Planering innebär att du gör en riskbedömning av din verksamhet där du identifierar de delar som kan ha störst påverkan på hälsa och miljön.
Fundera över:
- vilka delar av din verksamhet som kan påverka miljön negativt - utgå från eventuell påverkan på luft, mark och vatten samt störningar på omgivningen som buller och lukt.
- om något i din verksamhet förändras som kan påverka miljön – exempelvis utökning av djurantalet, ändrad odlingsinriktning, minskning av spridningsareal.
- hur verksamheten ska arbeta för att hushålla med energi och resurser
- vilka bestämmelser som gäller för din verksamhet och vilken vägledning som finns
- om verksamheten är förberedd för eventuella olyckshändelser kopplade till miljö och hälsa
- om du har anställda: vilka personer som behöver känna till rutiner och eventuellt utveckla sina kunskaper om verksamheten
- om det finns områden där du och eventuellt dina anställda behöver utveckla era kunskaper – exempelvis via utbildningar, mässor, branschtidningar eller via hjälp av rådgivare.
Läs mer om planering av egenkontroll här.