![]() |
![]() | |
Normskördar för skördeområden, län och riket 2020 | JO 15 SM 2001 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Statistiken med kommentarer
I detta Statistiska meddelande (SM) redovisas 2020 års normskördar baserade på både
konventionell och ekologisk odling, enligt den fördelning av odlingsformerna
som förekommit i underlaget för skördestatistiken för respektive område och år. Normskörd för flera grödor
Sedan början av 1960-talet har normskörd beräknats
för spannmålsgrödorna höstvete, vårvete, råg, vårkorn och havre samt för
oljeväxterna höstraps, vårraps, höstrybs och vårrybs. Normskörd har också
beräknats för matpotatis, potatis för stärkelse och sockerbetor. Från och med år
2007 redovisas normskördar även för höstkorn, rågvete, blandsäd, ärter och oljelin.
Det beror på att antalet grödor som omfattas av skördestatistiken har utökats. Olika metoder beroende på hur länge grödan varit med i skördestatistiken
Beräkningarna sker enligt olika modeller beroende på det
antal år som grödan ingått i underlaget för skördestatistiken. Skörd av
höstkorn, rågvete och blandsäd undersöks sedan 1995. Skörd av ärter och oljelin
tillkom 1996, åkerbönor 2004 och majs år 2007. Från och med år 2015 redovisas
skörden av rågvete fördelat på höstrågvete och vårrågvete. Om tillräckligt underlag finns används en regressionsmodell
och för övriga grödor räknas ett medelvärde fram. Med regressionsmodellen utgörs normskörden i ett område av
medeltalet av hektarskördarna enligt skördeskattningarna (leveransuppgifter för
sockerbetor) under de senaste 15 åren före det aktuella normskördeåret plus en
beräknad skördeförändring från 15-årsperiodens mitt till och med det aktuella
skördeåret. När
regressionsmodellen inte är tillämpbar beräknas ett trimmat tioårsmedelvärde
alternativt ett femårsmedelvärde enligt
underlaget från skördestatistiken. Andelen ekologisk odling påverkar normskörden
Under senare år har ekologisk odling blivit allt mera
utbredd. Eftersom den ekologiska odlingen normalt ger lägre skörd per hektar än
den konventionella, bör andelen ekologisk odling för respektive gröda och
område tas i beaktande när normskördarna analyseras. Det har inte varit möjligt att beräkna separata ekologiska
respektive konventionella normskördar enligt regressionsmodellen, eftersom
underlag saknas för de långa tidsserier som behövs. En begränsande faktor är
också färre observationer av respektive odlingsform i underlaget för
skördestatistiken. De normskördar som redovisas återspeglar den fördelning av
odlingsformerna som förekommit i underlaget för skördestatistiken för
respektive område och år. För att belysa de skillnader i skördenivå som kan förekomma
redovisas i tablå A relativtal för ekologisk respektive konventionell hektarskörd jämfört med motsvarande
hektarskörd enligt den ordinarie skördestatistiken på riksnivå. Relativtalen
påverkas starkt av var i landet den ekologiska respektive konventionella
odlingen huvudsakligen bedrivs, samt av andelen ekologisk odling.
Uppgifter om skörd för ekologisk odling började samlas in år 2003. Med ekologisk
odling avses här arealer med ersättning för ekologisk odling. Den ekologiska odlingen är inte jämnt fördelad mellan
olika delar av landet. Andelen av grödans areal som är ekologiskt odlad
inverkar på det aktuella områdets normskörd. I tablå A redovisas andel
ekologisk odling på riksnivå för olika grödor. Motsvarande uppgifter på
länsnivå och för produktionsområden finns redovisade i följande SM: ”Skörd för
ekologisk och konventionell odling” (JO 14 SM 1701, JO 14 SM 1801 och
JO 14 SM 1901). Tablå A. Relativtal
för ekologisk och konventionell skörd per hektar samt andel av total grödareal
som odlats ekologiskt 2016, 2017 och 2018
![]() 1)
Där antal jordbruksföretag i beräkningsunderlaget understiger 20 utelämnas
resultaten (..). 2)
Hektarskörden från de ordinarie skördeundersökningarna = 100. Där ingår både ekologisk och
konventionell odling i underlaget. Trimmade tioårsmedelvärden
av konventionell skörd per hektar
Efter att
tidigare ha redovisat femårsmedelvärden finns från och med år 2013 underlag för
att ta fram tioårsmedelvärden för skörd per hektar från konventionellt
odlade arealer. Skörd från arealer som odlats ekologiskt påverkar inte dessa
resultat. Uppgifterna finns redovisade i tabell 12. I form av en kvot jämförs också dessa konventionella
tioårsmedelvärden med motsvarande tioårsmedelvärden från den ordinarie
skördeundersökningen, där både ekologisk och konventionell odling ingår
