Version: 3.1.5 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.5 Tid: 20201006-1427 |
På den här sidan kan du läsa om:
Ett land utanför EU där rabiessituationen bedöms vara okontrollerad eller omöjlig att bedöma är ett så kallat icke listat land.
Observera att om landet saknar ett så kallat handelsgodkännande går det inte att föra in djuret till EU som handelsdjur. Till höger finns en förteckning över vilka icke listade länder som har ett handelsgodkännande.
Kraven som listas nedanför gäller då du importerar en hund, katt eller iller från ett icke listat tredje land med handelsgodkännande.
Handelskrav ställs på:
Checklista
För att få föra in en hund, katt eller iller från ett icke listat land utanför EU måste du först börja med att id-märka ditt djur med ett ISO-mikrochip, också kallat Eurochip. Om djuret kontrolleras vid gränsen och mikrochipet inte är läsligt kan djuret bli avvisat till det land som det kom ifrån.
Vissa djur behöver inte uppfylla kravet på mikrochip. Undantaget gäller djur som har en läslig tatuering som enligt intyg är gjord före den 3 juli 2011. Dessa djur behöver inte märkas om med mikrochip.
Grundvaccination
”Djuret ska vara vaccinerat mot rabies. Den första vaccinationen som bygger upp skyddet kallas grundvaccination, och består av en eller två sprutor. Djuret måste vara id-märkt och minst tolv veckor gammalt för att få en grundvaccination. Vaccinationen ska göras med ett godkänt vaccin i enlighet med kraven i bilaga III till förordning (EU) nr 576/2013. Observera att vaccinet ska vara godkänt i det land där vaccinationen sker och att samma vaccin alltså kan ha olika giltighetstid i olika länder.
Omvaccination
Hur ofta ditt djur måste omvaccineras kan variera mellan olika vaccin och olika länder. När djuret vaccineras fyller veterinären i djurets veterinärintyg med den giltighetstid som gäller för vaccinet i det land djuret befinner sig. Det är för att du måste följa de rekommendationer för omvaccination som vaccintillverkarna har registrerat i respektive land. Samma vaccin kan vara registrerat på olika sätt och kan därför ha olika giltighetstid i olika länder.
Om du vill kunna fortsätta resa med ditt djur måste du se till att djuret omvaccineras senast det datum för sista giltighet som angetts i djurets veterinärintyg.
Försenad omvaccination
Om ett djur omvaccineras efter det att giltighetstiden för föregående vaccination gått ut räknas omvaccinationen som en ny grundvaccination. Då krävs också ett nytt blodprov för kontroll av rabiesantikroppar.
Du ska beställa tid hos en veterinär för att ta ett blodprov för att kontrollera att djuret har tillräcklig mängd antikroppar mot rabies. Provet får tas först då det gått minst 30 dagar efter den senaste rabiesvaccinationen. Tidigare taget prov är inte giltigt och dispens kan inte ges. Om det behövs två vaccinationer som grund så måste du vänta 30 dagar efter den andra vaccinationen innan blodprovet får tas.
Exempel: Grundvaccination togs den 1 mars och den 1 april = blodprov kan tidigast tas den 1 maj. Provet får också tas senare, men vaccinationen måste fortfarande vara giltig.
Blodprovet ska analyseras av ett godkänt laboratorium och måste visa minst 0,5 IU/ml.
Om djuret har revaccinerats korrekt efter blodprovet så krävs inget nytt blodprov för att djuret ska få resa till Sverige.
Det veterinärintyg som krävs för import till EU får inte utfärdas förrän det gått minst tre månader efter det datum då blodprovet för antikroppskontrollen togs. Kontrollera så att inte rabiesvaccinationen går ut under väntetiden.
I de fall det gått mer än 30 dagar mellan vaccinationen och blodprovet så minskar inte väntetiden mellan blodprovet och intygsgivningen. Den är alltid minst tre månader och det kan inte Jordbruksverket ge dispens från.
