Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Version: 3.1.3
Inloggad som  | Logga ut
Mina Sidor: Version: 3.1.3 Tid: 20200213-1514

EU:s marknadsreglering för frukt och grönsaker

Svensk produktion av frukt och grönsaker

Det finns svenska morötter nästan hela året om


Sveriges självförsörjningsgrad varierar mycket, både mellan olika produkter och under året. Vi är till 90 procent självförsörjande av morötter på årsbasis medan vi däremot bara är självförsörjande av päron till fyra procent. För andra produkter som till exempel isbergssallat, gurka och blomkål är vi i stort sett självförsörjande under en del av året medan vi under en annan del av året inte har tillgång till några svenska produkter alls.

Stor import av frukt och grönsaker


Vi importerar frukt och grönsaker till ett värde av ungefär 10 miljarder kronor om året. Importen omfattar alltså betydligt större värden än den inhemska produktionen. Till stor del handlar det om produkter som inte kan odlas i Sverige, som bananer, paprika och citrusfrukt, men vi importerar också en hel del äpplen och tomater.

De frukter och grönsaker som odlas i Sverige konsumeras också här. Det är endast små kvantiteter som går på export.

Vill du veta mer?


Om du vill ha mer information om produktion, handel, konsumtion och priser i Sverige, EU och i övriga världen så hittar du det i våra marknadsöversikter. Här finns också information om EU:s marknadsregleringar.
Du hittar en beskrivning av den svenska frukt- och grönsakssektorn till höger. I samma dokument finns också den nationella strategin för sektorn.

Kundtjänst

Vi har öppet helgfria vardagar

   måndag–torsdag 8.00–16.30

   fredag 8.00–16.00

0771-223 223

Fråga oss via webbenlänk till annan webbplats

Skicka e-post

Fråga oss via webben