i underlaget. Via den kvoten går det att få en överblick över vilka grödor och
vilka områden som visar störst skillnad mellan de konventionella skördenivåerna
och skördenivåerna enligt den ordinarie skördestatistiken. För
matpotatis som odlats konventionellt redovisas trimmade tioårsmedelvärden för
första gången i år. För tröskad majs som odlats konventionellt redovisas
trimmade tioårsmedelvärden för fjärde gången, tidigare medgav antalet
undersökningsår endast att femårsmedelvärden togs fram. För konventionellt
odlat vårrågvete redovisas femårsmedelvärden för första gången. Uppgifterna
för konventionella hektarskördar finns redovisade för län, jordbrukets
åtta produktionsområden och för hela riket. Statistik om konventionella
skördenivåer behövs bland annat när åkermarkens produktionspotential i olika
regioner ska analyseras. Lucka i skördestatistiken för slåttervall medför att normskörd inte kan beräknas enligt regressionsmodellen
Slåttervall odlas på mer än en tredjedel av den totala
åkermarken i landet. Under åren
1998–2020 har det dock inte funnits underlag till att ta fram
normskördar enligt regressionsmodellen för slåttervall. Det beror på att
uppgifter om skörd av slåttervall inte samlades in alls under åren 1998–2001
och endast för första skörden under åren 1993–1997. Skördeundersökningen för
vall baserades till och med 1997 på provtagningsresultat. Ett ökat intresse för skörd av slåttervall gjorde att
framtagning av statistik återupptogs år 2002. Datainsamlingen sker numera genom
att ett urval av jordbrukare lämnar uppgifter om vallskörden via en särskild
webbsida eller genom telefonintervjuer utförda av lantbrukskunniga intervjuare. Det finns en viktig definitionsskillnad mellan hektarskörd
för slåttervall enligt provtagningsmetoden och hektarskörd enligt den nu
använda insamlingsmetoden. I provtagningsmetodens hektarskörd ingick skörd
från återväxt som tillvaratagits genom bete. Betad återväxt ingår däremot inte
i den nu använda metodens hektarskörd. Dessutom kan själva ändringen av
insamlingsmetod i sig ha lett till nivåskillnader i den redovisade statistiken. Det har även förekommit väsentliga ändringar av
vallodlingstekniken under den senaste 20-årsperioden. Dessa förändringar har
påverkat skördenivåerna för slåttervall. Ett exempel på detta är den ökade
andelen ekologiskt odlad vall, som vanligen ger lägre skörd per hektar. År 2018 hade 24 % av den
totala slåttervallarealen ersättning för ekologisk odling. Skördenivån för den
ekologiskt odlade slåttervallarealen var då på riksnivå 90 % av
motsvarande konventionella skörd per hektar. Ett annat exempel på ändrad odlingsteknik
är den ökade andelen tillvaratagande av vall i form av ensilage i stället för
som hö. Tidigare skörd leder till bättre kvalitet men samtidigt blir de
skördade kvantiteterna ofta lägre. Ytterligare en faktor av betydelse är att
antalet mjölkkor har minskat, och förhållandevis
stora vallarealer odlas numera extensivt. På grund av
den ovan nämnda luckan i skördestatistiken är det ännu inte möjligt att beräkna
normskördar enligt regressionsmodellen för slåttervall. Efter att
femårsmedelvärden presenterats under några år, redovisas numera trimmade
tioårsmedelvärden för hektarskörd
av slåttervall, se tabell 10. Jämförelser med normskördar baserade på
den tidigare provtagningsmetoden bör göras med beaktande av den ovan nämnda
definitionsskillnaden och den förändrade odlingstekniken. Kommentarer till tabellerna
Normskördar beräknas för skördeområden (SKO), län,
produktionsområden och hela riket.
För sockerbetor redovisas dock sedan 2018 endast normskördar för riket
och län, eftersom underlag saknas för beräkning för produktionsområden och
skördeområden. Trimmade tioårsmedelvärden
och femårsmedelvärden beräknas för
län, produktionsområden och hela riket. För varje område och gröda beräknas
normskörd respektive medelvärde förutsatt att grödan odlas i en sådan omfattning
att tillräckligt beräkningsunderlag finns att tillgå. I
tabellerna redovisas normskörd, trimmat tioårsmedelvärde,
femårsmedelvärde och antal jordbruksföretag som varit underlag för beräkningarna (ett jordbruksföretag
kan medräknas flera gånger om det bidragit med skördeuppgifter flera år).
Antalet avser summan av de jordbruksföretag vars hektarskördar utgjort
beräkningsunderlag för de år som ingått vid framtagningen av grödans normskörd
respektive medelvärde i det aktuella området. När grödan saknas i ett område eller när normskörden är för
osäker för att redovisas markeras detta med två punkter (..). |