![]() |
![]() | |
Ekologisk animalieproduktion 2015 | JO 27 SM 1601 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Statistiken med kommentarer
Statistikens omfattning Statistikens omfattning
Detta Statistiska meddelande belyser omfattningen och
utvecklingen av den ekologiska animalieproduktionen. Statistiken omfattar produktion som följer EU:s regelverk[1]
för ekologisk pro-duktion. I praktiken innebär det att produkterna får märkas
och säljas på mark-naden med EU:s logotyp för ekologisk produktion.
Produkterna kan även märkas med KRAV:s eller Demeters respektive logotyp om
produktionen uppfyller antingen KRAV:s eller Demeters villkor för märkning. Statistiken över ekologisk mjölk och mjölkprodukter hämtas
från LRF Mjölk. Uppgifterna om ägg baseras på information från
branschorganisationen Svenska Ägg. När det gäller ekologisk äggproduktion så är
det viktigt att notera att partihandelns invägning inte motsvarar den totala
produktionen av ekologiska ägg. Statistiken över slakten tas fram genom en sambearbetning
mellan register vid Jordbruksverket samt uppgifter från de kontrollorgan som
kontrollerar efterlevnaden av regelverket för ekologisk produktion hos
primärproducenter inom jordbruksområdet. Det är viktigt att påpeka att
statistiken avser djur som är uppfödda med ekologiska produktionsmetoder och
levererade till slakt från en producent som är omställd till ekologisk
produktion. Den säger inget om antal djur som slutligen slaktas som ekologiska
eller mängden kött som säljs med ekologisk märkning i butik utan ger snarar
information om mängden tillgänglig ekologisk svensk köttråvara. Statistiken över slakten är tillgänglig från 2009 och
framåt. Den metod som används för att uppskatta slakten kan inte tillämpas för
tidigare år. Mer information om begrepp, definitioner, jämförbarhet med
annan statistik och statistikens kvalitet finns i avsnittet ”Fakta om
statistiken” samt i dokumentet ”Beskrivning av statistiken”. Där beskrivs även
den metod som används för att ta fram statistiken över den ekologiska slakten. Invägningen av ekologisk mjölk oförändrad
I figur A redovisas utvecklingen av andelen invägd ekologisk
mjölk av total invägd mjölk. Invägningen av ekologisk mjölk uppgick 2015 till 370 300
ton, vilket innebär att invägningen var i stort sett oförändrad jämfört med
2014. Andelen invägd ekologisk mjölk har ökat stadigt under flera år. 2013
bröts den trenden. 2015 var knappt 13 % av den total mängden invägd mjölk
ekologisk, vilket var ungefär samma andel som 2014. Figur A. Andel
ekologisk invägd mjölk I figur B redovisas andel ekologiska mjölkprodukter
producerade vid mejerier per produktkategori. Det bör påpekas att den invägda
ekologiska mjölken som redovisas i Figur A inte nödvändigtvis behöver resultera
i produktion av motsvarande mängd ekologiska mjölkprodukter. Den producerade
mängden ekologiska mjölkprodukter är beroende av efterfrågan på ekologiska
mjölkprodukter. För de redovisade produkterna har både produktionen i ton av
ekologiska mjölkprodukter och andelen ekologisk produktion haft en minskande
trend under några år. 2014 ökade dock produktionen kraftigt vilket resulterade
i högre andelar ekologiska produkter. Under 2015 ökade produktionen ytterligare. Figur B. Andel
ekologiska mjölkprodukter producerade vid mejeri per produktkategori Produktionen av ekologisk konsumtionsmjölk ökade, enligt LRF
Mjölks statistik, med 19 % under 2015 och uppgick till 139 200 ton.
Det innebär att 17 % av den producerade konsumtionsmjölken var ekologisk. Produktionen av syrade ekologiska produkter ökade med
38 %. Totalt producerades 36 400 ton syrade ekologiska mjölkprodukter
2015 vilket motsvarar knappt 15 % av den totala produktionen. Produktionen av ekologisk grädde och ost stod för betydligt
lägre andelar av den totala produktionen, cirka 7 % respektive 2 %.
