Här finns information om tillsyn som utförs inom växtnäringsområdet. Du hittar bland annat vägledningsmaterial och verktyg, samt länkar till checklistor längre ner på sidan.
Flera av lagkraven kring miljöhänsyn i jordbruket gäller uttryckligen jordbruksföretag, som exempelvis krav på lagringskapacitet för stallgödsel. Begreppet jordbruksföretag är inte definierat i miljöbalken, men vi bedömer att en lämplig definition är den som används i lantbruksregistret. Utifrån den definitionen kommer viss djurhållning med exempelvis minkar och hästar inte per automatik att räknas som jordbruksföretag. Hållande av vilthägn omfattas inte av krav på lagringsutrymmen och andra krav kopplade till jordbruksföretag. Den som har ett jordbruksföretag omfattas av allt i våra föreskrifter om miljöhänsyn i jordbruket vad avser växtnäring.
Andra lagkrav kring miljöhänsyn i jordbruket gäller olika åtgärder som görs, exempelvis gödselspridning på jordbruksmark. Dessa regler riktar sig till alla som utför åtgärden oavsett om det är ett jordbruksföretag eller inte. Det innebär exempelvis att en hästhållare som sprider gödsel på sina åkrar ska följa reglerna för spridning i föreskriften.
De verksamheter som inte omfattas av reglerna i våra föreskrifter ska ändå uppfylla de allmänna hänsynsreglerna i miljöbalkens andra kapitel. Vi har tagit fram allmänna råd till hänsynsreglerna för att hjälpa till med tolkningen av lagstiftningen. De allmänna råd som finns med i föreskriften vänder sig alltså till alla djurägare oavsett storleken eller lokaliseringen i landet.
Här hittar du lantbruksregistrets definition av jordbruksföretag Länk till annan webbplats..
För att minska jordbrukets övergödande påverkan på vatten har känsliga områden pekats ut i Sverige i enlighet med nitratdirektivet. Känsliga områden omfattas av åtgärdsprogram, som bland annat innebär mer långtgående bestämmelser när det gäller lagring och spridning av gödsel än i övriga delar av landet. Läs mer om nitratdirektivet på våra sidor om områden känsliga för växtnäringsläckage.
I bilagorna 1–3 i föreskrifterna om miljöhänsyn i jordbruket vad avser växtnäring finns en förteckning över vilka områden som räknas som nitratkänsliga.
Vart fjärde år görs en översyn av nitratkänsliga områden. Genom de åtgärder som lantbrukarna gör för att minska näringsläckaget från jordbruket till våra vatten kan de känsliga områdenas utbredning förändras över tiden.
För att underlätta förståelsen för de olika krav som ställs på jordbruksföretag inom och utanför känsligt område har vi tagit fram två mallar som kan användas i den dagliga verksamheten. Du hittar mallarna under Nitratkänsliga områden till höger.
Vi har även tagit fram informationsblad om vilka regler som gäller för spridning av gödsel innanför- eller utanför nitratkänsliga områden.
Under 2021 genomförde vi ett nationellt tillsynsprojekt om hästgödsel tillsammans med kommunerna. Jordbruksverket var huvudansvarig för projektet. Tillsynsprojektet fokuserade på uppföljning av lagstiftningen kring lagring, spridning/bortskaffande av hästgödsel samt hur gödsel i rasthagarna hanterades.
Tillsynen genomfördes av kommunerna under perioden 1 mars till 30 september 2021. Totalt deltog 80 kommuner och de genomförde 737 inspektioner. Resultatet har sammanställts i en rapport. Du hittar rapporten under Mer information.
Under 2019 genomförde vi ett nationellt tillsynsprojekt om tillsyn i fält tillsammans med Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen, länsstyrelser och kommuner. Jordbruksverket är huvudansvarig för projektet. Syftet var att följa upp hur spridning av gödsel och växtskyddsmedel sköts i praktiken på åkrarna och då med fokus på risker för läckage till vatten.
Tillsynen utfördes av kommunerna samt de länsstyrelser som har kvar tillsyn på tillståndspliktiga jordbruk under perioden 1 september - 30 november 2019. Totalt deltog 65 kommuner och länsstyrelser och de genomförde cirka 270 inspektioner. Resultatet har sammanställts i en rapport. Du hittar rapporten under Mer information.
Vägledningen Gödsel och miljö riktar sig i första hand till jordbrukaren, men används kanske främst av rådgivare och miljöinspektörer. I Gödsel och miljö ger vi bland annat vägledning för hur växtnäringsbestämmelserna kan uppfyllas och en bakgrund till varför bestämmelserna finns.
Vägledningen uppdateras när ny lagstiftning kommer och går att ladda ner gratis från vår webbutik. Du hittar den till höger.
