Version: 3.1.5 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.5 Tid: 20201006-1427 |
Införsel är att ta in foder till Sverige oavsett om det kommer från ett annat land inom EU eller om det importeras. Import är införsel från ett land utanför EU.
Du får föra in foder för användning till egna djur utan någon särskild anmälan eller registrering oavsett om det handlar om införsel från EU eller import. Observera dock att om du importerar finns det inga garantier för att fodret är tillverkat i enlighets med EU:s regler eller till exempel att eventuella fodertillsatser är godkända att använda inom EU.
Du som för in foder och distribuerar det på den svenska marknaden betraktas som foderleverantör och ska anmäla din verksamhet till Jordbruksverket. Detta gäller om du för in foder från EU, importerar från länder utanför EU, eller om du importerar foder för användning till egna djur. Du ska göra din anmälan före det första importtillfället.
Anmäl din verksamhet, det vill säga din foderanläggning via blankett, den finns under rubriken Blanketter.
Vid införsel, det vill säga både från EU och import från tredje land, ansvarar du som tar in fodret i landet för att det är säkert. Hur du säkerställer detta ska framgå av ditt HACCP-baserade egenkontrollprogram.
Med HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points, på svenska faroanalys och kritiska styrpunkter) avses ett system för systematisk kartläggning, bedömning och kontroll av faror i foderkedjan. En foderföretagare är skyldig att upprätta och följa ett sådant system.
Det är du som foderleverantör som ansvar för att produkten uppfyller kraven i regelverken för foder. Du som importerar foder har ett särskilt ansvar.
Läs vidare på sidan om Import av foder.
Vissa foderråvaror, till exempel sojamjöl, sojabönor, rapsmjöl och majsglutenmjöl, etc. och foderblandningar till livsmedelsproducerande djur måste analyseras avseende aflatoxin och/eller salmonella. En sammanfattning av vad som gäller för kontroller vid införsel av foder hittar du i dokumentet ”Salmonellareglerna kring införsel av foder till Sverige” samt i kapitel 4 i Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om foder.
Hö får föras in från andra EU-länder, Norge, Island och Schweiz utan restriktioner. Från länder utanför EU som anges i EU:s bestämmelser om Importkontroll av animaliska produkter får hö tas in under särskilda villkor. Höet ska ha lagrats minst två månader före införseln.
Du som för in foderblandningar till nötkreatur, ren, gris eller fjäderfä från ett annat land måste för varje sändning kunna visa dokumentation på att provtagning för salmonella genomförts. För partier på upp till 100 ton ska minst 80 delprov ha tagits, som slås samman tio och tio till totalt 8 analysprover. En sammanfattning av vad som gäller för kontroller vid införsel av foder hittar du i dokumentet ”Salmonellareglerna kring införsel av foder till Sverige” samt i kapitel 4 i Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om foder.
Du som för in foderblandningar till mjölkkor från ett annat land måste för varje sändning kunna visa dokumentation på att provtagning för aflatoxin genomförts. Du kan läsa mer om kraven för provtagning för aflatoxin i Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om foder (kapitel 4).
I de fall där lagstiftningen inte anger detaljkrav på provtagning för den produkt du för in ska du själv efter en riskbedömning avgöra vilka analyser som bör göras på fodret. Du kan läsa mer om detta i kapitel 4 i Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om foder.
Om du ska marknadsföra foder inom EU gäller särskilda märkningsbestämmelser. Produkter som ska säljas vidare måste vara märkta på det officiella språket/en i mottagarlandet. Foder som marknadsförs inom Sverige måste vara märkt på svenska.
Det finns ett registreringskrav på alla foderanläggningar inom EU och du kan kontrollera om den EU-anläggning du tänker föra in foder från finns med på den här listan över foderanläggningar.
För vissa typer av foderanläggningar krävs godkännande. Detta gäller till exempel vid foder innehållande läkemedel, vissa tillsatser, fiskmjöl eller blandning av fett. Det gäller också vid tillverkning av sällskapsdjurfoder.
Vissa vegetabiliska råvaror, till exempel jordnötter, ska enligt EU-lagstiftningen passera veterinär gränskontroll vid import från länder utanför EU.
Här kan du läsa mer om vad som gäller för importkontroll av vegetabiliska råvaror.
Om fodret innehåller animaliska beståndsdelar krävs veterinär gränskontroll och fodret måste komma från ett godkänt avsändarland.
Här hittar du mer information om foder med animaliska råvaror.
Mer information
Blanketter
Sidan senast uppdaterad: 2020-12-01
http://djur.jordbruksverket.se/18047.html