med ekologisk odling svarade för uppemot
7 % av rikets totala skörd
Totalskörden för matpotatis från arealer med ekologisk
odling beräknas för riket till 36 600 ton. Det är nästan en fördubbling av
totalskörden jämfört med femårsgenomsnittet, men är i nivå med 2016 års
totalskörd. Sedan undersökningen om skörd från arealer med ekologisk odling
infördes 2003 har totalskördenivån legat tämligen konstant omkring 2–3 % av rikets totala skörd. De
senaste åren har den ekologiska matpotatisproduktionens andel av rikets totala
skörd ökat och uppgick till 4,7 % för 2015, till 6,5 % för 2016 och
för 2017 till 6,9 %. Till matpotatis räknas förutom färskpotatis och höst- och
vinterpotatis för direkt konsumtion även potatis för tillverkning av mos,
chips, pommes frites med mera samt foderpotatis och utsädesodlingar av
matpotatissorter. Skörd från husbehovsodlingar, kolonilotter och liknande
ingår inte i denna statistik. I tablå E redovisas totalskörden som avser den kvantitet
som bärgats på arealer med ekologisk odling respektive totalskörd beräknad för
omställd ekologisk areal. För matpotatis kan nästan hela den ekologiskt odlade
skörden säljas med ekologisk märkning. De olika totalskörderesultaten beror
till stor del på att det finns matpotatisodlingar på arealer under omställning,
men också på osäkerheter i arealunderlagen och på att skörderesultaten, som
totalskördarna baseras på, delvis kommer från olika företag. Tablå E. Total matpotatisskörd från arealer med ekologisk
odling och total skörd från omställd ekologisk areal 2017
![]() 1) Uppgifterna avser skörd reducerad för små,
rötskadade eller grönfärgade knölar. 2) Total skörd har redovisats i JO 16 SM 1801. 3) Källa för omställd ekologisk areal: Uppgifter
från Kiwa Sverige, SMAK och HS Certifiering. Uppgifterna här avser
lantbruksföretag med mer än 2,0 hektar åkermark. Matpotatisarealen med ekologisk odling ökade med 110
hektar jämfört med 2017 och uppgick till 1 810 hektar totalt i landet,
vilket motsvarar 11 % av den totala matpotatisarealen. För riket redovisas
en skörd per hektar på 20 230 kilo för arealer med ekologisk odling.
Hektarskörden skiljer sig inte signifikant från 2016 års resultat, trots att
den obärgade arealen ökade under 2017 vilket sänker hektarskördenivån. Störst
omfattning hade odlingen i Skåne och Västra Götalands län med 430 respektive
410 hektar. I Gotlands län odlades 360 hektar, följt av Dalarnas län med 120
hektar. I Gävleborgs län och Östergötlands län odlades 100 respektive 80
hektar. För övriga län odlades högst 50 hektar matpotatis ekologiskt. Den ekologiskt odlade matpotatisarealen ökade med 110 hektar
medan den konventionella matpotatisarealen minskade med 350 hektar jämfört med
2016. För konventionellt odlad areal skattas hektarskörden för
riket till 32 130 kilo per hektar. Skillnaden i skörd per hektar mellan
den ekologiskt odlade arealen och den konventionellt odlade har flera orsaker.
För både ekologiska och konventionella odlingssystem ökar skörden per hektar
med ökad odlingsstorlek. De ekologiska odlingarna är i allmänhet mindre än de
konventionella. För matpotatis är en mycket viktig faktor hur stora angreppen
av bladmögel blir under växtsäsongen. Starka angrepp av bladmögel leder till
att odlingen måste avbrytas i förtid med lägre skörd per hektar som följd.
Även för den konventionella odlingen kan bladmögelangrepp vara ett bekymmer,
men för den ekologiska odlingen är det bladmögelangrepp som man ofta hänvisar
till som orsak till en låg skörd per hektar. En större andel av de ekologiska
odlingarna får lämnas obärgade än för de konventionella odlingarna. Andelen areal med färskpotatis är mindre på ekologiskt
odlade arealer jämfört med konventionellt odlade. Avkastningsnivån för
färskpotatis är normalt lägre än vid odling av höst- och vinterpotatis. Potatis för stärkelse ingår inte
Potatis för stärkelse ingår inte i undersökningen om
ekologisk skörd eftersom odlingens omfattning är begränsad till ett fåtal
hektar. En fjärdedel av vallarealen är ekologiskt odlad
Den totala bärgade skörden av slåttervall från ekologiskt
odlade arealer uppgick 2017 till 1 058 100 ton, varav förstaskörden
till 656 900 ton och återväxten till 401 200 ton. De största
mängderna av den totala vallskörden kom från produktionsområdet Götalands
skogsbygder. Minsta mängderna skördades i Götalands södra slättbygder och Övre
Norrland. Samtliga skördeuppgifter för slåttervall redovisas som hövikt med
83,5 % torrsubstanshalt. Det är bara skördad vall från slåttervallar som
har beräknats. Skörd från vallar som enbart betas samt återväxt som tillvaratas
som bete ingår inte i undersökningen. Av landets totala slåttervallskörd kom
nästan 22 % från ekologiskt odlade arealer. I tablå F redovisas totalskörden som avser den kvantitet
som bärgats på arealer med ersättning för ekologisk odling. Tablå F.
