Version: 3.1.8 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.8 Tid: 20210205-0914 |
Som djursjukskötarstudent vid Sveriges Lantbruksuniversitet kan du under vissa förutsättningarna arbeta inom djurens hälso- och sjukvård. Vad du får göra beror på hur långt du har kommit i din utbildning.
När du har gått ut årskurs ett och klarat samtliga kurser kan du få ett intyg från SLU att du är godkänd på grundkurs i läkemedelshantering och du får då arbeta som djurvårdare enligt undantag på nivå 2. Du kan läsa mer om vad du får göra då på sidan om djurvårdare. Detta får du göra utan att ansöka om det hos Jordbruksverket. Däremot ska du kunna visa upp intyg på att du har gått kurs i läkemedelshantering för arbetsgivare eller kontrollmyndighet som bevis för att du har rätt att arbeta som djurvårdare enligt undantag på nivå 2.
När du har gått ut årskurs två och klarat samtliga kurser finns det två alternativ om du vill arbeta inom djurens hälso- och sjukvård:
Du kan arbeta som djurvårdare enligt undantag på nivå 3. Du kan läsa mer om vad du får göra då på sidan om djurvårdare. Detta får du göra utan att ansöka om det hos Jordbruksverket.
Med detta alternativ får du arbeta som djursjukskötare med särskilt tillstånd från Jordbruksverket. Du måste ha klarat alla kurser och moment för att få särskilt tillstånd - vi ger inga undantag från detta. En ytterligare förutsättning för att få särskilt tillstånd att arbeta som djursjukskötare är att du arbetar som anställd i en verksamhet som en veterinär ansvarar för.
Som tillförordnad djursjukskötare har du formell kompetens att göra samma saker som en legitimerad djursjukskötare. Det är dock viktigt att du även har reell kompetens. Den formella kompetensen är den teoretiska kunskap du hittills har fått under utbildningen och den reella kompetensen är det som du rent praktiskt behärskar. Du tillhör alltså djurhälsopersonalen och omfattas inte längre av behandlingsförbudet.
Du har eget ansvar för det du gör i ditt arbete. Du kan också prövas av ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård om något skulle gå fel vid en behandling. Ansvaret gäller även om en kollega eller chef har beordrat dig att utföra behandlingen. Även i övrigt ska du följa regler om journalföring, intygsskrivande, rapportering, tystnadsplikt och anmälningsplikt.
Tänk på att vi måste ha din ansökan minst två veckor innan du ska börja arbeta. Eftersom du inte kan skicka in en komplett ansökan innan du har fått besked från skolan att du har klarat alla kurser kan du alltså inte ha en anställning som börjar förrän tidigast två veckor efter att du kommer att få beskedet från skolan (förutsatt att vi får din ansökan samma dag som du får beskedet från skolan). Du måste alltså ha fått beslutet från oss innan du börjar arbeta, men du kan ha introduktion i väntan på att beslutet blir klart. Vi skickar beslutet till den adress som du har uppgett på ansökan.
Det beslut du får kommer att gälla i 16 månader och under denna tid kan du arbeta hos olika arbetsgivare i den omfattning du vill och du behöver inte ansöka på nytt hos oss om du får en ny anställning. Observera att det särskilda tillståndet bara gäller de perioder som du dessutom är anställd i en verksamhet för vilken en legitimerad veterinär ansvarar. Utan sådan anställning får du alltså inte utöva djursjukskötaryrket. Det går inte att få något nytt beslut om att arbeta på särskilt tillstånd efter att dessa 16 månader har tagit slut.
Ansökan om särskilt tillstånd gör du hos Jordbruksverket på blanketten Ansökan – särskilt tillstånd att utöva veterinäryrket respektive djursjukskötaryrket .
Innan du skickar in din ansökan måste du betala en ansökningsavgift på 250 kronor. Du betalar avgiften via Jordbruksverkets webbutik. Du hittar länken Avgift ansökan om särskilt tillstånd att arbeta som veterinär respektive djursjukskötare under Blanketter. När du betalar får du ett ordernummer som du ska ange på ansökningsblanketten. Den finns också under Blanketter.
Du skickar din ansökan till Jordbruksverket, Internationella frågor och djurhälsopersonalenheten, 551 82 Jönköping eller via e-post. Se till att alla papper du skickar in är tydliga om du ansöker per e-post. Vi måste kunna läsa alla dokument i ansökan för att kunna göra vår bedömning. Om vi anser att kvaliteten är för dålig kommer du att behöva skicka in ansökan igen och då kommer tiden för handläggningen att bli längre.
Sidan senast uppdaterad: 2019-08-29
http://djur.jordbruksverket.se/24227.html