![]() |
![]() | |
JO 16 SM 1701 | |
Skörd av spannmål, trindsäd, oljeväxter, potatis och slåttervall 2016
Slutlig statistik Production of cereals, dried pulses, oilseed crops, potatoes and temporary grasses in 2016 Final statistics | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ![]() ![]() |
|
I korta drag
Lägre spannmålsskörd än 2015
Den totala spannmålsskörden
uppgick till närmare 5,5 miljoner ton under 2016. Den är 11 % mindre
än föregående års ovanligt stora skörd och 3 % större än genomsnittet för
de senaste fem åren. Höstveteskörden som var rekordstor 2015 svarar för den
största delen av årets minskning, med 0,5 miljoner ton lägre totalskörd.
Totalskördarna av råg, vårkorn och höstrågvete är också betydligt lägre än
föregående år. Minskad raps- och rybsskörd
Totalskörden av raps och rybs har beräknats till 268 500
ton, vilket är 25 % mindre än föregående års resultat och 15 % mindre
än femårsgenomsnittet. Minskningen är en följd av att både hektarskörden och
odlingsarealen av höstraps minskade. Hög hektarskörd av ärter
Ärterna har ofta gett bra
skörd per hektar, även om det också förekommit missväxt. På riksnivå tangerar
hektarskörden av ärter tidigare rekordnivåer. Totalskördarna av ärter och
åkerbönor uppgick till 92 700 ton respektive 103 900 ton. Hög skörd för stärkelsepotatisen
Den svenska skörden av matpotatis har beräknats till 551 500
ton år 2016. Det är 5 % högre än 2015 års slutliga skörd. Den främsta
orsaken till den ökade totalskörden är att arealen matpotatis ökade och det innebär
en återhämtning jämfört med fjolårets rekordlåga totalskörd. Den totala skörden
för potatis för stärkelse beräknas till 309 800 ton, vilket är 12 % högre
än föregående års resultat. Lägre vallskörd än 2015
Den totala bärgade skörden av slåttervall har beräknats till 4 733 700 ton vilket är 12 % lägre än 2015 års skörd. Minskningen beror delvis på en mindre areal slåttervall. Hektarskörden omräknad i hövikt med 83,5 % torrsubstans beräknades till 5 880 kilo per hektar för riket som helhet, vilket är i nivå med föregående år. |