Total slåttervallsskörd från arealer med ekologisk odling och andel av
totalskörd 2017
![]() 1) Uppgifterna avser torrsubstanshalt 83,5 %
(hövikt). 2) Total skörd har redovisats i JO 16 SM 1701. Hektarskörden av ekologisk vall var på riksnivå 5 570
kilo per hektar vilket är i nivå med 2016 års hektarskörd. Inga signifikanta
skillnader i hektarskörd finns mellan produktionsområdena förutom för Övre
Norrland där hektarskörden var signifikant lägre än i de övriga områdena.
Skillnaden i hektarskörd mellan ekologisk och konventionell odling varierade
mellan olika delar av landet. På produktionsområdesnivå låg avkastningen för
den ekologiskt odlade arealen mellan 69 och 120 % av den konventionella
hektarskörden. Signifikant skillnad mellan ekologisk och konventionell
hektarskörd var det i Götalands mellanbygder där den ekologiska vallen
avkastade 69 % av den konventionella. På riksnivå var den ekologiskt odlade arealens hektarskörd
88 % av den konventionella hektaravkastningen. Vall är den gröda där
avkastningen skiljer sig minst mellan konventionell och ekologisk odling. I
slåttervall används normalt inte kemiska växtskyddsmedel, vare sig vid
ekologisk eller vid konventionell odling och därför påverkas avkastningen av
ekologisk vall inte på samma sätt som avkastning av ekologisk spannmål av
förbudet mot att använda kemiska växtskyddsmedel. Hög andel klöver kan också
till viss del kompensera för att kväve från syntetiskt framställda mineralgödselmedel
inte används inom ekologisk odling. Vall är också en gröda där en stor andel av arealen odlas
ekologiskt. 25 % av den totala slåtter- och betesvallarealen i Sverige odlades
ekologiskt 2017. Den skattade arealen ekologisk slåttervall uppgick 2017 till 190 090
hektar, betesvallen till 53 840 hektar samt den outnyttjade vallen till
13 890 hektar. Skattningen har gjorts utifrån uppgifter lämnade i
undersökningen. Odlingsbetingelser – kall vår, torr sommar och regn när grödorna skulle
skördas
Hösten 2016 såddes ovanligt stora arealer av främst höstvete
och höstraps. Det förekom dock en del rapporter om torkskador och snigelangrepp
som ledde till ojämn uppkomst och omsådd. Även under våren var det periodvis
alltför torrt. Våren var också kylig och grödorna skadades av frost på en del
håll. Under sommarmånaderna var det fortsatt mindre regnmängder än normalt på
flertalet platser i landet, vilket i vissa fall ledde till torkskador på
grödorna. De regionala variationerna är stora – samtidigt som det förekommit
torka som dragit ner hektarskördarna har en del lantbrukare haft ovanligt höga
skördenivåer. För grödor som mognar tidigt inleddes skördearbetet under
goda väderförhål-landen. Men i september började regnväder dra in över landet
och det regniga vädret fortsatte sedan under hela hösten. Skördearbetet
försenades och försvå-rades. Grödorna började i många fall gro i axen där de
stod kvar ute i fält, med kvalitetsproblem och obärgade arealer som följd.
Regnen ledde också till liggsäd och höga vattenhalter i de kvantiteter som
kunde skördas. En del kvantiteter har fått kasseras efter skörd eftersom de inte
kunde torkas ner till lagringsduglighet tillräckligt snabbt. En del arealer
som skulle tröskas har skördats som ensilage istället. Många lantbrukare har
angett problem med bärigheten för maskinerna som orsak till att arealer har
lämnats helt oskördade. Den torra försommaren gjorde att förekomsten av
bladfläcksvampar i höstvete var låg i Svealand medan förekomsten i de
sydligaste länen var normal med undantag för stora angrepp av brunrost i Skåne.
