Pressmeddelande från Jordbruksverket
1998-09-09
Under perioden januari-maj 1998 exporterade Sverige jordbruksvaror och livsmedel för 7,7 miljarder kronor vilket innebar en värdeökning med 1 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Exporten av vissa mindre bearbetade jordbruksvaror som spannmål, griskött, smör och mjölkpulver minskade medan exporten av förädlade livsmedel ökade med 9 procent.
Dessa siffror kom fram vid en fördjupad analys av varför exportökningen av jordbruksvaror och livsmedel stagnerat under de första månaderna 1998. Analysen visar att exportutvecklingen varierar kraftigt mellan olika produkter. Värdeökningen på 1 procent för livsmedelsexporten under årets fem första månader är låg i förhållande till den 24-procentiga exportökningen under hela 1997. Det är framförallt den minskade exporten av ett antal mindre bearbetade jordbruksvaror som påverkat exportutvecklingen negativt. Exporten av griskött minskade exempelvis värdemässigt med 23 procent. Den exporterade kvantiteten minskade dock inte i samma omfattning. En förklaring till den negativa utvecklingen för grisköttsexporten är bland annat att Danmark till följd av Asienkrisen riktat en större del av sin export mot EU-marknaden. Detta har lett till en prispress på griskött. Värdet av spannmålsexporten minskade med 25 procent. Denna minskning förklaras främst av att stora volymer gått till intervention samt att exporten senarelagts under 1998.
Den positiva utvecklingen för förädlade
livsmedel beror på exportökningar för ett stort
antal produkter. Ett exempel är ost där det skett en
stark exportutveckling under januari-maj 1998. Den offentliga
statistiken är bristfällig på området då
uppgifterna för 1997 inte omfattar all faktisk export av
ost. Mejerinäringen uppskattar dock värdeökningen
under den aktuella perioden till närmare 50 procent. Ostexporten
till Finland, Grekland och Ryssland ökade mest.
Exporten av beredda köttprodukter ökade med 11 procent,
ett resultat av bland annat en ökad export av grisköttsprodukter
till Storbritannien. En annan produktgrupp som ökade relativt
kraftigt var sockerkonfektyrer. Den värdemässiga ökningen
på 21 procent förklaras av en ökad export av gelégodis
till bland andra Finland och USA. Bakverk och bröd, glassvaror,
såser, malt och vodka är andra exempel på produkter
där exporten ökat under årets fem första
månader. Detta betyder att exporten av förädlade
produkter uppvisat en starkare utveckling under perioden än
den totala varuexporten som ökade med 6 procent.
Ett mer utförligt underlag om utvecklingen
av "Sveriges handel med jordbruksvaror och livsmedel under
perioden januari-maj 1998" kan beställas av Kristina
Olofsson, se nedan.
Kontaktpersoner:
Håkan Loxbo, chef internationella
enheten, tel 036-15 58 69
Kristina Olofsson, internationella enheten, tel 036-15 59 11
© Jordbruksverket 1998, senast ändrad 1998-09-09. Ansvarig för sidan: Informationsenheten | ![]() ![]() |