Version: 3.1.8 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.8 Tid: 20210205-0914 |
Under perioden 1 mars till 30 september 2021 genomför många kommuner tillsynsbesök hos hästhållare som en del i Jordbruksverkets tillsynsprojekt om hantering av hästgödsel.
Varje häst producerar stora mängder gödsel, flera ton varje år. Det blir mycket gödsel från landets alla hästar. Eftersom hästgödsel innehåller växtnäringsämnen är det viktigt att dessa återförs till åkermarken. Om näringen läcker ut i vattendrag så kan det leda till övergödning av våra sjöar och hav.
Det är kommunernas miljöförvaltningar som ansvarar för att följa upp hur gödsel hos djurhållare lagras och sprids. Ibland startar Jordbruksverket nationella tillsynsprojekt för att likrikta tillsynen i hela landet samt för att göra tillsynen effektivare. Vi har tagit fram en gemensam checklista som alla kommuner som deltar i projektet använder.
Tillsynsprojektet fokuserar på uppföljning av lagstiftningen kring lagring, spridning eller bortskaffande av gödsel samt hur gödsel i rasthagarna hanteras. Det har varit inplanerat under lång tid och har inget att göra med den statliga utredning om övergödning som överlämnades till regeringen under våren 2020.
Om du är hästhållare och känner dig osäker på hur hästgödseln ska lagras eller hanteras kan du läsa om detta i vår broschyr Hästgödsel – en naturlig resurs. Här förklarar vi vilka regler som gäller vid lagring och spridning av hästgödsel.
Vill du ha tips om hur du kan minska riskerna för näringsläckage från dina rasthagar kan du läsa mer i Greppa Näringens informationsblad Bra hagar för både hästen och miljön. Greppa Näringen har även kostnadsfri rådgivning för dig som har minst 15 hästar.
Du kan också använda checklistan och faktadelen i Miljöhusesyn för att ta reda på vad som gäller för lagring, spridning och hantering av stallgödsel.
Om du har frågor om tillsynsprojektet eller om hantering av hästgödsel kan du kontakta din kommun.
Sidan senast uppdaterad: 2021-02-19
http://djur.jordbruksverket.se/37815.html