![]() |
![]() | |
Animalieproduktion | JO 48 SM 1302 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Fakta om statistiken
Statistik avseende slakt, invägning av mjölk och
mejeriproduktion samt invägning av ägg används för marknadsbedömningar inom
jordbrukssektorn både i Sverige och inom EU. Den största delen av denna
statistik regleras av följande rådsdirektiv och kommissionsbeslut. - Europaparlamentet
och Rådets förordning EG nr 1165/2008 av den 19 november 2008 om statistik över
besättningar och om upphävande av rådets direktiv 93/23/EEG, 93/24/EEG och
93/25/EEG. - Rådets direktiv
96/16/EG av den 19 mars 1996 om statistiska undersökningar av mjölk och
mjölkprodukter. - Kommissionens
beslut 97/80/EG av den 18 december 1996 om tillämpningsföreskrifter till rådets
direktiv 96/16/EG om statistiska undersökningar av mjölk och mjölkprodukter. Före EU-medlemskapet användes denna statistik i Sverige för
marknadsbedömningar och var ett viktigt underlagsmaterial vid de
prisöverläggningar på jordbruksområdet som förekom fram till slutet av
1980-talet. Detta
omfattar statistiken Den statistik i detta Statistiska meddelande som ingår i
Sveriges officiella statistik utgörs av följande tre delar: ·
Köttproduktion (djurslakt). ·
Mjölkinvägning och mejeriproduktion. ·
Invägning av ägg. Populationerna utgörs av: ·
Samtliga slakterier i landet för slakt av
nötboskap, svin, får och getter samt kycklingar. ·
Samtliga mejerier (för komjölk) i landet. ·
Samtliga partihandelsföretag med invägning av
ägg. Redovisade variabler är följande ·
Antal slaktdjursbesiktningar d.v.s. antal hela
och till hela omräknade halva kroppar. ·
Besiktigade slaktdjur omräknat till kvantitet
kött (vara med ben) i ton. ·
Kvantitet invägd mjölk samt producerade
kvantiteter mjölkprodukter. ·
Fett- och proteinhalt i invägd mjölk. ·
Kvantiteter invägda ägg. Så görs
statistiken Uppgifter om slakten av nötkreatur, svin, häst samt får och
lamm rapporteras veckovis från alla slakterier i landet till Jordbruksverkets
slaktdatabas. Statistiken baseras på uttag från denna databas. Uppgifter om slakten per kvartal av fjäderfä insamlas från
samtliga slakterier av Livsmedelsverket. Statistiken baseras på denna
uppgiftsinsamling. Statistiken avseende invägd mjölk och produktion av
mjölkprodukter baseras på månadsvis
insamlade uppgifter från landets mejerier. Statistiken avseende invägda kvantiteter ägg vid landets
partihandelsföretag baseras på månadsvis
insamling från ett urval av dessa företag. Statistikens
tillförlitlighet Tillförlitligheten i denna statistik torde vara god,
eftersom uppgiftsplikt gäller för berörda slakterier och mejerier och
bortfallet är mycket lågt. Vidare saknas uppgifter från företag vilka
sammanlagt svarar för endast ett fåtal procent av invägningen av ägg. Bra att veta Jämförbarheten över tiden är mycket god för de flesta
uppgifter i denna statistik. Beträffande invägningen av ägg utökades i januari
2001 antalet uppgiftslämnande företag, vilket orsakade en höjning av de
redovisade siffrorna med 6‑7 %. Annan statistik Längre serier publiceras som en Excel-fil och kan hämtas på
Jordbruksverkets webbplats www.jordbruksverket.se. Elektronisk publicering Detta statistiska meddelande finns kostnadsfritt åtkomligt
på Jordbruksverkets webbplats www.jordbruksverket.se
under Statistik samt på SCB:s webbplats www.scb.se
under Jord- och skogsbruk, fiske. Mer information om statistiken och dess kvalitet ges i en
särskild Beskrivning av statistiken. |