Undantag från kravet på tre månaders väntetid
Om du ska resa från EU med ett djur som har ett EU-pass till ett icke listat land och tillbaka bör du låta rabiesvaccinera djuret och ta blodprov för antikroppskontroll redan innan djuret lämnar EU. Om vaccinationen och blodprovet är inskrivna i passet innan djuret lämnar EU så kan du resa tillbaka till EU med djuret vid valfri tidpunkt under rabiesvaccinationens giltighetstid utan att vänta tre månader. Om rabiesvaccinationen hinner gå ut så måste du dock skaffa ett veterinärintyg för att få föra tillbaka djuret till EU. Veterinärer i tredje land får nämligen inte föra in uppgifter i EU-pass.
Besiktning
Handelsdjur ska besiktigas av en veterinär inom 48 timmar före avresan till Sverige. Enklast är det om du bokar en tid inom 48 timmar före avresan hos en officiell veterinär (kallas ”official veterinarian” på engelska, men kan ha olika titlar i olika länder) som kan göra besiktningen och utfärda handelsintyget samtidigt. Observera att det enbart är officiella veterinärer som får utfärda handelsintyg.
I vissa länder gör dock de officiella veterinärerna bara dokumentkontroller och inget kliniskt arbete. Om djuret ska resa från ett sådant land så måste du först få det besiktigat inom 48 timmar hos en vanlig veterinär, och sedan boka tid hos en officiell veterinär för att få dokumenten kontrollerade och handelsintyget utfärdat. Ta reda på hur du ska göra i god tid innan du ska ta in ett djur genom att kontakta veterinärmyndigheten i det land där djuret befinner sig.
Handelsintyg
Du ska anlita en officiell veterinär som kontrollerar att djuret uppfyller kraven gällande id-nummer, rabiesvaccination, antikroppskontroll och besiktning.
Den officiella veterinären utfärdar sedan handelsintyget på blankett E9.209 och häftar samman det med id-märkningsintyget, rabiesvaccinationsintyget och blodprovssvaret. Alla de sammanhäftade sidorna ska numreras (till exempel 1(6), det vill säga sidan ett av totalt sex sidor) och referensnumret som står längst upp till höger på handelsintyget ska skrivas på alla sidor. Den officiella veterinären ska slutligen stämpla och signera alla sidor.
Handelsintyget och övriga dokument ska visas upp vid införseln. Handelsintyget är giltigt i tio dagar för transporten till Sverige räknat från datum för utfärdande.
Glöm inte att beställa blanketten
Innan du besöker den officiella veterinären måste du själv beställa blankett E9.209 för handelsintyg. Du kan beställa blanketten hos Jordbruksverket.
Om exportlandet inte accepterar andra länders blanketter så kan landet skapa ett eget intyg efter den mall som finns i EU-beslutet. Kontakta Jordbruksverkets kundstjänst så kan du få länken till beslutet och förlagan via e-post.
Djuret måste föras in i EU via en gränskontrollstation där det ska besiktigas av en gränskontrollveterinär. Du betalar en avgift för att få djuret veterinärbesiktigat. Avgiften är lägre under ordinarie arbetstid på vardagar. Under övrig tid tas en extra jouravgift.
Glöm inte att boka tid
Du måste kontakta gränskontrollstationen och boka tid för besiktningen minst en arbetsdag i förväg.
Om du köper en hund i tredjeland ska du komma ihåg att registrera hunden i det centrala hundregistret senast 4 veckor efter införseln.
Om du köper ett djur som förts in från ett annat land ska de införseldokument som nämns på denna sida följa med djuret. Du ska ska alltså få dessa handlingar av säljaren i original samtidigt som du tar över ansvaret för djuret. Detta är bland annat viktigt för att kunna visa att djuret förts in enligt de bestämmelser som gäller.
Frågor och svar
Sidan senast uppdaterad: 2020-09-14
http://djur.jordbruksverket.se/15107.html