![]() |
![]() | |
Animalieproduktion | JO 48 SM 1710 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Fakta om statistiken
Detta omfattar statistiken Statistik avseende slakt,
invägning av mjölk och mejeriproduktion samt -
Europaparlamentet och Rådets förordning EG nr
1165/2008 av den -
Rådets direktiv 96/16/EG av den 19 mars 1996 om
statistiska under- -
Kommissionens beslut 97/80/EG av den 18 december
1996 om tillämpningsföreskrifter till rådets direktiv 96/16/EG om statistiska
undersökningar av mjölk och mjölkprodukter. Detta omfattar statistiken
Statistiken i detta Statistiska
meddelande ingår i Sveriges officiella statistik och utgörs av följande tre
delar:
·
Köttproduktion (djurslakt) vid slakteri för
humankonsumtion.
·
Mjölkinvägning och mejeriproduktion.
·
Invägning av ägg.
·
Populationerna utgörs av:
·
Samtliga slakterier för slakt av nötboskap,
svin, får, get, häst eller fjäderfä.
·
Samtliga mejerier för komjölk som rapporterar
sin invägning till LRF Mjölk. Deras volymer motsvarar mer än 99 % av den
totala invägningen i Sverige.
·
Samtliga partihandelsföretag med invägning av
ägg som är
·
Redovisade variabler är följande:
·
Antal slaktdjursbesiktningar d.v.s. antal hela
och till hela omräknade halva kroppar som är godkända och avsedda för
humankonsumtion.
·
Besiktigade slaktdjur omräknade till kvantitet
kött (vara med ben) i ton, godkänd och avsedd för humankonsumtion.
·
Kvantitet invägd mjölk samt producerade
kvantiteter mjölkprodukter.
·
Fett- och proteinhalt i invägd mjölk.
·
Kvantitet invägda ägg. Så görs statistiken
Uppgifter om slakten av
nötkreatur, svin, häst samt får och lamm rapporteras veckovis från alla
slakterier i landet till Jordbruksverkets slaktdatabas. Uppgifter om slakten av fjäderfä
samlas in månadsvis från samtliga slakterier av Livsmedelsverket. Statistiken
baseras på denna uppgiftsinsamling. Statistiken avseende invägd
mjölk och produktion av mjölkprodukter baseras på uppgifter som LRF Mjölk
(Lantbrukarnas riksförbund) samlar in månadsvis. Statistiken avseende invägd
kvantitet ägg vid landets partihandelsföretag Statistikens tillförlitlighet
Denna statistiks
tillförlitlighet torde vara god, eftersom lagstadgad uppgiftslämnarplikt gäller
för berörda slakterier och mejerier och bortfallet är mycket lågt. När det
gäller invägning av ägg saknas uppgifter från företag som inte är med i
branschorganisationen Svenska Ägg. 2016 uppskattas de saknade invägningsvärdena
uppgå till 12 %. Bra att veta
Alla mejerier rapporterar inte
till LRF Mjölk. Den icke-rapporterad kvantiteten producerad mjölk beräknas vara
försumbar. Kvantiteterna slaktade djur
avser endast djur slaktade vid slakterier för humankonsumtion. Hemslaktade
djur, samt slaktade djur som ej går till human- Då partihandelns invägning av
ägg utgörs av den kvantitet som passerar Svenska Äggs medlemspackerier visar
värdena i Tabell 5 inte hela marknadens storlek. Dessutom förändras
medlemsföretagens samlade marknadsandel från år till år, varför skillnaden i
invägd mängd inte är jämförbar från ett år till ett annat utan att först räkna
om den med det årets marknadsandel. Annan statistik
I JO 27 SM 1701 redovisas
ekologisk animalieproduktion. Eurostat tar också fram statistiken över
produktion av kött och mejeriprodukter i medlems- Elektronisk publicering
Detta Statistiska meddelande
finns kostnadsfritt åtkomligt på Jordbruksverkets webbplats http://www.jordbruksverket.se under Ta
del av statistiken samt på SCB:s webbplats http://www.scb.se
under Jord- och skogsbruk, fiske. Mer information om statistiken
och dess kvalitet ges i en särskild Kvalitetsdeklaration. |