Version: 3.1.5 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.5 Tid: 20201006-1427 |
Funderar du på att skaffa hund? När du bestämt dig är det viktigt att du gör det på rätt sätt. Ta reda på vad som behövs för att du och din nya vän ska få bästa möjliga förutsättningar för ett bra liv tillsammans. På den här sidan finns information som kan hjälpa dig.
Undersök hundens bakgrund noggrant. Köp inte en hund som förts in i Sverige på olagligt sätt. En sådan hund kan föra med sig sjukdomar som du och din familj kan drabbas av. Den kan också ha behandlats illa och på ett sådant sätt att den får svårt att anpassa sig till ett normalt hundliv.
Om du är osäker – läs igenom råden på den här sidan. Har du frågor kan du kontakta vår kundtjänst. Du kan också be din veterinär hjälpa dig att kontrollera alla dokument innan du köper en hund.
Det har blivit allt vanligare att hundvalpar som annonseras ut på internet har smugglats till Sverige med bristfälliga eller inga dokument, från länder där hundvalpar av olika skäl är billiga att köpa. Alltför många köpare litar på säljarens ord och köper spontant en gullig hund som verkar okej, men som i själva verket saknar de vaccinationer och dokument som krävs. Att det är en smuggelhund framgår förstås inte i annonsen eller när köpet görs upp.
Om säljaren inte vill gå med på något av villkoren ska du inte köpa hunden, även om du ömmar för den. Låt inte säljaren lura dig att det är fult att begära korrekta handlingar, eller att det är att misstro säljaren. Det är självklart för alla seriösa säljare av såväl rasrena som blandrashundar att uppfylla de villkor som gäller.
Säljaren är ofta duktig och vet hur den ska göra för att få köparen att gå med på köpet. Du kanske inte inser att du blivit lurad förrän vid första besöket hos veterinären då du blir tillfrågad om djurets bakgrund och köpehandlingar.
Handeln med smugglade hundar kommer att finnas så länge det finns människor som köper dem. Det bästa sättet att stoppa detta är att inte köpa de smugglade djuren. Det är straffbart att köpa en insmugglad hund.
Smuggelhundar föds ofta upp under hemska förhållanden och hanterats illa på vägen till försäljning. De förvaras ofta i trånga utrymmen under transporten, utan tillsyn och mat. Det skapar mycket lidande för hunden. Den stress som hunden utsätts för under transporten kan göra att den blir mer mottaglig för sjukdomar.
Det är olagligt att sälja valpar innan de nått 8 veckors ålder. I många fall har smugglade hundar skiljts från sin mamma alldeles för tidigt. Valpar som tas för tidigt från sin mamma kan få hälso- och beteendeproblem.
Alla hundar som bor i Sverige ska märkas och registreras i Jordbruksverkets centrala hundregister. Du kan enkelt använda vår e-tjänst för att registrera, ändra och se dina uppgifter.
Hundregistret är ett register över alla hundar och vem som äger och ansvarar för dem. Det finns en lag om att alla hundar ska märkas och att det ska finnas ett register över både hundar och hundarnas ägare.
Registret skapades på grund av problem med aggressiva och farliga hundar. Syftet är att det ska vara lätt att se var någonstans en hund hör hemma.
Registrera din hund i Hundregistret
När du skaffat hund är det mycket du behöver känna till kring hur du ska sköta den. Läs mer om det på våra webbsidor om hundar.
Läs mer om att skaffa hund hos Tullverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Länkar finns under Mer information.
Sidan senast uppdaterad: 2021-01-11
http://djur.jordbruksverket.se/10527.html