Statens Jordbruksverk
Sveriges officiella statistik - Statistiska meddelanden
Livsmedelskonsumtion och näringsinnehåll

JO 44 SM 1901

 

pil.gifFörsta sidan - I korta drag pil.gifStatistiken med kommentarer
pil.gifTabeller pil.gifDiagram pil.gifFakta om statistiken
pil.gifKontaktpersoner, mer information pil.gifIn English

Gå till nästa tabell

 

15. Kolhydrattillförsel 1960–2018 per person och dag

15. Supply of carbohydrates 1960–2018 per capita and day

 

Gram per person och dag

Procent

1960

1970

1980

1990

2000

2010

2016

2017

2018

2018

 prel.

 prel.

Bröd och spann-målsprodukter

141

133

134

147

154

172

163

154

157

46

Kött och köttvaror

3

3

5

4

4

5

4

4

4

1

Fisk, kräft- och blötdjur1

0

0

1

1

1

2

2

2

2

0

Mjölk

22

22

25

22

21

19

15

15

14

4

Grädde och mjölkpulver

1

1

1

1

1

1

1

1

1

0

Ost

1

1

1

1

1

1

2

2

2

1

Ägg

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Matfett2

0

0

0

0

0

1

1

1

1

0

Köksväxter

34

47

9

12

11

11

11

13

13

4

Frukt och bär

..

..

36

40

38

35

33

37

36

10

Potatis och potatisprodukter

38

33

31

30

26

31

32

30

30

9

Socker och sirap

78

58

54

39

29

19

17

15

14

4

Andra livsmedel3

16

24

32

36

44

50

48

46

45

13

Malt- och läskedrycker4

12 4

22 4

11 5

16 5

23 5

25 5

26 5

26 5

26 5

6

Totalt livsmedel

346

344

340

349

354

370

357

357

356

99

Alkoholhaltiga drycker

..

..

2 4

3 4

3 4

4 4

2 4

2 4

2 4

1

Totalt

..

..

342

352

357

373

356

343

344

100


Anm. Från och med 1995 ingår inte kostfibrer i kolhydratvärdet.

1 Inklusive konserver och andra beredningar.

2 Smör, Bregott och övrigt matfett.

3 Kaffe, te, kakaopulver, honung, choklad- och konfektyrvaror, vissa såser och glass.

4 Inklusive starköl vars kolhydratinnehåll enligt äldre beräkningar (då energin från alkohol räknades som kolhydrater) utgör 0,4 g (1960), 1,3 g (1970) resp. 3,6 g (1980) och enligt nya beräkningar ca 1-2,8 g per person och dag 1980–2015.

5 Exklusive starköl (se not 4).