Produktionen av ekologisk grädde ökade med 72 % under 2015 och uppgick till
7 600 ton medan produk-tionen av ekologisk ost mer än fördubblades och
uppgick till 1 500 ton. Slakten av ekologiskt uppfödda svin ökar
I figur C redovisas andelen slakt, i vikt, av ekologiskt
uppfödda djur i förhållande till den totala slakten av respektive djurslag.
Figuren visar att i jämförelse med den totala slakten är det egentligen bara
för nötkreatur och får och lamm som slakten av ekologiskt uppfödda djur når upp
till större andelar. Andelarna för svin och slaktkyckling är låga. Figur C. Andel
slakt av ekologiskt uppfödda djur i förhållande till total slakt av respektive
djurslag I figur D
redovisas slakten av ekologiskt uppfödda nötkreatur. Slakten uppgick till
18 900 ton 2015 vilket motsvarar en minskning med 200 ton eller 1 % jämfört
med 2014. Sedan 2009 har slakten ökat med 44 %. Figur D. Slakt av
ekologiskt uppfödda nötkreatur, ton Av figur C framgår att de ekologiskt uppfödda nötkreaturen
står för drygt 14 % av den totala slakten av nötkreatur. Andelen skiljer
sig dock mellan de olika kategorierna
nötkreatur. I figur E redovisas andelen slaktade ekologiskt uppfödda nötkreatur
för de viktigaste djurkategorierna, i förhållande till den totala slakten.
Figuren visar att inom den ekologiska produktionen slaktas en hög andel stutar,
kvigor och kor. Dessa djurkategorier är lämpliga i system med betesdrift och
grovfoderdominerad foderstat. För tjurar är andelen lägre. Förklaringen är sann-olikt
att dessa djurslag är mindre lämpade i betesdrift samtidig som det är vanligt
med ett större beroende av kraftfoder i utfodringen. Figur E. Andel
slaktade ekologiskt uppfödda nötkreatur av total slakt per kategori I figur F redovisas slakten av svin, får och lamm samt
slaktkyckling. Slakten av får och lamm ökade kontinuerligt mellan 2009 och 2014.
2015 minskade slakten med 1 % och uppgick till 1 100 ton. Slakten av ekologiskt uppfödda svin utgjorde knappt 2 %
av den totala slakten av svin 2015. Slakten av ekologiska svin har ökat sedan
2012. Mellan 2014 och 2015 ökade slakten med drygt 500 ton eller knappt
14 %. Den ekologiska slaktkycklinguppfödningen kännetecknas av ett
mycket litet antal uppfödare och en mycket låg andel av den totala slakten.
2015 ökade dock slakten med hela 50 % jämfört med 2014. Trots ökningen är
andelen ekologisk slaktkycklingproduktion mindre än 1 % av den totala
slaktkycklingproduk-tionen i riket. Figur F. Slakt av
ekologiskt uppfödda svin, får och lamm samt slaktkycklingar, ton Andelen ekologiska ägg ökar
I figur G redovisas andelen invägda ekologiska ägg i
förhållande till den totala invägningen av ägg. Andelen ökade stadigt från 2006
till 2011. År 2012 och 2013 låg andelarna på en något lägre nivå. Invägningen
av ekologiska ägg ökade dock även 2012 och 2013. Anledningen till att andelen
ekologiska ägg var lägre dessa två år, jämfört med 2011, är att den totala
invägningen ökade mer. År 2015 uppgick invägningen av ekologiska ägg vid Svenska Äggs
medlemspackerier till drygt 17 000 ton, vilket motsvarar en ökning
med 26 % jämfört med 2014. Andelen ekologiska ägg ökade till 16 %. Figur G. Andel
invägda ekologiska ägg i partihandeln [1]
Rådets förordning (EG) nr 834/2007 av den 28 juni 2007 om ekologisk produktion
och märkning av ekologiska produkter och upphävande av förordning (EEG) nr
2092/91 |