Pressmeddelande från Jordbruksverket
2000-07-07
Svenskarna konsumerade livsmedel för 151 miljarder
Under 1999 uppgick värdet av konsumtionen av livsmedel
till drygt 151 miljarder kr, vilket är en ökning med
2,3 procent jämfört med 1998. Volymmässigt ökade
konsumtionen med 1,3 procent. Konsumtionen av bl.a. bröd
och spannmålsprodukter, kött, grönsaker, glass
och läsk ökade volymmässigt, medan konsumtionen
av smör, margarin, choklad och konfektyrvaror minskade. Det
visar Jordbruksverkets årliga beräkningar av livsmedelskonsumtionen
i Sverige.
Konsumtionsvärdet under 1999 för enbart livsmedel (inkl.
folköl men exkl. alkoholhaltiga drycker och tobak) var drygt
151 miljarder kr, dvs. 3,4 miljarder kr eller 2,3 procent högre
än motsvarande värde 1998. Denna ökning av konsumtionsvärdet
kan förklaras med en genomsnittlig prisökning på
1 procent och en total volymökning på 1,3 procent.
Beträffande konsumtionen per person under 1999 kan följande
nämnas:
- Konsumtionen av griskött beräknades 1999 till 35,9
kg per person därmed bröts den under 1990-talet stadiga
konsumtionsökningen. Konsumtionen minskade med drygt 3 procent
jämfört med 1998. Konsumtionen av nöt- och kalvkött
ökade däremot med drygt 5 procent till 21,6 kg
per person.
- Konsumtionen av lättmjölk och standardmjölk
har minskat under en följd av år. 1999 beräknades
konsumtionen till 21,5 respektive 38,1 liter per person, en minskning
med 2,3 respektive 4,3 procent jämfört med 1998. Samtidigt
fortsatte konsumtionen av mellanmjölk att öka och beräknades
till 49,4 liter per person 1999, en ökning med 0,4 procent
jämfört med 1998.
- Konsumtionen av smör har fortsatt att minska och beräknades
till 1,3 kg per person 1999, även konsumtionen av hushållsmargarin
och lättmargarin minskade under 1999. Totalt konsumerades
14,2 kg smör och margarin per person, en minskning med 6,6 procent
jämfört med 1998.
- Konsumtionen av kaffe var oförändrad under 1999
i förhållande till året innan och beräknades
till 7,5 kg per person. Konsumtionen av choklad och konfektyrvaror
sjönk något och beräknades till 12 kg per person.
- Konsumtionen av glass ökade under 1999 med drygt 2 procent
jämfört med 1998 och beräknades till 13 liter per
person. Tidigare under 1990-talet har konsumtionen legat omkring
14 liter per person.
- Konsumtionen av läskedrycker och mineralvatten ökade
under 1999 med knappt 8 procent jämfört med året
innan och beräknades till drygt 83,5 liter per person.
Kontaktpersoner:
Ulf Svensson, handläggare statistikenheten, tel 036-15
50 74
Monica Eidstedt, handläggare statistikenheten, tel 036-15
58 73
Rapport 2000:13 "Konsumtionen av livsmedel m.m. 1996-1999"
kan beställas från Jordbruksverket, tel 036-15 51 75,
fax 036-34 04 14. Priset är 100 kr exklusive
moms.
© Jordbruksverket 2000, senast ändrad 2000-07-07.
Ansvarig för sidan: Informationsenheten.
| 
|