I de sydliga länen överskreds också bekämpningströsklarna för bladlöss i flera
av spannmålsgrödorna. Stor förekomst av ärtbladlus noterades på många platser i
landet. Kallt väder under april minskade angreppen av rapsbaggar i höstoljeväxterna
men blygrå rapsvivel och skidgallmygga orsakade lokalt i södra Sverige stora
skador i höstrapsen. Mer information finns även på Jordbruksverkets hemsida i
publikationer för olika regioner i landet: ”Växtskyddsåret 2017”. Stora obärgade arealer
Av den ekologiskt odlade spannmålsarealen blev 2,5 %
obärgad på riksnivå. Motsvarande uppgift för den konventionella arealen var 1,8 %.
Det överstiger i båda fallen vad som är normalt. De regionala variationerna är
stora och Norrland drabbades särskilt hårt. I Västerbottens och Norrbottens län
blev 44 % respektive 50 % av den konventionellt odlade spannmålsarealen
obärgad. Andra län med stora obärgade arealer inom båda odlingsformerna är
Västernorrlands, Gävleborgs, Kronobergs och Kalmar län. För ärter var andelen obärgad areal uppemot 4 % inom den
ekologiska och drygt 3 % inom den konventionella odlingen. Åkerbönorna
blev obärgade på 2 % av både den ekologiska och den konventionella arealen.
Andelen obärgad areal är ofta större inom den ekologiska odlingen än inom den
konventionella, men åkerbönor uppvisar under åren 2016 och 2017 samma andel för
båda odlingsformerna. När det gäller raps och rybs beräknas närmare 4 % av
den ekologiska arealen ha blivit obärgad. Motsvarande uppgift för den
konventionellt odlade arealen uppgick till mindre än 1 %. Av de arealer som skulle skördas som grönfoder blev drygt
2 % obärgade inom både ekologisk och konventionell odling på riksnivå. Mer
detaljerad statistik än så redovisas inte på grund av en betydande osäkerhet i
beräkningsunderlaget. För matpotatis beräknas den obärgade arealen till
6,2 % för den ekologiska och 3,7 % för den konventionellt odlade
arealen på riksnivå. Statistiken om obärgade arealer speglar en skillnad i
odlingssäkerhet mellan ekologisk och konventionell odling. En del av
förklaringen till skillnaden mellan odlingsmetoderna kan också vara att andelen
obärgad areal vanligen är större i skogsbygderna och i norra Sverige, där den
ekologiska odlingen för en del av grödorna är mer frekvent. Problem med viltskador
Många
lantbrukare brukar lämna spontana kommentarer när det varit särskilda
omständigheter som påverkat skörderesultatet. Kommentarer om skador orsakade
av vildsvin, hjortdjur, tranor och gäss förekommer ofta som en förklaring till
låga skördenivåer. När grödorna står kvar länge på fälten får djuren ökade
möjligheter att förstöra skörden. Kommentarer till tabellerna
I tabellerna redovisas antal jordbruksföretag som varit
underlag för beräkningarna, bärgad skörd per hektar, medelfel för hektarskörd,
grödareal med ekologisk odling, andel av total grödareal, total skörd och medelfel
för den totala skörden, samt kvoten mellan hektarskörd från ekologiskt odlad
och hektarskörd från konventionellt odlad areal. Medelfelet är ett mått på den beräknade skördens
osäkerhet. Ju högre medelfelet är desto mer osäker är den aktuella uppgiften.
Se vidare under rubriken ”Information om statistikens kvalitet”. För att undvika redovisning av alltför osäkra skörderesultat
krävs att redovisad hektarskörd grundar sig på minst 20 företag och att
medelfelet är högst 35 %. Vid färre företag eller högre medelfel ersätts
skördeuppgifterna i tabellen med två prickar (..). När inga observationer finns
att redovisa markeras detta med ett streck (-). När arealuppgiften är för
osäker för att anges markeras areal och total skörd med två prickar (..). Uppgifter om obärgade arealer och arealer skördade som
grönfoder redovisas i separata tabeller. Förekomst av obärgade arealer gör att
hektarskörd och totalskörd blir lägre för den aktuella grödan. Uppgifterna om
obärgade arealer och arealer skördade som grönfoder är mycket osäkra, vilket
indikeras av de höga medelfelen, som dock i sig är osäkra. Osäkerheten är en
följd av att förekomsten ofta är liten och varierar kraftigt mellan olika
jordbruksföretag och regioner. Uppgifter om obärgade arealer och arealer
skördade som grönfoder redovisas om de grundar sig på information från minst 20
företag. För slåttervall inhämtas inte uppgifter om obärgade
arealer. När det gäller fördelningen av vallarealen mellan slåttervall,
betesvall och ej utnyttjad vall är uppgifterna för ej utnyttjad vall mycket
osäkra. Osäkerheten är en följd av att förekomsten varierar kraftigt mellan
olika jordbruksföretag och regioner. Uppgifter om fördelningen av vallarealen redovisas
om de grundar sig på information från minst 20 företag med vall. |