Version: 3.1.8 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.8 Tid: 20210205-0914 |
Villkorad läkemedelsanvändning innebär att en lantbrukare under vissa förutsättningar kan ha läkemedel hemma och inleda behandling själv om vissa särskilt bestämda symtom uppstår.
Syftet är att mjölkföretagens arbete ska förenklas och utvecklas genom att vissa behandlingar kan utföras direkt då djuret insjuknar. Veterinärens kunskaper ska utnyttjas till att instruera och följa upp de som behandlar. Han eller hon ska vid de återkommande besöken arbeta för att hålla djuren friska. Mer arbete ska alltså läggas på sjukdomsförebyggande arbete, som bidrar till att behovet av läkemedel minskar.
Är du intresserad av att ha villkorad läkemedelsanvändning så är ett första steg att se till att de personer som ska utföra behandlingarna i besättningen har rätt utbildning. Ta även kontakt med den veterinär du önskar och hör om han eller hon är intresserad.
Om veterinären vill ha villkorad läkemedelsanvändning i din besättning kommer han eller hon att kontrollera att besättningen ligger under de gränsvärden som gäller för att det ska vara tillåtet. Gränsvärdena är för:
Om besättningen klarar baskraven så bokar veterinären in ett besök. Han eller hon går då igenom besättningen och fyller i en djurskyddsdeklaration. Denna är till för att veterinären ska få en översiktlig bild över besättningen. Om besättningen blir ”underkänd” på någon punkt på djurskyddsdeklarationen så kan inte den villkorade läkemedelsanvändningen påbörjas just då. I så fall är det lämpligt att du tillsammans med veterinären gör en plan för att åtgärda bristerna och att du återkommer när det är klart.
Du hittar djurskyddsdeklarationen under Mer information.
Om besättningen blir ”godkänd” på djurskyddsdeklarationen så ska du och veterinären göra en skriftlig överenskommelse om villkorad läkemedelsanvändning. Veterinären kommer sedan att skriva en instruktion som beskriver hur det ska gå till, när du får sätta in behandling och hur du ska göra då. Den ska även noggrant beskriva användning och hantering av läkemedlen.
Utifrån besättningens storlek bestäms hur ofta veterinären ska besöka din besättning. För en mycket stor besättning ska veterinären komma varje vecka, och för en liten besättning var tredje vecka. Det kan gå att få utökade besöksintervall.
Besättningsstorlek | Normalt intervall | Utökat intervall |
---|---|---|
Medelkoantal <100 | Var 3:e vecka | Var 6:e vecka* |
Medelkoantal 100-250 | Varannan vecka | Var 4:e vecka* |
Medelkoantal >250 | Varje vecka | Varannan vecka* |
*Kriterier för att få utökade intervall har fastställts i ett beslut av Jordbruksverket. Du hittar dem under Bestämmelser.
Du som ska sätta in behandlingar på djuren måste gå en utbildning i ViLA. Utbildningen arrangeras av olika organisationer och även av en del veterinärer och ska vara minst 10 timmar lång.
När du har villkorad läkemedelsutbildning ska du gå en vidareutbildning vartannat år. Denna vidareutbildning kommer att kunna hållas på din gård.
Det finns vissa nyckeltal som din besättning måste. Nyckeltalen är:
Vid villkorad läkemedelsanvändning i mjölkproducerande nötbesättningar kan du använda e-tjänsten ViLA för journalföring. Tjänsten ger sedan din veterinär enkel tillgång till de uppgifter han eller hon behöver för att rapportera djursjukdata. Detta minskar administrationen avsevärt jämfört med om du för journal på papper.
Tjänsten ska fyllas i av dig som har djuren. Först fyller du i dina och ViLA-veterinärens uppgifter. Du behöver veterinärens namn, veterinärnummer, personnummer och mobiltelefonnummer. Mejladress är valfritt men underlättar i kommunikationen. Du fyller därefter i vilka läkemedel som finns på gården sedan tidigare, och vad som har blivit utskrivet nu. Sedan är grunduppgifterna färdiga. Har du inte ett sjukt djur just då kan du logga ut och logga in igen när det är dags att skriva in en behandling.
När ett djur sedan blir sjukt och behandling sätts in så fyller du i uppgifter om djuret, behandlingen och vem som har utfört den.
När ett veterinärbesök närmar sig, eller oftare om du så vill, så signerar du med e-legitimation. Det är viktigt att du använder funktionen att spara det du har skrivit in som en pdf så att du kan skriva ut den eller spara den på datorn som journalföring. När du har signerat går ett meddelande automatiskt iväg till veterinären via sms eller mejl om att det finns en färdig journal. Veterinären kan då granska behandlingarna och sedan signera. I och med att veterinären signerar så skickas djursjukdata per automatik till Jordbruksverket.
E-tjänst
Mer information
Bestämmelser
Sidan senast uppdaterad: 2021-02-02
http://djur.jordbruksverket.se/amnesomraden/djurhalsopersonal/lakemedelfordjur/villkoradlakemedelsanvandning/lantbrukare.4.218188e015010d7dc8dd745c.html