Version: 3.1.5 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.5 Tid: 20201006-1427 |
Hygienreglerna gäller oavsett om du har en anläggning med livsmedelsproducerande djur eller om du exempelvis har en kennel eller ett häststall eller någon annan djurhållning. Ett undantag från dessa regler är djurhållning som bedrivs i privat bostad.
Det är mycket viktigt att alla som har djur eller arbetar med, alternativt besöker verksamheter där det finns djur, försöker förebygga att smittspridning sker både mellan djur och mellan djur och människor. Detta medverkar även till att minska risken för uppkomst av antibiotikaresistens - friska djur behöver inte antibiotika.
Om du har en besöksverksamhet ska du ta del av särskilda regler. Läs om hygienregler för besöksverksamhet.
Det är viktigt att känna till hur smitta kan spridas mellan djur och mellan djur och människor. Kunskapen gör att du kan minska risken att du och din familj, personal, andra personer som är på anläggningen för att utföra olika arbeten eller andra besökare utsätts för smittrisker. Smitta kan spridas via djuren eller via vissa produkter exempelvis obehandlad mjölk (inte uppvärmd eller pastöriserad) eller genom att smittämnen sprids via förflyttning/handel med djur.
För samtliga djurhållare finns krav på att medverka till att minska risken för spridning av smitta mellan djur och människor. Möjlighet till handtvätt med tvål och vatten samt handdesinfektion ska finnas och samtliga personer som vistas i anläggningen bör även uppmanas att tvätta och desinficera händerna både före och efter djurkontakten eller vistelse i anläggningen. Enbart handdesinfektion räcker inte för att avdöda vissa smittämnen och handsprit saknar effekt om händerna är synligt smutsiga eller kladdiga.
Du kan läsa mer om kraven för dig som djurhållare under Allmänna hygienregler för samtliga djurhållare.
Sidan senast uppdaterad: 2020-05-26
http://djur.jordbruksverket.se/15701.html