I korta drag
Skörden av spannmål från ekologiskt odlade arealer minskade under 2006
Skörden av spannmål som odlats på arealer med miljöstöd
för ekologiska produktionsformer uppgick under 2006 till 175 000 ton,
en minskning med 22 procent jämfört med 2005. Den ekologiskt odlade
spannmålsskörden motsvarar drygt fyra procent av den totala
spannmålsskörden i landet. Nästan 119 000 ton, eller uppemot tre
procent av den totala spannmålsskörden, var dessutom certifierad och kan
säljas med ekologisk märkning. Jämfört med 2005 minskade den certifierade
spannmålsproduktionen med 11 procent.
Två procent av raps- och rybsskörden ekologiskt odlad
Totalskörden av raps och rybs från arealer med miljöstöd
för ekologiska produktionsformer har beräknats till 5 300 ton, vilket
motsvarar drygt två procent av landets totala skörd av raps och rybs.
Merparten av produktionen var certifierad för försäljning som ekologiska
produkter.
Två procent av matpotatisskörden från ekologiskt odlade arealer
Totalskörden av ekologiskt odlad matpotatis uppgick till
11 500 ton för riket, en ökning jämfört med föregående år med sju
procent. Den ekologiskt odlade matpotatisen svarar för drygt två procent av
den totala skörden av matpotatis. Drygt fyra procent av matpotatisarealen i
landet odlades med miljöstöd för ekologiska produktionsformer under 2006.
Uppemot 80 procent av den areal som odlats med miljöstöd var dessutom
certifierad, vilket innebar att potatisskörden kunde säljas med ekologisk
märkning.
Skördeutbytet är ofta lågt för den ekologiska
matpotatisodlingen. På riksnivå var den genomsnittliga hektarskörden
hälften (50 procent) av motsvarande hektarskörd för den konventionella
odlingen.
Nära 27 procent av vallskörden ekologiskt odlad
Den inbärgade slåttervallskörden, inklusive återväxt,
från arealer som odlats med miljöstöd för ekologiska produktionsformer har
beräknats till 968 000 ton, vilket är på samma nivå som föregående år.
Nära 27 procent av den totala skörden av slåttervall kommer från arealer
som odlats med miljöstöd. Vall är en gröda som har stor andel ekologisk
odling, drygt 34 procent av arealen är ansluten till miljöstödet för
ekologiska produktionsformer. För den ekologiska vallodlingen är
hektaravkastningen cirka 26 procent lägre än motsvarande hektarskörd vid
konventionell odling.
|