Version: 3.1.8 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.8 Tid: 20210205-0914 |
På denna sida finns det information om några av de saker du måste tänka på i ditt arbete som djurhälsopersonal. Denna information är inte heltäckande utan det är viktigt att du även läser i lagstiftningen vad som gäller. Den lagstiftning som ligger till grund för dessa sidor är:
Dataskyddsförordningen som började gälla den 25 maj 2018 påverkar inte reglerna som gäller för journalföring. Du ska även fortsättningsvis spara journalerna i minst 5 år. Om du vill veta mer om vad som gäller för dataskyddsförordningen finns information under Bestämmelser.
Du ska föra journal i direkt anslutning till konsultationen eller besöket. Du ska även föra journal över rutinbehandlingar såsom en normalskoning. Till journalen hör även röntgenbilder, remisser, remissvar, analysuppgifter från laboratorier och liknande samt andra dokument eller datafiler som har medicinsk anknytning till djuret.
Du får bara skriva journal på svenska. Tänk även på att vara noggrann så att det du skriver kan läsas och förstås av andra. Om du skulle bli anmäld till ansvarsnämnden ligger journalen till grund för deras bedömning. Du får inte göra det du skrivit in i journalen oläsligt, behöver du rätta en oriktig uppgift så drar du ett streck över det felaktiga men ser till att det fortfarande går att läsa allt som står. Sedan kan du skriva in rättelsen som också ska undertecknas och dateras av dig.
Journaler ska bevaras i minst fem år, räknat från dagen för det sista införandet.
Det finns inga bestämmelser om i vilken form journalen ska föras, men den ska föras på ett sådant sätt att du kan ta fram uppgifter om en viss konsultation. Det är alltså tillåtet att föra journal på papper eller i ett journaldatasystem, bara alla krav uppfylls.
Journalen ska när det är möjligt innehålla följande uppgifter
För varje undersökning och behandling ska du ange följande i journalen
Vid behandling med läkemedel ska journalen dessutom innehålla uppgifter om
Fullständiga bestämmelser om intygsskrivning finns i 6 kap. Statens Jordbruksverkets föreskrifter (SJVFS 2019:25) och allmänna råd om skyldigheter för djurhållare och personal inom djurens hälso- och sjukvård (saknr D8 och saknr L41).
Det ska tydligt framgå av intyget varför det upprättas och på vems uppdrag. När du utfärdar intyg ska du vara opartisk och får inte ha något ekonomiskt intresse i det som intyget avser eller i något företag som berörs av intygandet.
I intyget ska du beskriva vilka utredningar och undersökningar som utgör underlaget för intyget samt uppgift om när och var dessa genomfördes. Du ska ha tillräcklig kännedom om det du intygar. Om du baserar ditt intyg på ett annat intyg ska du ha det andra intyget tillgängligt. Av ditt intyg ska det då framgå vilket intyg ditt intyg har baserats sig på.
Du får inte utfärda intyg på ett språk som du inte har tillfredsställande kunskaper i om det inte finns en översättning bifogad till intyget. Det är inte heller tillåtet att underteckna ett blankt eller ofullständigt ifyllt intyg. Intyg ska innehålla datum, din underskrift, namnförtydligande och titel. Du ska spara en kopia av intyget. Om du använder ett färdigt intygsformulär ska du fylla i alla markerade platser för uppgifter. Om det finns uppgifter du inte kan ange ska du markera detta med ett streck. En avslutad beskrivning ska följas av ett långt streck. Du ska signera eventuella ändringar du gör i intygsformuläret.
Du som tillhör djurhälsopersonalen har tystnadsplikt i din yrkesutövning. Tystnadsplikten omfattar även dem som arbetar tillsammans med dig till exempel djurvårdare, praktikanter och hovslagare utan godkännande. Därför är det viktigt att du informerar dem om vad det innebär. Att ha tystnadsplikt innebär att du inte får berätta om eller använda dig av information som rör dina kunders drifts- och affärsförhållanden. Givetvis får den personal som är direkt involverad i vården av djuret diskutera behandlingen i syfte att ge så god och säker vård som möjligt.
Du är skyldig att anmäla till länsstyrelsen när du i din yrkesutövning misstänker att djur inte hålls eller sköts på rätt sätt.
Du är skyldig att anmäla vissa smittsamma sjukdomar.
Sidan senast uppdaterad: 2021-02-12
http://djur.jordbruksverket.se/5014.html