Version: 3.1.8 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.8 Tid: 20210205-0914 |
Som veterinär kan du bli specialist inom följande områden
För att Jordbruksverket ska kunna godkänna dig som specialist måste du gå en särskild utbildning. Specialistutbildningen omfattar en basutbildning som består av tre års handledd tjänstgöring på en utbildningsplats som Jordbruksverket har godkänt samt en sidoutbildning som består av kurser, litteraturstudier och skriftligt vetenskapligt arbete. Utbildningen avslutas med en examination.
Längst ner på sidan hittar du länkar till utbildningsplanerna för de olika specialistutbildningarna.
För att få påbörja en specialistutbildning måste du ha svensk veterinärlegitimation och i vissa fall måste du även ha arbetat inom det aktuella området i ett antal år innan du börjar utbildningen.
Om du vill börja en utbildning till specialist ska du ansöka om det till Jordbruksverket. Ansökan görs på blanketten som du hittar till höger. I ansökan ska du ange önskad utbildningsplats samt önskad handledare. Du kan påbörja utbildningen tidigast det datum som din ansökan har registrerats hos Jordbruksverket. När vi har godkänt ansökan får du ett skriftligt beslut om detta.
Om du senare vill byta utbildningsplats eller handledare ska du skicka en ansökan om detta till Sveriges Veterinärmedicinska Sällskap (SVS).
När du har gått hela utbildningen och klarat examen kan du ansöka hos Jordbruksverket om godkännande som specialist. Ansökan om godkännande som specialist gör du elektroniskt via Jordbruksverkets e-tjänst Ansökan om specialistgodkännande för veterinärer.
Du kommer att behöva ladda upp och bifoga en digital kopia på ditt diplom från utbildningen. Du kan skanna in ditt dokument eller ta en bild av det med till exempel en mobilkamera. Vi måste kunna läsa alla dokument i ansökan för att kunna göra vår bedömning. Det är därför viktigt att digitala kopior är tydliga och läsbara. Om vi anser att kvaliteten är för dålig kommer du att behöva skicka in dokumenten på nytt och då kommer tiden för handläggningen att bli längre.
Ansökningsavgiften är för närvarande 700 kronor. Du betalar i slutet av ansökan med antingen Visa eller MasterCard.
Tänk på att uppgifterna inte sparas i blanketten. Det innebär att om du inte gör klart ansökan vid ett tillfälle får du vara beredd på att på nytt fylla i samtliga uppgifter och ladda upp de dokument som krävs.
För att kunna bli godkänd utbildningsplats ställs det lite olika krav beroende på vilken specialistinriktning det gäller. Vilka de olika kraven är hittar du i 7 kap 16 § i Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om behörigheter för djurhälsopersonal.
Om du vill ansöka om att din veterinärklinik/djursjukhus ska bli godkänd utbildningsplats ska du göra det till Jordbruksverket på den blankett som du hittar till höger.
Specificerade kunskapskrav inom:
Riktlinjer för examination: hund och katt, häst, nötkreatur och gris – Bilaga 3 till utbildningsplaner för specialistkompetens i sjukdomar hos hund och katt, häst, nötkreatur respektive gris
Riktlinjer för examination: livsmedelshygien – Bilaga 3 till utbildningsplan för specialistkompetens i livsmedelshygien
Sidan senast uppdaterad: 2019-08-23
http://djur.jordbruksverket.se/6375.html