Vi har tagit fram informationsblad som sammanfattar den lagstiftning som finns inom olika områden. Hittills har vi tagit fram informationsblad om egenkontroll, gödselstukor, gödseldispenser, aska som gödselmedel, slam och spridningsregler innanför- eller utanför nitratkänsliga områden.
Vägledningen Rekommendationer för gödsling och kalkning vänder sig i första hand till rådgivare. Rekommendationerna är tänkta att ligga till grund för en ekonomiskt optimal gödsling och kalkning. Det innebär att rekommendationerna pekar på den gödslingsnivå som ger mest tillbaka i plånboken. Eftersom priserna för mineralgödsel och spannmål varierar uppdateras rekommendationerna årligen.
Rekommendationerna ska inte ses som absoluta gränsvärden för hur mycket gödsel som kan tillföras åkermarken. Att gödsla mer än vad rekommendationerna säger behöver inte innebära ökat näringsläckage.
Riskvärderingsmallen är ett hjälpmedel för den operativa tillsynsmyndigheten vid miljötillsyn av näringsläckage vid hästhållning. Mallen utgår ifrån de allmänna hänsynsreglerna i miljöbalken och visar på situationer och moment inom hästhållningen där det finns risk för växtnäringsläckage.
Broschyren Hästgödsel – en naturlig resurs riktar sig främst till hästägaren men innehåller värdefull information även för dig som miljöinspektör. Den tar bland annat upp information kring näringsämnen, lagring och spridning av hästgödsel samt lagstiftningen inom området.
Vid ett tillsynsbesök ska jordbrukarna kunna redogöra för hur de uppfyller föreskriftens krav på kvävegödsling utifrån grödans behov. Inspektören ska i sin tur kunna bedöma om jordbrukaren uppfyller kraven.
Vårt vägledningsmaterial presenterar de olika begrepp som används i 20 § i föreskriften om miljöhänsyn i jordbruket vad avser växtnäring. Syftet är att du som inspektör ska få en bättre förståelse för och kunskap om begreppen som används.
För att underlätta beräkningen av lagrings- och gödslingsbehov har vi tagit fram enkla beräkningsverktyg. Beräkningsverktygen är tänkta att användas av jordbrukarna för att de ska kunna visa för tillsynsmyndigheten att de uppfyller dokumentationskraven inom känsligt område. De kan även användas av inspektören vid tillsyn för att enklare kunna kontrollera jordbrukarens uppgifter. Du hittar beräkningsverktygen till höger.
Mer information
Tillsynsvägledning om gödseldispenser
Våra sidor om växtnäring Länk till annan webbplats.
Tillsynsprojekt hästgödsel
Rapport Växtnäringstillsyn på hästgårdar 2021 Länk till annan webbplats.
Tillsynsprojekt i fält
Rapport Tillsynsprojekt i fält 2019 Pdf, 3.7 MB, öppnas i nytt fönster.
Nitratkänsliga områden
Våra sidor om områden känsliga för växtnäringsläckage Länk till annan webbplats.
Bestämmelser för lagringskapacitet av stallgödsel - mall Word, 28 kB, öppnas i nytt fönster.
Spridningstidpunkt för gödselmedel -mall Excel, 47 kB, öppnas i nytt fönster.
Vägledningsmaterial
Gödsel och miljö Länk till annan webbplats.
Rekommendationer för gödsling och kalkning Länk till annan webbplats.
Hästgödsel - en naturlig resurs Länk till annan webbplats.
Riskvärderingsmall för näringsläckage vid hästhållning Länk till annan webbplats.
Kvävegödsling utifrån grödans behov Länk till annan webbplats.
Beräkningsverktyg för gödslingsbehovet av kväve Excel, 46.7 kB, öppnas i nytt fönster.
Beräkningsverktyg för lagringsbehov och spridningsareal (t.o.m. 28 februari 2022) Excel, 48.9 kB.
Beräkningsverktyg för lagringsbehov och spridningsareal (fr.o.m. 1 mars 2022) Excel, 57.6 kB.
Informationsblad
Gödselstukor Pdf, 81.3 kB.
Sprida gödsel i nitratkänsliga områden i Skåne, Blekinge och Halland Pdf, 126.8 kB.
Sprida gödsel i nitratkänsliga områden Pdf, 130.8 kB.
Sprida gödsel utanför nitratkänsliga områden i Skåne, Blekinge och Halland Pdf, 119.7 kB.
Sprida gödsel utanför nitratkänsliga områden Pdf, 132.9 kB.
Användning av aska som gödselmedel på åkermark Pdf, 71.1 kB.
Bestämmelser
Organisationer
Sidan senast uppdaterad:
Kundtjänst
Kontakt
Övrigt
http://djur.jordbruksverket.se/25411.html