![]() |
![]() | |
JO 49 SM 0702 | |
Prisindex och priser inom livsmedelsområdet
Års- och månadsstatistik - 2006:12 Price Indices and Prices in the Food Sector - Annual and Monthly Statistics - 2006:12 | |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ![]() ![]() |
|
I korta dragPrisutveckling på produktionsmedelPriserna på jordbrukets produktionsmedel fortsätter att stiga och har, enligt PM-index, ökat med 2,9 % mellan december 2005 och december 2006. Mest har priserna ökat för posten ekonomibyggnader (7,6 %). Även index för underhåll av byggnader steg relativt mycket (6,6 %). Växtskydds- och bekämpningsmedel var den enda post som sjönk (8,5 %) mellan december 2005 och december 2006. För helåret 2006 steg priserna på produktionsmedel med 2,7 % jämfört med 2005. Mest steg priserna på energi- och smörjmedel (7,8 %). För växtskydds- och bekämpningsmedel skönk priserna mellan åren 2005 och 2006 med 7,2 %. Diagram 1. Utvecklingen av PM-index åren 2003-2006
(2000 = 100). Utveckling av avräkningspriserAvräkningspriserna på jordbruksprodukter ökade enligt
A-index med i genomsnitt 8,2 % mellan december 2005 och december 2006. Den
främsta orsaken till den stora ökningen är att spannmålspriserna och priserna
på matpotatis stigit med 35,1 % respektive 81,5 %. För sockerbetor
sjönk priserna med 28,7 % jämfört med december föregående år, vilket är en
effekt av den sockerreform som genomförs. Priserna på vegetabilieprodukter ökade i genomsnitt med 17,6 %, medan priserna på animalieprodukter ökade med 2,1 % under perioden. Avräkningspriserna ökar generellt, för några poster är dock priserna lägre än i december 2005, framför allt för socker och svin men även vissa andra mindre poster. För helåret 2006 var avräkningspriserna i genomsnitt 5,5 % högre än 2005. För vegetabilieprodukter steg priserna med 9,9 % och för animalieprodukter med 2,8 %. Diagram 2. Utvecklingen av A-index åren 2003-2006
(2000 = 100). PPI-J ökade med 1,1 % mellan december 2005 och december 2006. Matpotatis (75,8 %) samt ägg (8,2 %) svarade för den största ökningen, medan de produkter som sjönk mest var mjölk (1,9 %) och mjöl, gryn och hårt bröd (1,3 %). För övriga produkter var förändringarna små under perioden. KPI-J ökade med 1,4 % mellan december 2005 och december 2006. I allmänhet var variationerna i prisförändringar mellan enskilda produkter låga. Priserna på matpotatis och fjäderfäkött har dock ökat med 24,7 % respektive 2,7 %. Den allmänna utvecklingen av konsumentpriserna under samma period, mätt med KPI, har stigit med 1,6 %. |