![]() |
![]() | |
Animalieproduktion | JO 48 SM 1611 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Fakta om statistiken
Detta omfattar statistiken Statistik avseende slakt, invägning av mjölk och
mejeriproduktion samt - Europaparlamentet och Rådets
förordning EG nr 1165/2008 av den - Rådets direktiv 96/16/EG av
den 19 mars 1996 om statistiska under- - Kommissionens beslut 97/80/EG
av den 18 december 1996 om tillämpningsföreskrifter till rådets direktiv
96/16/EG om statistiska undersökningar av mjölk och mjölkprodukter. Detta omfattar statistiken
Statistiken i detta Statistiska meddelande ingår i Sveriges
officiella statistik och utgörs av följande tre delar: ·
Köttproduktion (djurslakt) vid slakteri för
humankonsumtion. ·
Mjölkinvägning och mejeriproduktion. ·
Invägning av ägg. Populationerna utgörs av: ·
Samtliga slakterier för slakt av nötboskap,
svin, får, get, häst eller fjäderfä. ·
Samtliga mejerier för komjölk som rapporterar
sin invägning till LRF Mjölk. Deras volymer motsvarar mer än 99 % av den
totala invägningen i Sverige. ·
Samtliga partihandelsföretag med invägning av
ägg som är Redovisade variabler är följande: ·
Antal slaktdjursbesiktningar d.v.s. antal hela
och till hela omräknade halva kroppar som är godkända och avsedda för
humankonsumtion. ·
Besiktigade slaktdjur omräknade till kvantitet
kött (vara med ben) i ton, godkänd och avsedd för humankonsumtion. ·
Kvantitet invägd mjölk samt producerade
kvantiteter mjölkprodukter. ·
Fett- och proteinhalt i invägd mjölk. ·
Kvantitet invägda ägg. Så görs statistiken
Uppgifter om slakten av nötkreatur, svin, häst samt får och
lamm rapporteras veckovis från alla slakterier i landet till Jordbruksverkets
slaktdatabas. Uppgifter om slakten av fjäderfä samlas in månadsvis från
samtliga slakterier av Livsmedelsverket. Statistiken baseras på denna
uppgiftsinsamling. Statistiken avseende invägd mjölk och produktion av
mjölkprodukter baseras på uppgifter som LRF Mjölk (Lantbrukarnas riksförbund)
samlar in månadsvis. Statistiken avseende invägd kvantitet ägg vid landets
partihandelsföretag Statistikens tillförlitlighet
Denna statistiks tillförlitlighet torde vara god, eftersom lagstadgad
uppgiftslämnarplikt gäller för berörda slakterier och mejerier och bortfallet
är mycket lågt. När det gäller invägning av ägg saknas uppgifter från företag
som inte är med i branschorganisationen Svenska Ägg. 2016 uppskattas de saknade
invägningsvärdena uppgå till 12 %. Bra att veta
Alla mejerier rapporterar inte till LRF Mjölk. Den
icke-rapporterad kvantiteten producerad mjölk beräknas vara försumbar. Kvantiteterna slaktade djur avser endast djur slaktade vid
slakterier för humankonsumtion. Hemslaktade djur, samt slaktade djur som ej går
till human- Då partihandelns invägning av ägg utgörs av den kvantitet
som passerar Svenska Äggs medlemspackerier visar värdena i Tabell 5 inte hela
marknadens storlek. Dessutom förändras medlemsföretagens samlade marknadsandel
från år till år, varför skillnaden i invägd mängd inte är jämförbar från ett år
till ett annat utan att först räkna om den med det årets marknadsandel. Annan statistik
I JO 27 SM 1601 redovisas ekologisk animalieproduktion.
Eurostat tar också fram statistiken över produktion av kött och mejeriprodukter
i medlems- Elektronisk publicering
Detta Statistiska meddelande finns kostnadsfritt åtkomligt
på Jordbruksverkets webbplats http://www.jordbruksverket.se
under Ta del av statistiken samt på SCB:s webbplats http://www.scb.se
under Jord- och skogsbruk, fiske. Mer information om statistiken och dess kvalitet ges i en
särskild Beskrivning av statistiken. |