Version: 3.1.8 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.8 Tid: 20210205-0914 |
Den här texten beskriver de kontroller som Jordbruksverket, länsstyrelsen eller kommunen gör på företag och anläggningar för att se till att foder- och livsmedelslagstiftning samt växtskyddsregler följs.
Syftet med offentlig kontroll är att se till att foder- och livsmedelslagstiftningen samt växtskyddsregler efterlevs. Den offentliga kontrollen ska genomföras i alla led i produktionen, bearbetningen och distributionen av
Den offentliga kontrollen ska genomföras av behöriga myndigheter och vara riskbaserad, ändamålsenlig, rättssäker och ge effekt.
Alla foder- och livsmedelsföretagare på alla stadier i livsmedelskedjan kan få offentlig kontroll. Även alla aktörer som omfattas av växtskyddsregler.
Riskbaserade metoder avgör hur många kontroller som ska göras på respektive företag. Hur många kontroller det blir kan bland annat bero på risker förknippade med verksamheten, historik, hur troligt det är att det blir fel (brister) och vilka konsekvenser felen kan få.
Om vi har hittat brister vid en tidigare kontroll så är det mer sannolikt att du kommer att bli kontrollerad igen.
Det kan hända att du får flera kontroller samma år. Det beror på att många olika områden ska kontrolleras och att kontrollanterna är experter på olika områden. Vi gör dock vad vi kan för att samordna kontrollerna.
Kontrollerna ska som huvudregel bära sina egna kostnader. Det innebär att kontrollerna ska vara finansierade med avgifter. Avgiften ska täcka kostnaderna för den offentliga kontrollen och får inte vara högre än myndighetens kostnader. Aktuella kostnader hittar du i föreskrift 2011:30 och föreskrift 2009:13.
Om kontrollanten upptäcker brister vid den första kontrollen och kommer tillbaka för att se att du har rättat till dem behöver du betala för det. Du kan också behöva betala för kontrollen om den görs på grund av att någon annan anmält att det finns brister i din verksamhet eller på din anläggning och det visar sig stämma.
Vissa typer av kontroller föranmäls alltid och andra kan ske utan förvarning.
Om du behöver förbereda dig för kontrollen på något sätt så säger vi till ett par dagar i förväg. Då får du också veta vad vi vill ta del av under kontrollen.
Själva kontrollen tar oftast några timmar. Kontrollanterna utgår i sitt arbete från givna instruktioner och checklistor. De följer de kontrollvägledningar som finns på området samt relevanta regelverk.
Du är skyldig att hjälpa kontrollanterna. Det betyder bland annat att du ska låta dem komma in i alla lokaler och områden som de behöver för att kunna genomföra kontrollen. Du ska också visa upp alla relevanta dokument de vill se.
Efter avslutad kontroll kan kontrollanterna, när det är möjligt, tala om vilka bedömningar som har gjorts direkt på plats. I andra fall behöver kontrollanten invänta exempelvis laboratorieanalyser och resultat från mätningar och kan därför inte säga något i detalj om hur det har gått direkt på plats. Du får alltid en skriftlig rapport efter kontrollen. Hur lång tid det tar innan du får besked beror på vilken typ av kontroll det handlar om och hur mycket efterarbete det är för kontrollanten.
De kontrollanter som kommer till dig är där för att kontrollera att du följer EU-regelverk och svenska lagar, förordningar och föreskrifter. De berättar gärna för dig hur reglerna ser ut och vad du kan göra för att uppfylla dem, men de får inte ge råd om exempelvis hur du ska sköta din verksamhet. Den här gränsdragningen är viktig för att kontrollanterna inte ska hamna i en situation där de ska utvärdera sina egna rekommendationer.
Vad som händer om kontrollanten upptäcker fel beror på vad det är som kontrolleras och hur allvarlig bristen är. Du behöver åtgärda bristerna. Ibland kan kontrollanten komma tillbaka för en extra offentlig kontroll. Ibland kan det bli tal om föreläggande eller sanktion. I sällsynt fall kan en åtalsanmälan bli aktuell.
Om vi upptäcker att du inte följer reglerna är du skyldig att rätta till bristerna. Du behöver också visa för oss att du har gjort det.
I mindre allvarliga fall kan det räcka med att du skickar in fotografier som visar att felet är åtgärdat. Om det gäller mer omfattande brister behöver vi förmodligen göra en uppföljande kontroll (extra offentlig kontroll). Ibland kan vi koppla ett föreläggande, eventuellt med vite, till skyldigheten att rätta till felet. Det betyder att om du inte har rättat felet inom en viss tid så får du betala en avgift. Ibland kan det bli tal om sanktion och i sällsynta fall kan en åtalsanmälan bli aktuell.
Om kontrollen gäller en verksamhet som du behöver särskilt tillstånd eller godkännande för så kan du bli av med det godkännandet om vi upptäcker brister.
Om du begår allvarliga fel kan du bli åtalad. Det kan till exempel handla om försök till bedrägeri.
Sidan senast uppdaterad: 2021-01-18
http://djur.jordbruksverket.se/36353.html