Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Version: 3.1.3
Inloggad som  | Logga ut
Mina Sidor: Version: 3.1.3 Tid: 20200213-1514

VRE, antibiotikaresistenta bakterier som förekommer hos djur

Vankomycinresistenta enterokocker (VRE) är viktig orsak till sjukhusrelaterade infektioner, både i Sverige och i övriga världen.

Enterokocker är en grupp tarmbakterier som blivit allt vanligare som orsak till sjukhusförvärvade infektioner, såsom urinvägsinfektioner, sårinfektioner och blodförgiftning (sepsis). Dessa bakterier sprids lätt i en sjukhusmiljö då de är naturligt resistenta mot en rad vanliga antibiotika och att de har förmåga att utveckla resistens mot alla kända antibiotika.

VRE har hittats på svenskt kycklingkött och utomlands finns VRE hos ett flertal livsmedelsproducerande djur. I till exempel Norge och Danmark är det vanligt att VRE finns i kycklinguppfödningar. Det finns dock idag inga fall av VRE hos människa i Sverige som kan kopplas till svensk slaktkyckling.

Att VRE förekommer bland lantbrukets djur är ett arv från den tid då det tillväxtbefrämjande antibiotikumet avoparcin användes. Avoparcin har i Europa inte använts sedan 1997 och i Sverige upphörde användningen redan innan all användning av tillväxtbefrämjande antibiotika stoppades 1986.

Läs mer om VRE hos människor och djur i länkarna till höger.

Kundtjänst

Vi har öppet helgfria vardagar

   måndag–torsdag 8.00–16.30

   fredag 8.00–16.00

0771-223 223

Fråga oss via webbenlänk till annan webbplats

Skicka e-post

Fråga oss via webben